
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het terrein aan de Mierloseweg, gezien vanaf de rotonde. In het midden v/h De Raymaert. Foto © Robert van Willigenburg, 29-8-2017
De houten baan kwam aan de Mierloseweg, net als de eerste uit 1911, maar dan aan de overkant bij het grote terrein van de invloedrijke houthandelaar Raaijmakers. Die had ondertussen op de oude plek van de molen een stulpje laten bouwen. Dat zou later restaurant De Raymaert worden en heeft nu weer een andere bestemming. Ernaast op nummer 126 was trouwens een café met de naam De Wielerbaan, dat in de krant adverteerde met haar dansorgel.
De oprichters waren de heren Kersten, Verbeek en Klomp. Ze lieten de plaatselijke crack Toon van den Boogaerd (1891-1966) met zijn zoontje voor de opening een ereronde rijden. Dit was een snelle internationale topbaan, met latten in de rijrichting. Qua aantrekkingskracht vergelijkbaar met die in Rijswijk en de latere De Zwaluw in Eindhoven, en eigenlijk veel succesvoller dan de voorlopers in Amsterdam (de Germaan) en Rotterdam (Kralingen). Er is dan ook vrij veel beeldmateriaal bewaard gebleven.
Foto vd Meulenhof/Stadsarchief Helmond
Op 4 oktober 1926 brandde een deel van de baan af, blijkens een minuscuul krantenberichtje.
Behalve voor de grote profkoersen werd de baan ook door de lokale clubs gebruikt. Zo hielden De Vroolijke Sportbroeders er in ieder geval in 1935 nog clubwedstrijden.
De grond onder de baan was eigenlijk te drassig en daardoor kwam de houten fundering in gevaar. De nieuwe eigenaar Hannes de Greef zou de baan nog met cement hebben bestreken, waardoor hij niet meer lekker liep en de renners wegbleven.
Het precieze moment van sloop is nog een vraagteken, misschien kan nader onderzoek aantonen wanneer dat was. Het terrein met de houthandel is inmiddels gesaneerd. De baan lag tot aan de huidige rotonde bij de Cortenbachstraat-Kasteelherenlaan. Door nieuwe en oude luchtfoto’s met elkaar te vergelijken, kun je de locatie precies bepalen.
Periode: 1926-1935 | Materiaal: Hout | Lengte: 200 meter
Meer over het project en de maker