skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Krachtige kanonnen

Gevaarlijke Graafse jongens, zou je denken als je deze foto voor het eerst ziet. Twee kanonnen van maar liefst 3280 kg per stuk kijken uit over de Maas. Bij flinke winterstormen schoten deze bronzen bulldogs het vestingstadje letterlijk te hulp.

 Dit zware geschut waarschuwde bij extreem winterweer met hoge waterstanden

'L'Intriguant' en 'Le Partisan' zijn de indrukwekkende namen van deze grote jongens. Het zijn van oorsprong Franse kanonnen, gemaakt in 1778 en 1787. Grave is als garnizoensstad meerdere keren door de Fransen belegerd en ingenomen. Van 1794 tot 1814 hadden zij zelfs alle touwtjes in handen.

Ook bij kinderen waren de kanonnen geliefd (Graafsche Courant, 1930)Toen de Fransen in 1814 voor het laatst de Hampoort uit marcheerden, moesten zij het zware geschut achterlaten. Tot aan de Eerste Wereldoorlog hadden 'L'Intriguant' en 'Le Partisan' nog gezelschap van 21 andere kanonnen, maar die werden al snel omgesmolten om zo meer wapens te vervaardigen.

Je zou misschien heldhaftige verhalen over bombardementen en bloedbaden verwachten bij twee van die grote wapens, maar niets is minder waar. Ze zijn vooral bekend geworden dankzij hun optreden bij overstromingen. Wanneer de Maas 's winters buiten haar oevers trad, werden de vuurmonden gebruikt om omwonenden te waarschuwen. In allerijl vluchtte men naar hoger gelegen plaatsen en sommigen trokken zelfs met al hun vee de stad in. De kanonnen bulderden voor het laatst hun waarschuwingsschot bij de watersnood in 1930.

De pont 'Winterzorg' brengt vluchtelingen en vee in veiligheid bij de watersnood in 1926

Pas in 1942 werd de Maas binnen haar oevers gedwongen en kon de Beerse Overlaat worden opgeheven. Sindsdien zijn de overstroomde akkers verleden tijd en worden 'L'Intriguant' en 'Le Partisan' alleen nog ingezet bij feestelijke aangelegenheden. Een stalen afsluiter wordt na de festiviteiten voor de zekerheid zorgvuldig op de lopen gemonteerd. Je weet het immers maar nooit...

 

 

Reacties (9)

Jos van Reen zei op 10 december 2015 om 11:33
Toen in de tweede wereldoorlog de Duitsers plannen hadden om de kanonnen in beslag te nemen en ze om te smelten, bleken die op een ochtend verdwenen te zijn en wist natuurlijk niemand waar die waren gebleven.
Na de oorlog werd door een overbuurman toegegeven dat hij de kanonnen had begraven op de plek waar ze tot die tijd stonden.
Na onderzoek bleek dat inderdaad te kloppen en werden ze opgegraven en weer in ere hersteld.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 10 december 2015 om 12:01
Bedankt Jos, voor deze interessante aanvulling. Gelukkig maar dat deze overbuurman 'onze' kanonnen heeft gered!
Henk Beijers zei op 10 december 2015 om 16:56
Interessant verhaal Lisette en prachtig stukje Graafse historie. Die overbuurman is wel zéér alert geweest maar ik zou wel eens willen weten HOE hij die gevaarten in Godsnaam heeft kunnen begraven. Is er soms iets van te vinden in oude kranten uit de regio, want je zou veronderstellen dat er iets over gepubliceerd is na de oorlog.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 december 2015 om 13:17
Bedankt voor je reactie Henk! Ik zal hier eens gaan snuffelen en als ik wat gevonden heb, laat ik het uiteraard weten. Inderdaad een raadsel hoe deze man die enorme gevaartes onder de grond heeft gekregen...
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 december 2015 om 19:12
Ik had graag een link gezien naar een artikel over de watersnood van 1930. Daar zal toch ook wel info over zijn.
Bert Holsteijn zei op 23 december 2021 om 01:25
Boek 'Stad aan de Maas' van Antoon Coolen is een (streek)roman uit 1960 over Grave. De bouw van de (Thompson)brug is het centrale motief, en is symbool van de komst van moderne(r) tijden. De kanonnen komen op de eerste bladzijde van het boek meteen aan bod. Ze heten Le Partisan inderdaad, en L'Intransigant, niet L'Intriguant, dat me ook een nogal onwaarschijnlijke naam lijkt voor een kanon. Er zijn talloze andere gelijkenissen c.q. verwijzingen naar het 'echte Grave'.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 december 2021 om 08:40
Ah bedankt voor deze toevoeging, Bert! Ik ben wel bekend met het boek maar dat van die kanonnen was ik alweer vergeten. Leuk dat je dat hier vermeldt.
Bert Holsteijn zei op 26 december 2021 om 01:32
Ik moet corrigeren, heb blijkbaar voor mijn beurt gesproken. Vandaag ben ik in Grave geweest en heb de kanonnen (kanons, moet je geloof ik zeggen) ter plekke bekeken: ze heten wel degelijk Le Partisan en L'Intriguant, de naam L'Intransigant (d.w.z. de onverzettelijke, en dat vind ik voor een kanon een mooiere, 'logischer' naam dan L'Intriguant, de intrigant/opstoker) is blijkbaar een verzinsel van Antoon Coolen. Met excuus...
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 december 2021 om 15:16
Geeft niets hoor Bert, bedankt nog voor jouw aanvulling op je eerdere reactie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen