
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Maar, voordat de zaak in hun woning op huisnummer 428 is gevestigd, staat de handel van het echtpaar op een andere plaats.
Aan Laantjes is aandacht besteed in het verhaal IJssalon later eetsalon, cafetaria Laantjes op Nieuw-Borgvliet. Er is overigens ook reden voor een derde verhaal, want op huisnummer 468 aan de Antwerpsestraatweg heeft Bart van Geel eerder een cafetaria.
Volgens informatie van Gerard Delrue en Adri Verbraak stond er een friteskot of -kraam op de hoek Antwerpsestraatweg en Langeweg nabij het elektriciteitshuisje. De grond waarop later Laantjes staat. Zie locatie nummer 4 van afbeelding 2. Volgens beide heren is de zaak in een nacht van zaterdag op zondag in vlammen opgegaan. Onduidelijk is in welk jaar dit geschiedde. Volgens Adri vóór de watersnoodramp op 1 februari 1953, maar 1953 en 1954 zou ook nog kunnen volgens Gerard. Lia van de familie Klaassen, die op nummer 404 van de straatweg woonde, vertelt Jan Dietvorst op donderdag 23 december 2021, dat “eind 58 op die plaats ‘frituur Soeters’ stond. Die betrok stroom van het gezin Klaassen. Die frituur ging in brand op door kortsluiting, ik weet niet of die strooom van de familie Klaassen daar iets mee te maken had. Dat terreintje heeft toen een tijd braak gelegen.” Cees Iriks, die op huisnummer 402 woonde, herinnert zich dat de kraam een rode kleur had. Omdat Harry Laanen op 23 november 1955 een bouwvergunning indient, lijkt brand rond 1953/4 aannemelijk.
Na het verdwijnen van de voormelde friteskraam is Henk van Nispen met een patates-friteszaak begonnen en wel tegen de schuur net uit de hoek Antwerpsestraatweg, Rembrandtstraat. Zie nummer 7 op afbeelding 2 Dit geschiedt vanuit hun woning Langeweg 13. Henk vraagt daartoe bij de gemeente een vergunning aan op 12 november 1957.
De aanvrage geeft een mooi beeld van de omvang en indeling van de kraam.
Opvallend is, dat Henk in de vergunningaanvrage ook vermeldt dat de voorzijde van de kraam geheel open is. Dit betekent dat de westenwinden die over de Langeweg van de Oosterschelde komen, recht in de kraam staan.
Burgemeester en wethouders verlenen de Hinderwetvergunning op 25 maart 1958. De vergunning vermeldt naast de bakinrichting ook de aanwezigheid van een elektromotor van 1/3 pk. Een potlood-aantekening op de vergunning in het gemeentearchief luidt: “inrichting 1 october 1960 opgeheven”. Hierover later meer.
De R.K.v.v. Nieuw-Borgvliet, die aanstaande 22 november 100 jaar bestaat, profiteert van Henk’s reclame-activiteiten.
Henk en zijn gezin verhuizen naar de woning Antwerpsestraatweg 428. Mogelijk houdt deze verhuizing verband met de start van een frituur door vader en zoon Laanen op 8 oktober 1960, aldus de inschrijving van Laanen in de Kamer van Koophandel.
Henk en Neeltje zijn eigenaar van voormelde woning. De inschrijving in het Kadaster kent als beroep van Henk vliegtuigmonteur. Dus de friteszaak zijn neveninkomsten. Overigens, de werkgever van Henk is Fokker/Aviolanda te Woensdrecht. Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt aldaar uit zijn lidmaatschap van de ondernemingsraad.
De friteszaak wordt voorgezet en op 10 oktober 1960 wordt bij de gemeente vergunning aangevraagd. De vergunning wordt door burgemeester en wethouders verleend op 28 januari 1961. Uit de voorwaarden valt op te maken dat het frituurgedeelte is gevestigd in het voorste deel van de woning tegen de Antwerpsestraatweg.
Henk heeft plannen om de frituur uit te breiden naar een lunchroom. Deze zal de gehele benedenverdieping van de woning Antwerpsestraatweg beslaan. Plannen daartoe worden met behulp van bierbrouwerij De drie Hoefijzers ingediend op 17 december 1962. Het plan wordt voorzien van een kritische kanttekening op de tekening en afgewezen op 2 september 1964.
Dus de friteszaak blijft er zo uitzien
Henk en Neeltje stoppen met hun frituurbedrijf eind jaren 1960, begin jaren 1970.
Dit verhaal kwam tot stand met vriendelijke medewerking van de kinderen van Henk en Neeltje.
IJssalon later eetsalon, cafetaria Laantjes op Nieuw-Borgvliet
Nog een ijssalon en later ook patates friteszaak op Nieuw Borgvliet