skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Laat je niet in je kaarten kijken

Er is nog geen radio in huis , laat staan televisie. Dus wat doe je ’s avonds, als het werk is gedaan? Je gaat met een paar man aan tafel zitten, houdt je pet op en haalt een stok kaarten tevoorschijn. Goed voor een avondje vermaak.

Kaartende mannen, fotopersbureau Het Zuiden Jokeren, zwikken, harten jagen, toepen, klaverjassen, pesten, rikken: geen idee welk spel hier wordt gespeeld. We weten dan ook maar heel weinig van deze foto. “Kaartende mannen op oudejaarsavond. Helvoirt”, staat er enkel bij dus ook het jaartal blijft gissen. Mogelijk zijn er mensen die de kaartspelers – of de vrouw op de achtergrond – herkennen?

Maar wellicht roept deze foto veel eerder herinneringen op. Welk kaartspelletje speelden jullie vroeger? Was het voorbehouden aan mannen, zoals deze foto suggereert? 

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meijerij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Reacties (16)

Eric Timmermans13 zei op 20 juni 2017 om 20:19
Deze foto is in 1995 het beschikking gesteld door mijn moeder voor het fotoboek wat gemaakt is het ere van het 800 jarig bestaan van Helvoirt. Ook de namen staan erbij. De foto is gemaakt in het huis van de familie van Logten in Den Hoek. Van li naar re: vader van Logten Janus van Logten , van de Pas (timmerman) moeder van Liggen, Jan Brekelmans en Jan Vermeer
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 juni 2017 om 09:53
Ah kijk Eric, dan hebben we dat compleet! Weet je toevallig ook wanneer (in welk jaar of periode) de foto is gemaakt? Alvast veel dank!
Eric Timmermans zei op 21 juni 2017 om 17:32
Correctie. Het kijk- en anekdotenboek werd uitgegeven bij het afscheid van de zelfstandige gemeente Helvoirt en werd genoemd: uitgegroeid tot Helvoirt. De stand van zaken na ruim 800 jaar. Wanneer de foto precies is gemaakt weer ik niet.
Frank de Werdt zei op 22 juni 2017 om 00:36
Moeder van Logten heet met haar meisjesnaam de Werdt en is een oudtante van mijn vader Piet de Werdt. Het is de familie J.C. van Logten-de Werdt. En de foto is van 31 december 1930. Het is over de spoorlijn, Hoek 1. En men kaart van het oude, het nieuwe jaar 1931 in.
Frank de Werdt zei op 22 juni 2017 om 00:40
Eric noemt de vrouw van Liggen. Maar dat is van Logten. En de timmerman heet Plas (ipv Pas). Overige namen kloppen wel.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 juni 2017 om 09:08
Veel dank, Frank! Weet jij toevallig ook of dat een gewoonte was, om van het oude het nieuwe jaar in te kaarten? Of was dat meer een familiaire aangelegenheid?
Albert
Albert zei op 22 juni 2017 om 10:10
Marilou, Dat was inderdaad algemeen gebruikelijk, zeker in Noord Brabant en dus ook in Oss. Er was nog geen televisie, na de oorlog kwamen er radioprogramma's om naar te luisteren, maar dat kon ook tijdens het kaarten.
Frank de Werdt zei op 22 juni 2017 om 10:28
Was inderdaad een gewoonte in Brabant. Mijn ouders en veek andere echtparen in Biezenmortel (waar ik ben opgegroeid) deden dat ook nog als de kinderen uitgevlogen waren: doorkaarten heette dat en dat deed je met twee of drie echtparen. Ik weet dat nog goed en dan praat ik over de tachtiger jaren.
Frank de Werdt zei op 22 juni 2017 om 13:13
Nu ik er bij stilsta: de vrasg "Bij wie is het dit jaar doorspelen?", gebruiken we nog steeds jaarlijks richting onze bevriende stellen. Terwijl we nooit gekaart hebben, maar kletsen, wat tv kjjken en hapjes eten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 juni 2017 om 13:22
O wat grappig om te horen, die uitdrukking kende ik helemaal niet. Maar jullie zijn zeker niet de enigen want ik vind er ook een verhaaltje over op de site van Cubra:

http://www.cubra.nl/auteurs/huubmoonen/kerstmis.htm

Leuk Frank, wederom dank!
Marinka Jansen renders zei op 22 juni 2017 om 22:08
De linker man op de foto is mijn overgrootvader en janus van logten is mijn opa, de vrouw is dus mijn overgrootvader. Echt heel bijzonder deze foto. Mijn opa heb ik nog wel gekend, het was een grappenmaker en praatte veel, hij hield van buurten.
Mijn moeder, de dochter van janus van logten dacht ook dat de foto uit dat jaartal stamde. Volgens haar is dit niet in de boerderij die er nu nog staat, maar die welke op het erf stond. Het kaartspel wat ze aan het doen zijn is rikken volgens mijn moeder. Overigens woont mijn moeder nog in helvoirt en heeft ze van haar opa en oma (die op de foto staan) nog een grote foto waar ze samen op staan alsmede de bidprentjes van beiden.
Ik zag zelf een opvallend detail op de foto. Het lijkt nl dat de vingers van één hand van de heer van der plas grotendeels ontbraken. Wellicht doordat hij timmerman was?
Marinka Jansen renders zei op 22 juni 2017 om 22:12
Excuus, de vrouw is mijn overgrootmoeder
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 juni 2017 om 09:24
Hallo Marinka, wat leuk! Je aanvullingen brengen deze foto ook echt weer een beetje tot leven... mooi!

Bovendien heb je een scherp oog voor details: de hand van meneer Van der Plas was mij ontgaan maar jouw redenatie lijkt mij heel aannemelijk.

Misschien is het mogelijk een foto te maken van de grote foto waarop je grootouders staan? Of van de bidprentjes? Als je die dan stuurt naar info@bhic.nl tav Marilou, dan zorg ik dat ze hier bij komen te staan. Als jullie dat zelf willen natuurlijk.
Martien v , Dooren zei op 14 oktober 2017 om 17:00
Nu ben ik gen kaarter , bij ons thuis in het cafe werd veel gekaart door de gasten
Een spel noemde ze ,, een boompje jassen ,,
Die uitdrukking hield verband met de notering van de punten , dat leek op een boompje. of dat kaart spel bij mensen ook gespeeld werd is mij niet bekend .
Toen de radio zijn intrede deed was er meer afleiding , het kan niet uitblijven dat het ten kost van het kaarten ging.
Radio programmes als De Dinsdag bonte avond rijm .. Het piepende deurtje ,,
Ome Keesje , het gesproken portret vanuit Londen door Melhado .
( als ik het goed schrijf )
Het is ook al zo lang geleden .
Daarna kwam de Toverlantaarn die ze TV noemen en heeft veel oude traditie s naar de achtergrond gedrukt. Jammer heen Jammer
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 oktober 2017 om 16:17
Hallo Martien, wat bijzonder, dat 'boompje jassen'. Het is voor mij de eerste keer dat ik hiervan hoor, maar mogelijk zegt anderen meer? Ik ben benieuwd hoor.

En ja, tijden veranderen en de intrede van vooral de televisie heeft daar vergaande gevolgen voor gehad. Maar als je het leuk vindt om nog eens naar fragmenten van oude radioprogramma's te luisteren, check dan ook eens deze site, van Beeld en Geluid: http://www.beeldengeluid.nl/radio

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen