skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Wielerbaan Vluchtoord Vooruit, Uden

Hier rondlopen en de voorgeschiedenis kennen is als archeologie bedrijven. Je gaat er bijna op je tenen overheen om het niet te beschadigen. De foto is al in 2012 gemaakt, toen de wielerbaan van het Vluchtoord uit de Eerste Wereldoorlog er nog overwoekerd bij lag.

Foto © Robert van Willigenburg, 2-3-2012

Niet lang daarna kwam er hernieuwde aandacht voor de geschiedenis en de verhalen. Honderd jaar na het begin van de bloedige Eerste Wereldoorlog die leidde tot een exodus van zeker een miljoen Belgen is hier een herdenking gehouden, zijn er rondleidingen geweest en verhalen verteld door de laatste stokoude overlevers die inmiddels gestorven zijn. Bij die gelegenheid is de begroeiing gefatsoeneerd en kwam de vroegere lemen wielerbaan bloot te liggen.

Van de Belgische vluchtelingen kon 90% nog tijdens de oorlog naar huis. Net als in onder anderen Harderwijk richtten duizenden van de overgebleven Belgische burgers die hier ondergebracht waren hun eigen provisorische dorp in. Het regime was er wat minder strak dan in Harderwijk, omdat het niet om militairen ging. Ze besteedden ook aandacht aan sport en cultuur, behalve de wielerbaan kwamen er bijvoorbeeld ook ateliers, toneelvoorstellingen en muziekgezelschappen.

In de krantenarchieven vind je een enkele advertentie van de organisatie van de wielerbaan op het kamp, bijvoorbeeld van wedstrijden voor ‘de beste Belgische en Hollandsche onafhankelijke renners’ in 1918. Er zijn ook foto’s en filmbeelden bewaard gebleven.

De geschiedenis wordt levend gehouden met een monument en tentoonstellingen, op deze plek en online proberen vrijwilligers te werken aan de bewustwording voor het leed dat oorlog heet, maar de organisatie heeft af en toe moeite het hoofd boven water te houden. De historie is voor veel mensen wat te ver van hun bed.

Periode: 1915-1919 | Materiaal: Leem | Lengte: 300 meter

- In Uden-dorp zou in de jaren dertig nog een zandbaan van DOS geweest zijn achter het café van Piet Willems, Schafstraat 12. Wie weet er meer?

Luciën Bressers van Uden Archief stuurde deze foto's (waarvoor onze dank!), van de wielerbaan in Uden achter het café van Pietje Willems in de huidige Prior van Milstraat 14. Later was daar café Paashuis en nu is het tot 31 augustus de priklocatie van de GGD.

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

Reacties (1)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen