skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Leve de Belgen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 31 juli 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Onze Oranje Leeuwinnen rekenden vorige week af met België tijdens het EK Voetbal. 187 Jaar geleden voelde Noord-Brabant juist meer mee met de Belgen maar dat had dan ook niets met sport te maken.

In 1815 voegt het Congres van Wenen Nederland en België samen tot een Verenigd Koninkrijk onder Willem I, als buffer tegen Frankrijk. Napoleon zit op veilige afstand, op Sint-Helena. Jammer genoeg gaat het al spoedig mis met het nieuwe koninkrijk. Zo wantrouwt het overwegend katholieke zuiden het protestantse noorden, dat op zijn beurt weinig moet hebben van het opkomende liberalisme in het zuiden. Ook is er onmin over de wijze waarop baten en lasten worden verdeeld over Noord en Zuid, waarbij Noord er altijd beter vanaf komt.

Ongenoegen

In Noord-Brabant voelt men vooral mee met de Belgen, want ook hier is men niet zo gecharmeerd van de Hollanders en van het bewind van koning Willem I. In 1829 leidt dat ongenoegen tot een stroom van verzoekschriften aan de koning om veranderingen te bewerkstelligen. Liefst 370 Ossenaren zetten er hun handtekening onder, in Uden ook het voltallige gemeentebestuur. Maar de Belgen zijn dat stadium voorbij: op 25 augustus 1830 komen zij in opstand tegen de koning. Noord-Brabant volgt de Belgen niet, maar er zijn wel incidenten.

Tijdens de Megense kermis in september roepen twee geestelijken op tot verzet tegen de regering en de Ravensteinse burgemeester berispt winkelier Reinier van den Anker vanwege het “opzetten van de gemoederen tegen het gezag des Konings”, waarop een woedende Van den Anker de burgervader enkele klappen toedient en diens kleren stuktrekt. Als gevolg van de Belgische Opstand wordt Noord-Brabant van 1831 tot 1839 bezet door 50 tot 60.000 militairen, vooral van boven de rivieren. Ruim de helft is ingekwartierd bij burgers thuis.

Ongenode gasten

Ook Oss, met 3700 inwoners, moet honderden ongenode gasten huisvesten. Uit vrees voor rellen laat de burgemeester de herbergen al om 10 uur sluiten en worden kermissen en jaarmarkten afgelast. En in 1834 worden 12 baby’s geregistreerd zonder de naam van de vader; normaal zijn er dat in die tijd 2 per jaar. Gelukkig is niet alles kommer en kwel: in 1834 wordt in Berghem een grote brand geblust mede dankzij de inzet van ingekwartierde Friese soldaten!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen