skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Leven op de huishoudschool, 1946 en 1961

Toen Mien Ruijs-Schuurmans uit Heesch deze foto in het huis-aan-huisblad 'Het Zondagsnieuws' zag, was dat een aangename ontdekking. Ze had zelf nog op deze school gezeten. Meer nog,  ze stond zelf op de foto.

Ze reageerde als volgt: “Ik was toen al 25 jaar. Dat komt, omdat ik daarvoor lang heb moeten dienen (uit huis werken) en omdat het oorlog was. Ik ben nu al 85 jaar en ik heette toen Mien Schuurmans. Later werd het Mien Ruijs-Schuurmans, maar mijn man is helaas al 9 jaar dood.

Op de foto zit ik helemaal rechts onderaan met een bril op en een broche voor op mijn jurk. Ik kom uit Heesch en naast mij zit Annie van Iperen uit Oss. Daarnaast onze lerares juffrouw Liefkes en daar weer naast mijn zusje Bertha Schuurmans, die 15 juni 1983 te Lourdes is verongelukt. De andere twee ernaast weet ik niet zo goed meer, maar die er boven staan, van links naar rechts zijn Marie en Lies Bijveld, nichtjes van elkaar, dan denk ik Bertha van de Kamp en Tonnie Schuurmans en dan van Heumen en van Zandvoort en de laatste is Dina Langens.

We waren een fijn groepje. We kregen op die huishoudschool allemaal een klein stukje grond (een vierkante meter) om groente te telen en kregen daarvoor les van Meneer Peters van de landbouwschool. Meneer Peters leerde ons witlof telen, iets wat ik van te voren helemaal niet kende. Mijn vader had wel een groentetuin, maar witlof kende hij ook niet. Het mooie ervan is dat ik dat hem heb kunnen leren. En dat mijn vader dat later nog aan mijn jongere broers heeft kunnen leren. Het was eigenlijk wel een landbouwhuishoudschool en ik kijk er nog heel fijn op terug. Heel veel groeten en dank voor de foto.

Mien Ruijs-Schuurmans, Heesch

Een heel andere reactie kwam van Marleen van den Boogaard:

Beste BHIC, naar aanleiding van de foto in het blad zondagnieuws van de RK huishoudschool in Oss stuur ik jullie deze foto:

Daarop staan de volgende leerlingen:

Fien Schuurmans, Marietje van Erp, Annie van Herpen, Gerrie Hondong, Ivonne Wolters, Coby Droomers, Annie van Lieverloo, Hanny van der Steen, Ans van de Leemput, Marietje Roelofs, Marian Brands, Loes de Klein, Marietje van der Veerdonk, Mientje Bekers, Nellie van Schaijk, Francien van Herpen, Marleen van den Boogaard, Juffrouw Krijnen, Dinny van Nuland, Marian .......

De foto is van 1961. Ik was toen zelf 14 jaar. De leerlingen op de foto zijn nu rond de 60 jaar.

Als je de twee foto's vergelijkt dan valt op dat op de foto van 1946 alle leerlingen een schort aan hebben en de juffrouw niet, terwijl in 1961 de juffrouw een schort aan had en de leerlingen niet. De tijden waren ook toen al aan het veranderen...

Voor de leerlingen in 1961 begon het echte leven op de huishoudschool. Nieuwe vriendinnen en zeker ook vriendjes. Ook telkens een andere leraar of lerares en naar andere lokalen om te leren koken, naailes, waslokaal, godsdienstles, etc. Het was een bijzonder gezellige klas onder elkaar. Gezamenlijk probeerde men de leraren en leraressen uit. Sommigen (o.a. juffrouw Dekkers) hadden het daar maar moeilijk mee. Een spottekening van haar neus op het bord en ze liep huilend weg. De directrice kwam het weer goed praten.

We waren echte giechelmeiden. Maar er werd ook echt wel geleerd, koken en huishoudelijk werk was geen probleem meer.

Marleen van den Boogaard, Schaijk

Reacties (7)

Corrie Heemskerk zei op 24 september 2010 om 21:47
Ik zoek de Huishoudschool in Eersel.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 27 september 2010 om 14:28
Beste Corrie,

als je op de website kijkt van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven kun je een aantal foto's zien van de Huishoudschool in Eersel.
Als je <a href="http://www.rhc-eindhoven.nl" target="_blank">hier</a> klikt, kom je op hun website. Als je dan vervolgens kiest voor 'zoeken', kun je zoeken in oa. de beeldbank. Als zoektermen kun je dan 'huishoudschool eersel' gebruiken. Ik heb er sowieso 3 kunnen vinden.
Succes !
Corrie Koolen Heemskerk zei op 24 april 2014 om 15:22
Hallo. Ik had een vraag, welke docente gaven toen les op die school? Ik ben in 1963 op die school gekomen. Maar ik ben op zoek nog naar die docenten die toen les gaven. Zoals juf. verduren naai les gaf ze.En nog anderen tuinman Jantje? Wie ken mij hier bij helpen.Juffrouw Geurts is er geloof ik niet meer.Ik hoop dat iemand mij ken helpen. Al bij voor baad hartelijke dank. Groetjes van Corrie Koolen Heemskerk
marianne zei op 30 april 2015 om 17:30
Hallo Corrie
Toevallig lees ik dit berichtje en ben opzoek naar jou. Wij zijn n.l. op zoek naar klasgenoten die bij ons op de huishoudschool hebben gezeten en daar ben jij er ook een van. Laat iets van je horen als je het leuk vind. B.V.D.
Marianne van de Ven.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 mei 2015 om 08:44
Beste Marianne,
helaas heb ik geen e-mailadres van Corrie, dus ik hoop dat ze nog eens op dit forum kijkt.
Veel succes met de speurtocht naar klasgenoten en met vriendelijke groeten,
Mariët Bruggeman, BHIC
Marianne van de Ven zei op 25 november 2015 om 18:55
Hallo Mariët
Het is ons viavia toch gelukt om Corrie te vinden, al is het dan na onze bijeenkomst. Gelukkig nu allemaal gezien.
Groetjes Marianne.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 november 2015 om 10:47
Wat fijn om te lezen Marianne dat het tóch gelukt is om contact te leggen met Corrie, alleen dan wél weer jammer dat het net na de bijeenkomst is geweest. Dus tijd voor een tweede reünie, denk ik :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.