skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Kolonel Thomson

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 11 maart 2008
bijgewerkt op 30 april 2014
Aan de Loonsebaan, recht tegenover de Middenweg, komt de wandelaar een bakstenen zuil tegen, met een soort bassin ervoor en een bronzen plaquette met het portret van een krijgshaftig besnorde en verder kale man. Het onderschrift luidt: 1934 - De villaparkbewoners aan Kolonel G.J.P.A. Thomson.

Het is een eerbetoon van de buurtbewoners aan de man, die zij begin jaren dertig ook wel de "burgemeester van het villapark" noemden. Wie was deze kolonel en waarom kreeg hij in 1934 zo'n plaquette?

G.J.P.A. Thomson was kolonel van de Koninklijke Marechaussee en Divisiecommandant van de 1e divisie Noord-Brabant, toen hij zich in het Vughtse villapark vestigde. Uit alles blijkt dat hij een man was die zich op allerlei manieren voor de gemeenschap inzette. Als je de aandacht die iemand krijgt bij zijn overlijden als graadmeter mag hanteren, dan scoorde Thomson hoog.

Hij werd op 30 juli 1936 ter aarde besteld op de Haagse begraafplaats Eik en Duinen. Naast de familie was daarbij een bonte rij functionarissen aanwezig. Natuurlijk vormde een deputatie van Marechaussee-officieren uit Noord-Brabant en Amsterdam (waar Thomson geboren was) de erewacht in de rouwkapel. Daarnaast waren ook de oud-Officier van Justitie in Den Bosch aanwezig, een aantal generaals, een schout-bij-nacht en nog zo wat vertegenwoordigers van het leger met een hoge rang.

Met name de aanwezigheid van vertegenwoordigers van allerlei maatschappelijke instellingen maakte duidelijk op welke gebieden Thomson zoal actief was geweest: een lid van het hoofdbestuur van het Nederlandse Rode Kruis, het halve bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Rode Kruishonden (Thomson was voorzitter geweest),  bestuursleden van de Haagse Kynologenclub (idem), leden van de Haagse Burgerwacht (Thomson was commandant geweest), de voorzitter van de Nederlandse Politiehondenvereniging (Thomson was erelid en langdurig penningmeester geweest) en wat hoge politiefunctionarissen uit Den Haag en Den Bosch.

Ook uit Vught was een vertegenwoordiging. Nog maar een maand voor zijn overlijden was Thomson vanuit het Vughtse villapark verhuisd naar zijn vroegere woonplaats Den Haag. Namens de villaparkbewoners sprak de gepensioneerd ingenieur van de PTT in Nederlands Indië, de heer A.W. Slager. Inderdaad, lid van de bekende schildersfamilie.

Ook voor de buurtkinderen een feest!Andreas Willem was een broer van Piet Slager en de vader van Tom Slager. Hij roemde de sociale betrokkenheid van Thomson, noemde hem de ‘ziel’ van de Vughtse Vereniging Oranjedag en de burgervader van het villapark.

Thomson was in maart 1922 vanuit Den Bosch in het Villapark aan de Heiweg komen wonen. Hij was toen nog niet gepensioneerd. Ruim vier jaar later, in oktober 1926 werd hij overgeplaatst naar Den Haag, maar na zijn pensionering kwamen hij en zijn vrouw weer terug. Vanaf juni 1931 woonden ze aan de Middenweg.

Thomson was naast al zijn andere activiteiten ook onbezoldigd directeur van de Vughtse VVV. In die hoedanigheid opperde hij het plan om aan de Loonsebaan een soort fontein met drinkwaterkranen te plaatsen voor de wandelaars op de Vughtse hei.

De Heiweg door Tom Slager (foto: Carel Murk)Die fontein kwam er, en de buurtbewoners maakten er dus meteen een monumentje voor Thomson zelf van. De plaquette was gemaakt door Willy Slager-Cordes, de vrouw van A.W. Slager.

Reacties (16)

J.van den Heuvel zei op 11 maart 2008 om 20:01
Aan de Loonsebaan te Vught staat het z.g.Kolonel Thomson monument, opgericht in l934. Op de site 'Hartelijk welkom in historisch Vught'staat een foto van dat monument met twee kinderen, waarvan er een uit haar hand water drinkt, afkomstig van het monument. Ik meen te weten wie die kinderen zijn en wie de foto heeft gemaakt. Vraag: is U iets meer bekend van de desbetreffende foto? Graag Uw reactie, waarvoor dank.

heuvbeek@planet.nl
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 12 maart 2008 om 09:15
beste meneer of mevrouw Van den Heuvel,

Die foto komt uit onze collectie. Hij is gemaakt door een fotograaf van fotopersbureau Het Zuiden. Volgens de beschrijving (bij fotonummer FOTOVU.1369) gaat het hier om "de kinderen v.d. Heuvel". U bent toch niet toevallig een van de twee? :-)
Dan kunt u ons er vast meer over vertellen!
Vriendelijke groet,
Carel Assmann zei op 28 oktober 2009 om 17:35
Hoe vaak heb ik me bij het zien van het monumentje al afgevraagd: Wie zou toch die kolonel Thomson zijn?
Fijn toch dat iemand al een compleet antwoord klaar heeft voordat ik de vraag gesteld heb.
Mijn dank daarvoor.
Carel Assmann
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 30 oktober 2009 om 08:43
Graag gedaan Carel. Leuk dat je dit even aan ons laat weten!
Hella Prins zei op 9 januari 2010 om 09:05
Wat enig om dit monument weer te zien. Ik woonde als kind op de Middenweg, en speelden wij altijd er omheen...Je kon er zo lekker achter verschuilen als je beursje trekken speelde. Ook werd ik een keer in de put geduwd door de jongens van Berends die er tegenover woonden..Enfin..even ging ik weer terug naar mijn jeugd bij het zien van die foto!(sorry voor mijn Nederlands..ik woon al zo lang in de US) Hella Prins
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 11 januari 2010 om 11:30
Beste Hella,
dank je wel voor je persoonlijke verhaal, en je Nederlands is nog prima, hoor !
Jan van den Heuvel zei op 26 juli 2011 om 16:49
Beste Rien Wols,uw reactie in 2008 nu pas gelezen(2011).De foto is gemaakt door mijn vader en dus niet door enz. enz. Ik sta niet op de foto, wel twee van mijn br./zusjes.Mijn broer Frits kan er alles over vertellen. Mijn e-mailadres is u bekend.Mail mij en ik geef u zijn telefoonnummer.

Groetjes, Jan van den Heuvel, juli 2011
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 1 augustus 2011 om 11:41
Beste Jan,
dat geeft helemaal niets hoor.
Ik heb net even achter de schermen je email-adres opgezocht; we gaan zeker contact met je opnemen.
Bedankt en met vriendelijke groeten,
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 7 november 2011 om 16:37
Vandaag had ik telefonisch contact met Frits van den Heuvel over de herkomst van de eerste foto bij dit verhaal van het monument, die met de twee kinderen. En het is wel duidelijk: die toeschrijving aan een anonieme fotograaf van fotopersbureau Het Zuiden klopt niet. De fotograaf is wel degelijk J.P.L. van den Heuvel, de vader van Jan en Frits. De foto is vermoedelijk zo rond 1938-1939 gemaakt.
Ere wie ere toekomt!
Macy Deden zei op 23 augustus 2012 om 17:13
In Den Haag zijn 2 begraafplaatsen met de naam Eik en Duinen, de oude en de nieuwe, de spelling van de namen is verschillend bij oud en nieuw, Kolonel G.P.P.A.THOMSON, volgens rouwadvertenties datum 26 juli 1936: begraafplaats Nieuw Eik en Duinen.
Daarom een link hierbij naar zo'n pagina met familieberichten website historische kranten KB zie http://www.kb.nl
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010016713%3Ampeg21%3Ap004%3Aa0116
Juan van der Roest zei op 1 september 2022 om 14:29
Is hij familie van Lodewijk Willem Johan Karel Thomson, de bekende Nederlands militair bevelhebber (en liberaal politicus) en ook de eerste Nederlandse militair die op een vredesmissie is gesneuveld - Durrës/Durazzo (Albanië), 15 juni 1914 ?
Norah zei op 1 september 2022 om 16:51
Degene die in 1936 overleed, was in elk geval geen zoon van L.W.J.K. Thomson.
De laatste kreeg samen met zijn echtgenote Lambertine Henriëtte Slotemaker slechts een dochter. Deze stond in de overlijdensadvertentie van haar moeder Baarn + 20-05-1926 vermeld onder de naam M. Berg-Thomson.
Mvg.
Norah zei op 1 september 2022 om 17:12
G.J.P.A. Thomson werd geboren op 29-05-1868 Amsterdam.

L.W.J.K. Thomson werd geboren op 11-06-1869 Voorschoten.

Kunnen neven/achterneven geweest zijn.
Norah zei op 1 september 2022 om 17:22
Het waren dan toch broers van elkaar.
Ouders Bernard Heidenreich Thomson x Maria Wilhelmina Pompe van Meerdervoort.
Juan van der Roest zei op 1 september 2022 om 17:25
Norah, bedankt, leuke info !
Norah zei op 1 september 2022 om 19:55
Graag gedaan, Juan!
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen