skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte bezocht Sint-Oedenrode

Bij een gemeente vergadering in 1806 werd ter kennis gebracht dat zijne Majesteit Louis Napoleon tot koning van Holland is benoemd. De gemeente kreeg de opdracht op de meest plechtige wijze de klokken te luiden de vlaggen uit te steken en de afkondiging te doen aanplakken. Op diezelfde avond werd ook het gemeentehuis geïllumineerd en enige schoten met de ‘kanonnekens’ afgevuurd.

Het luiden van de klokken en de vlaggen uithangen gebeurde ook toen Hare Majesteit de Koningin van Holland Hortense de Beauharnais in kraam was gekomen en bevallen was van Karel Lodewijk Napoleon III Bonaparte op 20 april 1808 en met de verjaardag van de Koning op 11 mei 1808.

In 1809 brengt zijne Majesteit den Koning een bezoek aan Sint-Oedenrode. Ons dorp was na deze mededeling in rep en roer. Zo moest er gezorgd worden dat de wegen bruggen behoorlijk werden opgemaakt. Ook nu weer moesten de vlaggen aan de torens hangen en de schutterijen zouden optrekken. Er ging een invitatie uit naar de heer pastoor, predikant en andere invloedrijke notabelen. Deze konden zoveel luister bij zetten als de plaatselijke omstandigheden zouden toelaten. Er werd wel vereist dat alles in de beste orde zou geschieden.

De huidige Katoenbrug

De huidige Katoenbrug


Ook werd een commissie benoemd tot het doen vervaardigen van een verzoek aan zijn Majesteit, inhoudende het bevaarbaar maken van de rivier de Dommel. Al eerder werd door de heer Gerard de Jong aan den Heere Landdrost van Brabant verzocht om in de rivier de Dommel op Logtenburg een soort van brug tot spoeling van katoen te mogen plaatsen.

Aan de Koning,

Sire het Gemeente Bestuur van Sint-Oedenrode Departement Brabant geeft met verschuldigde eerbied te kennen dat de supplianten reeds lang het voornemen gehad hebben om eerbiedig aan uwe Majesteit een voordracht aan te bieden betrekking hebbende de nuttigheid van het bevaarbaar maken der Dommel, de hoofdrivier van dit Departement.

Vermits het bevaarbaar maken van meergemelde rivier de Dommel geen aanzienlijke kosten zal vereisen, en door de gesteldheid der rivier wegens zijn tegenwoordige diepte als smalle stroom van weinig bezwaren zal onderhevig zijn. Redenen waarvan de supplianten zich met alle onderdanigheid tot uwe Majesteit wende.

Ootmoedig verzoekende dat het uwe Majesteit zo goed geliefde te zijn uwe aandacht te willen vestigen op de nuttigheid van het bevaarbaar maken der rivier de Dommel om tot bevordering van een hoogst noodzakelijke communicatie en tot bloei van den koophandel en landbouw de uitvoering daarvan goedgunstig te bepalen.

Het welk doende Sire, Uwer Majesteit gehoorzame en getrouwe onderdanen.

Dommelrode, de woning van Gerard de Jong
Dommelrode, de woning van Gerard de Jong

Op zaterdag den 22e van de Grasmaand (april) 1809 is zijne Majesteit Lodewijk Napoleon, circa half tien uur in de morgen van 's-Hertogenbosch vertrokken over Vugt, Boxtel, Liempde naar Sint Oedenrode. Alwaar zijne Majesteit tegen half een onder het uitsteken van vlaggen, het luide van de klokken, paraderen van allen de schutterijen en een verbazende toevloed van mensen van allerlei rang is aangekomen en vervolgens op huize Dommelrode, toebehorende en bewoond wordende bij den heer en meester Gerard de Jong, Assessor bij het Landdrost ambt van Brabant afgestapt. Alwaar Haren Majesteit aan het gemeente bestuur, Pastoor en Kapellaan, Predikant en Kerkenraad, als mede aan alle daar present gedistingeerde personen gehoor heeft gegeven. Na welk verleend gehoor Hare Majesteit alleen met den heer en vrouw van het huis het dejeuner genuttigd heeft in een afzonderlijke suite.

Vervolgens hebben zij een wandeling gemaakt naar de katoenfabriek van den heer Gerard de Jong en deze bezichtigd.

Hare Majesteit vertrok circa drie uur in de middag van hier op Veghel, Nistelrode, Herpe tot Ravenstein. Op welke laatste plaats hij die nacht verbleef bij den heer Rentmeester Kleinfeld.

Bronnen

BHIC, Dorpsbestuur St. Oedenrode, (1232) 1315-1811, toegang 7633
Adriaan Brock (1775-1834), Beschrijving der Vrijheid Sint-Oedenrode deel 1, p. 186 deel II, p. 50v

Lees ook

Bruggenbouwer in Rooi

Reacties (2)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 november 2021 om 09:09
Hallo Willie, wat zal het er feestelijk hebben uitgezien! Mooi om te lezen wat voor een werk er wordt verzet voor het bezoek van de koning. Bedankt voor je bijdrage!
Henk Beijers zei op 5 november 2021 om 14:53
Dat is een interessant verhaal. Zou ie toevallig ook Schijndel aangedaan hebben?
Een pracht vrijetijdsbesteding dat je zulke leuke gebeurtenissen blijft publiceren.
Ga maar lekker door ..... er zijn nog archieven genoeg waar je allerhande wetenswaardigheden kunt opduiken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.