skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Kwiebus is vooral gewoon een beetje anders

Via zijn maatschappelijk werk bij buurtcentrum ‘t Akkertje in Eindhoven kwam Mario van Erp in 1979 zelf bij theatergroep Kwiebus. „Kwiebus bestond toen drie jaar. We maakten maatschappijkritische, linkse stukken, geheel in de lijn van die tijd.”

Groter? Klik dan op dit plaatje

Kwiebus bestaat dan uit Door van Aar, Arie den Braber, Stefan Jung, Jan Opstelten en Dick Verberne.Jongelui van rond de eind twintig, begin dertig, die door heel Nederland en België trekken. Aanvankelijk combineren de spelers hun voorstellingen ook met straattheater maar dat verandert als er specifiek wordt gekozen voor jeugdtheater. „Dat sloeg het beste aan en dus we gingen verder in die richting. De voorstelling “Gewoon een beetje anders” wordt onze echte doorbraak. Het was een jeugdvoorstelling voor kinderen tussen zes en twaalf jaar over gehandicapten. Nieuw, anders: zoiets werd in die tijd nog niet bespreekbaar gemaakt op die manier. Met die voorstelling speelden we ons zelf echt in de kijker.”

Creativiteit en lol 

Posters, recensies, artikeltjes; Van Erp heeft het allemaal netjes bewaard. „Als ik daar zo doorheen blader, dan denk ik vooral aan de leuke tijd die we met Kwiebus hebben gehad. Heel veel creativiteit en heel veel lol. Je kijkt wel anders terug op bepaalde zaken. Toen pleitten we heel sterk voor de macht van de verbeelding maar eigenlijk vulden we stiekem toch heel veel in. Dat doe ik nu heel anders.”

Tegen het einde van de jaren tachtig kwam er steeds meer verloop in personeel. Van Erp houdt het al iets eerder voor gezien bij het gezelschap. „Op een gegeven moment - na een jaar of tien - liep ik vast bij Kwiebus en ik ging solo verder.” Een jaar of twee later wordt Kwiebus opgedoekt. „Het werkte niet meer. In de jaren zeventig/tachtig kwam het jeugdtheater enorm op. Maar die chemie van een groep houdt kennelijk een keer op.”

Kritisch en spannend 

Groter? Klik dan op dit plaatje

Tijden zijn veranderd; subsidies voor culturele activiteiten zijn geminimaliseerd. Dat betekent dat heel wat initiatieven ook niet meer van de grond komen. Maar Van Erp staat nog steeds op het podium. „Jeugd is een heel kritisch en spannend publiek. Volwassenen pakken in de pauze nog een kop koffie en verdwijnen dan. Kinderen laten meteen merken als ze het niet aanstaat. Dat maakt het juist zo direct en uitdagend om voor te spelen. Ik geniet ervan. Je moet altijd scherp zijn.”

Van alle leden van Kwiebus zijn alleen Van Erp en Stefan Jung nog actief in de theaterwereld. „Onze schrijver bijvoorbeeld Arie den Braber is ambtenaar bij de gemeente Veldhoven. Voor de rest zijn mensen actief als fotograaf en beeldhouwer. Zelf wil ik het toneel niet af; iedere keer spelen voor een ander publiek, over de hele wereld; ik geniet er iedere keer weer van.”

 

Reacties (1)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen