skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Lith in vogelvlucht

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 23 april 2009
bijgewerkt op 26 oktober 2022
De voormalige gemeente Lith, 5.551 ha groot, ligt ten noordoosten van ’s-Hertogenbosch. In het noorden en westen stroomt de Maas en in het zuiden grenst Lith aan de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Maasdonk en Oss. De gemeente telde zes kernen. Dat waren van west naar oost: ’t Wild, Maren-Kessel, Lith, Lithoijen, Teeffelen en Oijen.

J. Kuiper, Gemeente-atlas, 1865
J. Kuiper, Gemeente-atlas, 1865. Klik voor een vergroting

In 1939 werden Lithoijen en Oijen en Teeffelen bij Lith gevoegd. In 1958, toen de gemeente Alem, Maren en Kessel werd opgeheven, kwamen Maren-Kessel en ‘t Wild erbij. Het dorp Alem werd bij die gelegenheid aan de Gelderse gemeente Maasdriel toegevoegd.

Als gevolg van de Maaskanalisatie tussen 1930 en 1940 was dit dorp al aan de andere kant van de Maas terechtgekomen. In 2011 ging de gehele gemeente Lith op in de gemeente Oss.

Het oorspronkelijke Lith was natuurlijk veel kleiner, namelijk 988 ha. Aan de landzijde werd het dorp begrensd door de gemeenten Alem c.a., Nuland, Geffen en Lithoijen. Het kerkdorp Lith was de enige woonkern.

De naam

De naam Lith betekent ‘gerechtshuis’, maar ook ‘weg’ en ‘overtocht’. En in het Anglo-Saksisch staat het werkwoord ‘lithan’ voor ‘varen’. De naam heeft natuurlijk van alles te maken met de geografische ligging van Lith pal aan de Maas en hemelsbreed slechts enkele kilometers van de rivier de Waal verwijderd. In vroeger eeuwen gold nog sterker dan nu, dat de rivieren comfortabeler transportwegen waren dan de landwegen.

Gemeentewapen van Lith (bron: Hoge Raad van Adel)
Gemeentewapen van Lith (bron: Hoge Raad van Adel)

Het gemeentewapen

St. Lambertuskathedraal in Luik
St. Lambertuskathedraal in Luik

Het gemeentewapen van Lith heeft een direct verband met de Sint-Lambertuskathe­draal te Luik. In 1024 kwam de heerlijkheid Heerewaarden, waartoe Lith behoorde, definitief in handen van het domkapittel in Luik. De kathedraal daar had drie torens, en de drie torens in het huidige gemeentewapen herinneren daar nog steeds aan.

Oudste vermelding en vroege ontwikkeling

De bewoningsgeschiedenis van Lith gaat ver terug. De oudste sporen van bewoning, die vooral gevonden zijn in de zand- en grindgaten in de Lithse Ham, dateren uit de late bronstijd/vroege ijzertijd (700 tot 500 v.C.). Ook de Romeinen hebben hier hun sporen achtergelaten.

Groenewoud in 1851
Groenewoud in 1851

De eerste schriftelijke vermelding van ‘Litta’ stamt uit de tiende eeuw, toen koningin Gerberga goederen die zij in Lith had aan de abdij van de Benedictijnen in Reims schonk. Die goederen lagen in het gebied dat ooit Klein-Lith en later Lithoijen werd genoemd. Groot-Lith was dan de aanduiding voor het latere dorp Lith.

In ieder geval lag de oudste kerk van Lith en Lithoijen vroeger precies halverwege beide dorpen, in ’t Groenewoud.

 

Hoog Hemaal
Hoog Hemaal. Klik op de kaart voor een vergroting

Zoals de naam al aangaf, is de ligging aan de Maas belangrijk geweest voor Lith. Zo had het dorp een riviertol en een veer op Alphen. Ook de beroepsbevolking was er vanouds gevarieerder dan in dorpen meer landinwaarts. Het water was echter niet alleen vriend, het vormde, ook al in de middeleeuwen, een bedreiging. Rond 1250 werden er daarom al Maasdijken bij Lith aangelegd. En om die dijken op een goede manier te kunnen onderhouden werd in 1325 het waterschap De Polder van het Hoog Hemaal opgericht met heemraden uit Lith, Lithoijen, Geffen en Oss. Lith had zelf ook een dijkstoel, bestaande uit de schepenen, die tegelijk heemraad waren.

Marktveld op de kadastrale kaart
Marktveld op de kadastrale kaart

De kanunniken uit Luik gaven in 1359 Lith een bestuursreglement om de zaken goed aan te kunnen pakken. In datzelfde jaar werd ook de gement verdeeld. Daarbij werd het Marktveld uitgezonderd voor het houden van een markt. Het kapittel van Sint-Lambertus gaf het dorp Lith namelijk een vrije weekmarkt. Vrij betekende dat de kooplui dan de bescherming genoten van de plaatselijke heer. De markt zou op dinsdag zijn en de bijbehorende bescherming duurde vanaf maandagmiddag 3 uur tot woensdagmiddag 3 uur. Deze vrijheid was voor iedereen, met uitzondering van misdadigers.

Bevolkingsontwikkeling

In de achttiende eeuw telde Lith rond de 800 inwoners. In 1791 waren dat er ruim 900 en in 1813 was het aantal boven de 1.000 gekomen: 1.019 om precies te zijn. Lith groeide maar heel langzaam in de 19e eeuw: in 1850 waren er 1.200 inwoners en in 1900 bijna 1.300. In 1950 waren dat er 1.500. Pas daarna ging het veel sneller: vijftig jaar later, in 2000, was het bevolkingsaantal van het dorp Lith verdubbeld tot ruim 3.000. Maar daarna vlakte de groei weer af: in 2021 had het dorp 3.130 inwoners (bron: Wikipedia). De gemeente was natuurlijk groter dan het dorp. In 2010, dus kort voordat de gemeente Lith  bij Oss werd gevoegd, hadden de kernen Lith, Lithoijen, Maren-Kessel, Oijen, Teeffelen en Het Wild 6.656 inwoners.

Middelen van bestaan

Traditioneel leefde de bevolking van Lith van de landbouw. De regelmatige overstromingen van de Maas maakten de oogsten wisselvallig. Diezelfde overstromingen maakten daarentegen de weilanden zeer vruchtbaar, zodat hooi en begrazing door vee eigenljk nog het meeste opleverden. De vrije weekmarkt heeft er uiteindelijk niet toe bijgedragen dat de handel van erg grote betekenis is geworden.

Monumenten

De RK kerk van Lith
De RK kerk


De waterstaatskerk van Lith
De waterstaatskerk

De katholieke Lithenaren kerkten aanvankelijk in hun schuurkerk; in 1841-1843 verrees op dezelfde plaats een pastorie met een waterstaatskerk eraan vast. Deze kerk had veel te lijden van de overstromingen van 1867, 1876, 1880, 1882 en 1883. Vandaar dat spoedig werd gedacht aan een nieuwe Sint-Lambertus. Deze werd door de Roermondse architect C.H.J. Franssen gebouwd in de jaren 1898-1900. Tot de dag van vandaag bepaalt deze neogothische kerk het silhouet van Lith. In de kerk staat een monumentaal orgel van de Belgische orgelmakers Loret.

De sluis van Lith
De sluis van Lith

Lith kreeg in de jaren 1932-1936 landelijke bekendheid door de bouw van het stuw- en sluiscomplex, als onderdeel van het Maaskanalisatieporject. Honderden werklozen van de Maaskant konden daar toen aan de slag. In 2002 kwam een nieuwe sluis gereed. Het complex draagt nu de naam Maxima-sluizen.

Typisch Lith

Veel Nederlanders kennen Lith als het ‘Dorp aan de rivier’, naar de titel van de roman die Antoon Coolen in 1934 publiceerde. In dat verhaal neemt de dorpsdokter Tjerk van Taeke een centrale plaats in. Als model voor dit romanpersonage heeft Coolen de kleurrijke figuur van de legendarische dokter Jacob Wiegersma genomen. Fons Rademakers verfilmde in 1958 Coolens veelgelezen boek.

Reacties (10)

A.H.van Maren zei op 23 december 2007 om 11:25
Wie kan mij meer vertellen over het cafe "het Haasje" was gelegen aan den dijk en geexploiteerd door v. Schijndel
bijgenaamd "de Knappe"en zijn vrouw
Petronella v. Maren Was voor en rond
de eewwisseling 1900
Bij voorbaat dankend
ahvanmaren@home.nl
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 2 januari 2008 om 12:08
Beste Lithenaren,
Dit is natuurlijk echt een vraag die jullie beter kunnen beantwoorden dan wij van het BHIC! In ieder geval ben ik even benieuwd naar de reacties als A.H.van Maren!
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 2 januari 2008 om 16:42
Beste heer/mevrouw Van Maren,

Onze collega Annemarie van Geloven dook vandaag in de archieven en vond daar enkele 'harde' gegevens over De Knappe, zijn vrouw en hun café.

Het echtpaar in kwestie trouwde op 25-11-1907 in Lith: Antonius van Schijndel, geb. 28-4-1879 in Alem, en Petronella v.Maren, 19-1-1878 geb.te Lith.
Een bij het cafébedrijf behorende drankvergunning werd verleend op 30 mei 1910 en op 22 maart 1923. De vergunning was ook in 1936 nog geldig. Het dranklokaal was gevestigd op (wijkadres) D22 en bleek een oppervlakte te hebben van 34 m2. Antonius en zijn vrouw woonden ernaast: op D21, maar ook wel op D23. Dit betrof hoogstwaarschijnlijk hetzelfde pand, maar er zal een omnummering hebben plaatsgevonden. Aardig is dat het Lithse bevolkingsregister als beroep van Van Schijndel aangeeft 'arbeider'. Waarschijnlijk vormde de kroeg een nevenverdienste en stond Petronella achter de tap.

Meer gegevens over deze Van Schijndels zijn te vinden via onze website. Ook het archief van de gemeente Lith bevat interessante stukken, maar daarvoor moet u naar De Citadel in Den Bosch komen.

Met vriendelijke groet,
Adrie van der Horst zei op 29 augustus 2016 om 10:26
Ik heb er vage herinneringen aan dat de naam Van Schijndel werd genoemd. Mogelijk was het familie. Wat ik van mijn vader (Gerard van der Horst) weet, is dat hij op 11 november 1905, als jongste van een gezin met elf kinderen, is geboren in Lith. Het gezin bewoonde een boerderijachtige woning achter café Het Haasje. Het verhaal gaat dat die woning kort na zijn geboorte is afgebrand. Het berooide gezin "Van der Horst" vertrok toen uit de regio ( naar verluid om zich in te schepen richting Canada). Dat inschepen is kennelijk niet gelukt, want het gezin vestigde zich begin februari 1906 in Den Haag waar mijn opa een houthandel begon.
Ik vraag me af of en waar er meer te vinden is over die brand eind 1905?
Liesbeth de Jong zei op 26 oktober 2022 om 19:29
Beste lezer,
Ik ben ook op zoek naar een jaartal vanuit een brandverhaal. Mijn vader (Jan de Jong, geb. in 1917 in Lith) vertelde dat er eens 7 huizen door brand zijn verwoest. Dat hij de brand kon zien vanuit Den Bosch. Hij moet toen - maar dat is mijn inschatting - tussen 15 en 20 jaar zijn geweest. De brand dan tussen 1932 en 1937. Hij is naar Lith gegaan en zag zijn vader Koos (Koske de Jong) op het rieten dak zitten die met takken de brand heeft proberen te blussen. (Waarvan ik vermoed dat dat deels gelukt is). Wie weet er in welk jaar dat was?
Norah zei op 26 oktober 2022 om 20:08
Dit moet zijn geweest 29 juni 1931.
Kijk maar eens bij www.delpher.nl > kranten.
In de balk typen:
brand prox Lith 1931

Er zouden toen 6 woningen zijn afgebrand waaronder die van de fam. de Jong.
Mvg.
Liesbeth de Jong zei op 29 oktober 2022 om 21:23
Wat bijzonder deze antwoorden en zo snel. Dank je wel! Norah en Lisette
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 april 2024 om 11:23
=="Oudste vermelding en vroege ontwikkeling. De bewoningsgeschiedenis van Lith gaat ver terug. De oudste sporen van bewoning, die vooral gevonden zijn in de zand- en grindgaten in de Lithse Ham, dateren uit de late bronstijd/vroege ijzertijd (700 tot 500 v.C.). OOK De ROMEINEN HEBBEN HIER HUN SPOREN ACHTERGELATEN ". Over dit laatste vertelt Nico Roymans zeer gepassioneerd in deze korte video-opname : https://www.youtube.com/watch?v=izFbgI7bp7I
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 april 2024 om 10:46
Dat is inderdaad een mooie, bevlogen toelichting, Gerard; dank voor het linkje!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.