skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Locatie-alternatief met carnaval voor een nieuwe brandweerkazerne

Op dinsdagmiddag 3 maart 1981 trok een bonte stoet van Prins, Raad van Elf, Donderjagers en Leden van de Vrijwillige Brandweer, op ludieke wijze naar een zogenaamd bouwterrein voor het eerste graafwerk van een nieuwe brandweerkazerne in Boekel.

Dit naar aanleiding van een voorgenomen besluit van het college van B&W om een locatie voor een nieuwe brandweerkazerne te bepalen nabij de Donkstraat, waar het de brandweervereniging van Boekel hardgrondig niet mee eens was.

Ook wethouder Van Asseldonk liet zich verleiden om met de stoet mee te gaan, al vond hij het eigenlijk wel wat ver [gaan]. Groot was dan ook zijn opluchting toen hij bemerkte dat men maar tot het grasveld langs Jeugdsociëteit “Keizersgat” aan de Burgtstraat hoefde.

Na enig meetwerk van de afdeling Gemeentewerken (met aangepaste maten) kon de eerste spade in de grond.

Alvorens Prins Piet de IV van Carnavalsvereniging “De Knöllekes” zich hieraan waagde, liet hij weten toch nog een paar grote vraagtekens te zetten of het graafwerk na de carnaval nog wel door zou kunnen gaan. Wethouder Van Asseldonk twijfelde kennelijk nog meer, omdat hij de moeizaam gegraven kuil weer dichtte. Nadat de alternatieve bouwplaats was gemarkeerd, volgde een uitbundige rondedans, geleid door Prins Piet (Donkers).

Bij het sluiten van het carnavalsgebeuren moest bij burgemeester Pompen toch van het hart, dat de Prins eigenlijk wat te ver was gegaan, immers hij had bij de installatie alleen maar de opdracht meegegeven om een alternatieve bouwplaats te zoeken, maar niet om met enig graafwerk te beginnen.

Uiteindelijk zou er een kleine twee jaar later een nieuwe brandweerkazerne op de plek waar ie voorheen ook al was; langs café ’t Menneke, geopend worden. Zie de foto's BCB1644,  BCB1646 en BCB1647 uit de collectie van het BHIC.

De huidige kazerne kwam echter pas twee decennia later en op een heel andere plek namelijk op het industrieterrein.

Reacties (7)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 mei 2016 om 12:24
In Brabants Dagblad’s “Weerzien” van maandag 2 mei 2016 kwam een aanvulling op bovenstaande foto en dit verhaal. ik zou het graag hier naar toe kopiëren daar een link naar een krant-artikel meestal binnen een jaar weer verwijderd is. Dan kun je het over een halve eeuw weer bij BHIC vinden misschien.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 juni 2017 om 23:13
De Kazerne waarvoor men in het hierboven geplaatst verhaal in het geweer kwam kwam er dus pas in het begin van de 21ste eeuw.
Van de tóén bestaande Brandweerkazerne melde de Gemertse Courant van 28 augustus 1953 dat de plechtige inzegening ervan, door de toen pas aangetreden, Pastoor van Bakel en de officiële opening door Burgemeester Schafrat was verricht. Dus die heeft uiteindelijk een halve eeuw dienst gedaan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 juni 2017 om 10:13
Bedankt voor je interessante verhaal, Gerard. Is het een idee om een foto te maken van de reactie die op Weerzien is binnengekomen? Dan kan die ook niet zo maar verdwijnen.

Mooi gedaan om de namen zo over de betreffende personen zo te laten lopen! Alleen kan ik de drie namen aan de rechterkant slecht ontcijferen... Kun je ons een handje helpen wat daar staat? Dank alvast!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 juni 2017 om 13:43
De drie namen rechts op de foto zijn :
= Met carnavals-steek op Jan van Asseldonk (woonde op de Vosdeel),
= Mevrouw Goorhuis ( had een kapsalon op Kerkstraat 25 waar je 30 jaar later een 'kapsalon' kon eten in een Shoarma-zaak en nu anno 2017 een groot woningcomplex wordt gebouwd.
= Frits Goorhuis ;
Het Weerzien-artikel is na ruim een jaar al niet meer onder BD.nl/Weerzien te vinden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 juni 2017 om 15:51
Dank voor de aanvulling, Gerard; het is nu helemaal duidelijk!
En jammer dat we de aanvulling van Weerzien niet kunnen meenemen maar wie weet, komen er hier ook weer interessante reacties... we wachten af!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 4 december 2018 om 12:38
Op zaterdag 8 januari 1983, op een half jaar na, 30 jaar na de bouw van de eerste Brandweerkazerne van Boekel vond de officiële opening plaats van de vernieuwde kazerne op de zelfde plek door burgemeester J.A.A.G. Pompen.
Ter gelegenheid van die opening wist Brabants Dagblad in een voorafgaand artikel een stukje ver verleden van de Boekelse Brandweer op te diepen wat luidde als volgt : "Het is eigenlijk nauwelijks voor te stellen dat er een tijd is geweest dat de brandweer op een ... kruiwagen kwam. Op die kruiwagen was een houten bak geschroefd met een koperen pomp, die bediend werd door twee hefbomen. Twee mannen konden door die hefbomen op en neer te bewegen, water oppompen uit een reservoir op de kruiwagen van 40 liter. Via dunne slangen werd het water naar de brand geleid.
Elke buurtschap had zo'n brandweer-kruiwagen.
Buurtbewoners boden de helpende hand met emmers water en dat was waarschijnlijk wel erg hard nodig ook.
Aan het tijdperk van hand- en paarde-kracht kwam een einde, toen de eerste motorpompen werden gemaakt. Boekel ging ook mee in de vaart van de volkeren en schafte zo'n motorpomp aan in 1931. De eerste motorspuit werd bediend door de Gebr. Althuizen.
Tussen 1925 en 1930 werd rond commandant J. Aldenhuysen de eerste Boekelse vrijwillige brandweer gevormd".
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 december 2018 om 16:14
Wat een geweldig krantenartikel Gerard en wat maakt dat duidelijk dat er veel veranderd is. In dit geval ten goede zelfs :).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen