skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Koude Oorlog

In de voorraadkelder van het ouderlijk huis vond ik dit voorjaar een stalen blik. Biscuits, noodvoedsel uit de zestiger jaren zoals het aangebrachte stempel vermeldde. En kon me het bezit ervan nog matig herinneren. Het verhaal, aangevuld met een onderwerp uit dezelfde periode.

Onlangs las ik in het Pre Historisch Dorp het blad Onderzoekers in de etalage (2022 nr. 3) van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed het artikel “TOPGEHEIM!  Erfgoed uit de Koude Oorlog“.

In de Rijn-IJssellinie verrezen kort na 1950 meerdere militaire bouwwerken en installaties zoals deze opstelplaats voor luchtafweergeschut langs de dijk in Olst. En lees: ‘Geen enkel idee hadden omwonenden van wat er zich langs de IJssel afspeelde.’

Opstelplaats voor luchtafweergeschut bij Olst (foto:© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Ben de Vries. Bron: Onderzoekers in de etalage 2022 nr. 3)
Opstelplaats voor luchtafweergeschut bij Olst (foto: © Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Ben de Vries. Bron: Onderzoekers in de etalage 2022 nr. 3)


Deze  linie- commandobunker uit 1952 bij Olst ((foto: © Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Ben de Vries. Bron: Onderzoekers in de etalage 2022 nr. 3) is authentiek ingericht
Deze linie- commandobunker uit 1952 bij Olst is authentiek ingericht
(foto: © Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Ben de Vries.
Bron: Onderzoekers in de etalage 2022 nr. 3)

Gelegerd als dienstplichtig soldaat op de Legerplaats Oirschot waren we tijdens de Hongaarse opstand in december 1956 paraat met geladen voertuigen. In de kazerne opgesteld in de straat langs ons overnachtinggebouw. Er moest 24 uur wacht bij worden gelopen en er werd geen ‘Avondpermissie’ toegestaan.

Het thuis in de kelder aangetroffen, inmiddels 60 jaar oude blik, ziet er nog gaaf uit. Rechthoekig goudkleurig, merk Victoria, bevat 72 noodbiscuits, (± 1 KG). Het werd in de zestiger jaren, met de dreiging van de ‘Koude oorlog’, huis aan huis bezorgd. Voorzien van een blikopener, die later opnieuw met Leukoplast is vastgezet. De bijbehorende informatie is zoekgeraakt.

Zoals het opschrift vermeldt: “Acht biscuits zijn één Noodmaaltijd (noodvoedsel Koude Oorlog) en bevatten ca. 520 calorieën.” Voor een gezin met negen kinderen een karige verschaffing!

Blik Victoria noodbiscuits (foto: © Rini de Groot)
Blik Victoria noodbiscuits (foto: © Rini de Groot)

Indien het gesloten blik koel en droog wordt bewaard is de inhoud jarenlang houdbaar. In overleg met en volgens  receptuur van het Ministerie van Landbouw en Visserij vervaardigd door: VICTORIA. Het blik met gestempelde datum. 27 FEB. 196? (rechtsonder, slecht leesbaar).

Bij het uitbreken van het Corona Tijdperk werd massaal wc-papier gehamsterd. Waarom juist dat artikel vraag ik me nog steeds af; dat waren toch niet de eerste levensbehoeften!

Lees ook

Koude Oorlog (vervolg)

De Koude Oorlog

Reacties (4)

Ben de Vries zei op 11 november 2022 om 18:02
Bijzondere vondst. Het verhaal achter het biscuitblik! Tijdens de Cubacrisis in 1961/2 verspreidde de overheid dit soort voedzame snacks
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 11 november 2022 om 21:34
Dat is zeker een bijzondere vondst! Bedankt voor dit interessante verhaal, Rini en ook voor jouw reactie, Ben. Opmerkelijk dat dit soort biscuits destijds als maaltijd werden beschouwd (en het hamsteren van wc-papier heb ik inderdaad ook nooit begrepen, Rini ;) )
Ben de Vries zei op 11 november 2022 om 22:10
Tja. Acht blikken noodbiscuits zou voldoende zijn voor vier dagen voor een gezin van zes personen. Pijn in je buik?!
In diezelfde periode werden behalve deze noodbiscuits, ook gesteriliseerde melk, suiker en vruchtensappen verspreid.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen