skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Wielerbanen Het Zuiden en Wilhelmina, en nog meer in Tongelre

Tussen 1916 en 1920 had Eindhoven zowaar géén grote wielerbaan en gingen de renners naar Helmond of Valkenswaard. Wielerclub Het Zuiden is in december 1920 opgericht en groeide vanaf het begin al flink.


Langs de IJzeren Man (rechts achter de bomen) aan de zuidwestkant. Foto © Robert van Willigenburg, 3-6-2018.  


In juni 1921 kwam er op initiatief van J. van der Horst in Tongelre een cirkelvormige houten wielerbaan. Dat was bij de IJzeren Man, de plas die was ontstaan door zandwinning en sindsdien gebruikt is als zwembad. Er zijn veel wedstrijden gehouden op de populaire baan, die verdween omdat de grondprijs te hoog werd. Gerard Vlemmix was er de te kloppen man.

De plas is later aan de zuidkant wat ingekrompen, voor het Insulindeplein/Berenkuil en het vroegere slachthuis en de verkeersweg. Het archief van Tongelre bleek na de annexatie door Eindhoven nogal een chaos, en daarom is het lastig oude percelen terug te vinden. De gemeente gaf toestemming voor het gebruik van Sectie B nr 1294, maar dat bestaat niet meer onder die benaming. De foto is dan ook bij benadering, de IJzeren Man ligt rechts achter de bomen. Van de ronde wielerbaan bestaat wel een actiefoto, maar de omgeving is moeilijk te herkennen tussen de bomen.

Dit was niet de eerste en ook niet de laatste baan in Tongelre. De pioniers van De Vooruitgang hadden van 1912 tot 1916 bij de Zandstraat een verharde baan, waar ook nog aan ringsteken en vogelpik werd gedaan.

Op 19 augustus 1926 opende ‘ten zuiden van de Spoorweg Eindhoven-Helmond vlak bij het z.g. Hoenderpark’ de 225 meter lange zand/gruisbaan van wielerclub Wilhelmina, waarmee Het Zuiden warme banden onderhield: “Het ligt in de bedoeling van het bestuur om de baan te openen met een huldiging van den kampioen van het Zuiden en tevens de renners van hare zustervereeniging die de eer van Eindhoven zoo hoog wisten te houden met het behalen van het nationaal kampioenschap”. Ik heb de exacte plek van deze andere Tongelrese banen (nog) niet gevonden. Ze staan ook niet op een plattegrond.

Ook waren er nog kort bestaande baantjes (1931) van Stratum Vooruit in de buurt van de Voorterweg en achter café Unitas aan de Heezerweg. Kunt u het nog volgen?

Periode: 1921-1928 | Materiaal: Hout | Lengte onbekend

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: