skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Wielerbaan Vooruit, Steenbergen

“Door eenige sportliefhebbers is alhier op een terrein aan het Blauweind een grasbaan opgericht. Binnen eenige dagen zullen de openingswedstrijden worden gegeven.” (De Grondwet, 19 augustus 1932)


Foto © Robert van Willigenburg, 1-6-2018


Net in het zuidoostelijke puntje van de vesting, tussen Wouwsestraat en Oranjebolwerk, vind je op oude kadastrale kaarten een ovaal. Dat is bij het Blauweind, er was ook een café met die naam. Of dit ook de bewuste wielerbaan was, is niet helemaal duidelijk. Het zou ook zomaar een ijsbaan kunnen zijn. Het is ook niet bekend of de grasbaan later verhard is. In september 1933 is er op de baan van H. van den Branden een ‘zesdaagse’ gehouden, wat niet meer betekende dan dat de deelnemers elke avond twee uur reden.

In ieder geval had 'Steenbergen Vooruit' in december 1935 nog een baan, want op dat moment trad de club tijdens een vergadering in Oudenbosch uit de NWU om zich met nog een paar andere Westbrabantse banen aan te sluiten bij de NWB. 

Ook was er al in de jaren ‘20 sprake van een baan in het Oudland, bij Welberg, net onder Steenbergen en/of op het verlaten terrein van voetbalclub Quick. Dat was midden in de glorietijd van lokale held Jan Maas (1900-1977), die op 7 september 1924 gehuldigd werd voor zijn deelname aan de Olympische Spelen van Parijs. In 1929 werd Maas nog amateurkampioen van Nederland. Van die baan is de exacte plek niet duidelijk. Er is weinig bronnenmateriaal gevonden, zelfs de Heemkundekring weet het niet. 

Ook op het Sportpark van het Patronaat lag blijkbaar een grasbaan, daar is bij de opening in juni 1930 nog een wedstrijd gehouden waar Mazairac en Maas aan deelnamen.

In de omgeving van Steenbergen zijn nog veel meer baantjes geweest, zoals in Lepelstraat/Klutsdorp en ook Kruisland (sportpark Gastelsveer), die waarschijnlijk maar één seizoen heeft bestaan.


Rechtsonder: een ovaal aan het Blauweind/Oranjebolwerk (Topotijdreis.nl)

Periode: 1932- | Materiaal: Gras | Lengte:  onbekend

Verder lezen en kijken 

Deze verhalen zijn geschreven door Robert van Willigenburg (1967), (foto)journalist en wielerliefhebber. Hij heeft uitgebreid bronnenonderzoek gedaan naar de vele plekken waar vroeger de wielerbanen waren. Daarna reisde hij door heel het land om daar foto's te maken. Het resultaat is een uniek boek: Hier lag een Wielerbaan (Uitgeverij DATO 2019). 

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen