skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Kwatta, vruchtencake en brylcreem

We kijken naar het interieur van een Osse kruidenierszaak, eind jaren '50. De schappen liggen vol verdwenen merken en producten, maar je ziet ook verpakkingen die nu - 60 jaar nadat dit plaatje geschoten werd - nog steeds hetzelfde ogen. Het pak cacao van Blooker in mijn voorraadkast lijkt bijvoorbeeld nog veel op het pak dat ik hier, in 1958, achter de toonbank zie staan. Waar denk jij aan bij deze foto? Kun jij je nog voor de geest halen hoe het hier rook? Kun jij je herinneren dat je hier kwam voor een pond suiker, mix voor vruchtencake of brylcreem voor je vader? We hopen op reacties!

Klik op de foto om deze te vergroten Kruidenierszaak firma v.d. Heijden, Oss 1958 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC: 1659-000147)

Voor Blooker cacao, Scholten’s vruchtencake of een reep Kwatta kon je eind jaren ’50 terecht bij deze kruidenierszaak in de Industriestraat. Ook voor Brylcreem, Teo appelstroop, Vim schuurpoeder en nasi uit blik was deze winkel het adres. De kruidenierswaren werden voor je afgewogen, vleeswaren vers gesneden; in deze zaak liet je je bedienen.

Klik op de foto om deze te vergrotenFoto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC: 1659-000146
Kijk naar Toen

Herken jij deze Osse kruidenier? Weet jij nog wie hier achter de toonbank staan en waarom deze foto in 1958 bij v.d. Heijden genomen werd? Lagen de producten altijd zo keurig uitgestald of was dit wel een heel speciale gelegenheid?

Kortom: welke herinneringen roept deze foto bij jou op? We hopen op reacties. Deel jouw verhaal - groot of klein - in het reactieveld hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (17)

Bert van den Heuvel zei op 20 juni 2018 om 16:59
Dit zijn de Hr.en mevr v.d.Heyden ,die hun nieuwe kruidenierswinkel opende aan de industriestraat.
Voorheen hadden ze een klein winkeltje aan de hoogheuvelstraat.
Waar ik als klein jongetje vaak snoepjes ging halen,als ik wat geld had.
Mijn moeder kwam daar in die tijd voor wat kleine boodschappen.
Ik herkende van der Heyden meteen op de foto en de winkel
Mooie herinnering aan die tijd.
Anita Keinemans - van der Heijden zei op 20 juni 2018 om 21:20
Wat leuk, mijn opa en oma. Ik herinner me de winkel nog en dan vooral de snoepjeshoek en de ijsjes. Op de kleine foto rechts de deur naar het woongedeelte boven.
Mieke van der Heijden zei op 20 juni 2018 om 21:47
Hee, mijn schoonouders! Wat leuk. Op dit moment was ik nog niet in beeld. Later heb ik hier nog op de zaterdagen gewerkt, maar toen was het al zelfbediening.
Meggie Borgert-van der Heijden zei op 20 juni 2018 om 22:19
Via mijn schoonzusje, Mieke van der Heijden, krijg ik dit artikel via een appje binnen! Dit zijn mijn ouders Gerard (Grad) en Bets van der Heijden bij de opening van hun kruidenierszaak/zelfbedieningszaak aan de Industriesingel nr 15 in Oss. Wow, wat leuk en ook ontroerend om te zien! Ik ben de enige dochter tussen 6 jongens en was pas 5 jaar toen wij hier naar toe verhuisden. Wat zijn mijn ouders hier nog jong! Is het mogelijk om de foto op te vragen?
Bert van der heijden zei op 20 juni 2018 om 22:24
De winkel van mijn ouders beiden op de foto. Ik was toen 4 jaar en ik kan me de grote toonbank herinneren, destijds werd je aan die toonbank geholpen. Koffiebonen werden ter plekke gemalen en erwten en bonen afgewogen.Later werd het een zelfbedieningszaak en kwam er een grote diepvries. Veel mensen hadden zelf nog geen vriezer daarom bezorgden wij bijvoorbeeld met kerst ijstaarten ga Ola.Heel leuk om deze foto te zien.
Meggie Borgert zei op 20 juni 2018 om 22:33
Anita, was die deur niet de kelderdeur? Naast de vleeswaren koeling?
En wie is die Bert van den Heuvel, moet ik die ook kennen? of zijn moeder? Ik heb zelf ook meerdere jaren in de winkel gewerkt en kende veel mensen uit de buurt. Ben benieuwd
Cor van der Heijden Deventer zei op 21 juni 2018 om 11:34
Ik heb een aantal jaren in de winkel gewerkt . Heel wat suiker en peulvruchten afgewogen, de zakken moesten op een speciale manier dicht gevouwen worden.
Thee kwam uit kisten bekleed met aluminium folie . Met een grote bakfiets bood schappen rondgebracht.
Pieternel van der Heijden van Grunsven zei op 21 juni 2018 om 19:30
Mijn schoonmoeder herken ik niet terug maar mijn schoonvader des te meer Wat een gelijkenis met enkele van de zonen Heel bijzonder om de familie en de winkel op deze foto te zien
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 22 juni 2018 om 09:03
Wat leuk en bijzonder om te merken dat deze foto bij zoveel mensen warme herinneringen oproept. Veel dank voor het delen daarvan!

Voor de familie Van der Heijden: als je onder de foto's op het fotonummer met linkje klikt, kom je bij de foto's in onze beeldbank. Daar kun je ze downloaden en opslaan op je eigen computer.
De grote foto met jullie (schoon-)ouders / opa & oma vind je hier: https://www.bhic.nl/foto/cbf15de8-45f9-11e3-be92-1b22ab0c2dee
Cor Ottens (telefonisch) zei op 22 juni 2018 om 10:56
Ook Cor Ottens, die ons belde, herkent Grad van der Heijden direct. Zijn herinneringen zijn van net na de oorlog. Zijn grootmoeder woonde toen in de Willibrordusweg en haar tuin grensde aan die van de familie Van der Heijden. De kruidenier zat toen nog op een ander adres dan op de foto, in een woonhuis in de Hoogheuvelstraat. Zelf woonde Cor in de drukke binnenstad, bij de Spar-winkel van zijn oom en tante aan de Kazernestraat-Berghemseweg. In de vakanties was hij vaak bij zijn oma. Soms mocht hij dan naar 'Grad Zuutjes' om iets voor haar te halen, zoals een pakje boter. Je had daar potten met snoepjes voor een paar cent.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 22 juni 2018 om 10:58
Naar aanleiding van de reactie van Cor ben ik dan wel benieuwd of meer mensen de bijnaam 'Grad Zuutjes' herkennen én of iemand nog weet waar die naam vandaan kwam. Wie weet meer?
Rien van der Heijden zei op 22 juni 2018 om 13:32
Ik was 8 jaar op het moment dat deze foto werd gemaakt. Herinneringen van flessen sorteren, folders rondbrengen en zegeltjes van de ingeleverde jampotten halen waarmee je boekjes van Flipje van Tiel kon krijgen, komen weer boven. Prachtig om deze voor ons onbekende foto op deze plaats tegen te komen.
Als reactie op uw vraag over de bijnaam Grad Zuutjes:deze bijnaam kennen wij als familie niet. Op latere leeftijd heb ik een verhaal gehoord van Nol van Amstel ( helaas overleden) dat mijn opa (de vader van Grad) Wim Zuutjes werd genoemd. En of dat nu was omdat hij zo langzaam fietste of omdat hij snoep verkocht wist hij niet te vertellen.
Pieternel van der Heijden zei op 22 juni 2018 om 20:02
Ik heb van een kennis gehoord, die daar ook in de winkel kwam ,dat ze hem zo noemde omdat hij altijd zei dat ze zuutjes moesten doen Bang dat er misschien iets om zou gaan als ze daar met een aantal kinderen in de winkel iets mochten kopen
Daemen zei op 3 augustus 2018 om 14:25
Aan de Industriesingel bij de Rotonde waren toch meerdere winkels?
Sigarenzaak van Orsouw,een bakker?
Om de hoek een frituur?
Mieke van der Heijden zei op 7 augustus 2018 om 17:08
Dat klopt mijnheer Daemen. Bakkerij van Herpen zat er ook en ook nog een slagerij. Wagemakers als ik me niet vergis. De frituurzaak Luculus zat idd om de hoek.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 2 oktober 2018 om 14:35
Van onze collega's van De Sleutel kregen we nog onderstaande oproep doorgestuurd; deze stond een tijdje terug in de krant. Ik begreep dat er al een reactie op is gekomen, maar wie weet komen er nog andere foto's boven water, dus ik plaats 'm hier ook:

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/oproep-sleutel-klaphekkenstraat.png" title="Oproep De Sleutel foto Klaphekkenstraat" width="550" height="430" border="0">

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen