skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Leverpastei en lijnbaantjes

De Spar in Cuijk zal net geopend zijn toen deze foto er in november 1959 gemaakt werd. De bakken liggen vol en de schappen zijn keurig gevuld. Roept deze foto herinneringen bij jou op?

De Spar, Cuijk 1959 (foto: collectie BHIC 1624-001257)De Spar, Cuijk 1959 (foto: collectie BHIC 1624-001257)

Hier kon je onder andere terecht voor extra fijne ontbijtboek van Peijnenburg, importwijn, zult of een reep Mars en rolletje King. Leverpastei en lijnbaantjes hadden ze hier ook. Zo’n mooie ballon kreeg je trouwens gratis bij aankoop van een pot jam.

Kijk naar Toen

Herken jij dit winkelinterieur direct? Kwam jij in de jaren ’50 en ’60 in deze mooie zaak, weet je nog wie de uitbater was en kun je ons iets meer vertellen over hoe het hier toen winkelen was? Alle herinneringen zijn welkom. We hopen op reacties. Vertel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Cuijks Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (9)

Maria Bosman (telefonisch) zei op 12 februari 2019 om 15:32
De Spar is hier nog van een andere uitbater, maar in 1963 namen Maria's ouders deze zaak over. Het gezin woonde toen eerst nog in Katwijk aan de Maas, bij Cuijk, maar trok in 1964 ook in het pand.

De familie Bosman woonde vanaf toen dus naast en boven de winkel. Naast de Spar zat in die tijd de brandweerkazerne. De eerste keer dat de brandweer uitrukte, zaten de kinderen achter het raam om te kijken, daarna sliepen ze er (tot grote verbazing van pa en ma) gewoon doorheen.

Bij de start in 1963 was het gebruikelijk dat klanten een boekje hadden waarin alle uitgaven genoteerd werden en aan het eind van de maand werd er afgerekend. In de loop van de jaren is dit veranderd naar contant betalen.

Haar vader breidde de winkel uit met een noodwinkel, waarin hij delicatessen verkocht, met name noten en wijn. In 1969, toen het winkelcentrum aan de overkant werd gebouwd, zette hij die delicatessenzaak voort in Nijmegen. De Spar heeft toen nog ongeveer een jaar onder een andere uitbater gedraaid. Daarna is het hele pand afgebroken en is de Zwaanstraat een stukje verlegd. Op de plek van de winkel heeft daarna vaak de levende kerststal gestaan.
Voordat het winkelcentrum werd gebouwd, stond op dit braakliggend terrein diverse keren een circus met tent.

Wat oudere Cuijkenaren kennen de familie vast nog wel. Maria vertelde dat ze - met de drie oudste kinderen, de jongste bleef boven in de wieg - tijdens de Nachtmis eens stiekem de winkel in zijn gekropen. Daar gingen ze in de etalage zitten, met de lichten aan, en zwaaiden ze naar de passerende kerkgangers. De Cuijkenaren zagen hier de humor wel van in en spraken er nog lang over. Toen hun vader en moeder zagen dat hun bedjes leeg waren en hen beneden betrapten, deden ze gauw de lichten in de etalage uit, wat voor de kinderen erg spannend was.

Maria heeft meerdere goede herinneringen aan de tijd dat haar ouders de Spar runden.
jeurissen zei op 2 september 2020 om 18:53
UItbaters voor de familie Bosman was de familie Gijsen vader Theo moeder ? dochters helene en antonette.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 september 2020 om 09:43
Ah dank voor de reacties! Mooi om te zien dat we op deze manier telkens een stap verder komen. Bedankt voor het delen hiervan!
Willy Panders zei op 18 september 2020 om 13:24
Mooi verhaal, kwam daar iedere week wel een keer met m,n moeder. Kwamen ook bij Mieneke Smits en Sjang Ebben!
Bestaat er een foto van het vooraanzicht van de Spar. Zo ja, hoe kom ik eraan?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 september 2020 om 17:23
Hallo Willy, bedankt voor je reactie. Wat leuk dat je daar die herinneringen aan hebt! In welke tijd was dat (ongeveer) dat je daar met je moeder kwam?

We hebben drie foto's in huis van de Spar die je kunt downloaden. Als je op de volgende link klikt, komen die op je scherm:
https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/d48b9c48-45f9-11e3-9da2-c7ba31165527/media/689cdd84-0e88-8ca3-5adb-5adc1817014c?media=689cdd84-0e88-8ca3-5adb-5adc1817014c&mode=gallery&q=spar*%20cuijk&page=1&fq%5B%5D=search_s_download:%22ja%22&reverse=0&filterAction

Vervolgens op de foto zelf klikken, en dan zie je links in de grijze balk een aantal icoontjes waaronder een download-optie (die met de pijl naar beneden).

Kijk maar eens of het lukt!
Eric Jeurissen zei op 9 november 2023 om 22:46
Tja dat herinner ik me nog heel goed, althans de tijd van de familie Bosman. ( iets ander interieur ) Het waren onze (straatje ertussen) buren. Toen ze naar Nijmegen verhuisden besefte ik dat dit de eerste stevige verandering was in mijn leven die ik een plaats moest geven. De brandweerkazerne die erachter lag hoorde natuurlijk ook bij het gebiedje. Omdat we zo dichtbij woonden rende ik altijd naar de kazerne, alwaar ik op het schoolbord kon lezen waar de brand was. Op die manier en op de fiets was ik vaak eerder bij de brand dan de vrijwillige brandweer zelf. Ook ik sliep snachts meestal door de loeiende sirenes heen, maar droomde dan wel over brand.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 november 2023 om 15:35
Jee, dat is best bijzonder, Eric. Is er een brand die je echt is bijgebleven, die diepe indruk heeft gemaakt?
Eric zei op 11 november 2023 om 21:05
Jazeker, Victor Hugo bij ons in de Molenstraat was een spectaculaire brand in de jaren 60. De sigarenfabriek vatte vlam tijdens de drukke koopavond bij ons in de winkel. Ik hoefde niet eerst in de kazerne te kijken waar de brand was, dat was zo al duidelijk. Het vlammenspel achter de ramen was indrukwekkend.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen