skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Loopgraven II

Een aflevering van 'Een Ons Brabant' over loopgraven in Nuland, zette Harry Wijgergangs er toe aan om een ander loopgravenstelsel onder de aandacht te brengen. Omdat dit toch wel heel bijzonder erfgoed is, fietsen we vanuit Rosmalen over de Wetering naar de Wamberg en de Loffaertsestraat.

In een slecht onderhouden bos, in de driehoek tussen de wegen Hooghei en Westkant, liggen de loopgraven. Deze zijn daadwerkelijk door de Duitsers gebruikt in 1944. Ook is nog duidelijk te zien waar een kanon heeft gestaan, een Duits 88 mm-geschut, voor de uitschakeling van tanks en voor luchtafweer.

Op 17 september 1944 kwam Berlicum in het frontgebied te liggen. Deze situatie hield vier weken aan. De Duitse luitenant-generaal F. Neuman was hier de baas. Op 12 oktober moesten alle inwoners van Maliskamp vertrekken, twee dagen later de inwoners van Berlicum. Op diezelfde dag werden grote groepen Bosschenaren opgepakt. Zij werden gedwongen in beide dorpen een uitgebreid stelsel van loopgraven aan te leggen. De loopgraven zijn daar een restant van.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 23 juli 2007

Wie heeft hier nog een mooie foto van?

Reacties (10)

Robin van Uden zei op 24 maart 2009 om 21:21
hallo,

ik ben laats naar deze plek toegegaan.
ik daar gezocht met mijn Metaaldetector.

Je kan inderdaad nog zien aan de linkse kant van de weg waar de loopgraven hebben gelegen maar aan de rechtse kant zijn ze verdwenen.

Is er iemand die hier meer info over kan geven?

of misschien wel over meer loopgraven hier in Berlicum en Middelrode? Met kaarten of plattegronden?

met vriendelijke groet,
Robin van Uden

ps. zo spoedig mogelijk bericht als dat mogelijk is.
Dank u wel
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 25 maart 2009 om 15:16
Suggestie.. je kunt ook eens binnenlopen bij Heemkundekring De Plaets in de Durpsherd en Historische Vereniging Berlicum/Middelrode in dorpshuis de Moerkoal. Hun openingstijden vind je via de website van brabantsheem.nl
Daar zijn vast mensen die je verder kunnen helpen!
b zei op 30 december 2013 om 11:26
hallo robin ik heb laast gezocht met een hele goede maat van me in een stukje bos bij wambergen (rosmalen)en zag daar een heuveltje met 3 schutterputjes zitten . mijn metaaldetector begon helemaal op hol te slaan,begon met graven en zag een ronding van een helm ik probeerde het voorzichtig vrij te graven ,ik pakte het er uit en ja hoor het was een duitse helm in vrij goede staat en verder kwamen er ook nog wat munitie kisten er uit
HVBM zei op 9 januari 2014 om 11:47
Waar precies heeft Robin gezocht? Ook op de hoek Werstkant/Loofaert? Wij willen dat i.v.m. historisch onderzoek graag weten en vragen hem daarom contact te leggen via onze secretaris: zie op
onze website www.hvbm.net.
Het bestuur van de Historische Vereniging Berlicum Middelrode.
Mariƫt Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 13 januari 2014 om 10:13
Beste B. en bestuur van de Historische Vereniging Berlicum Middelrode,
aangezien het al wat langer geleden is dat Robin zijn oproep op dit forum heeft geplaatst heb ik hem een mailtje gestuurd met het verzoek om op jullie bijdrage te reageren. Ik hoop dat er een vruchtbare samenwerking uit voortkomt.
Met vriendelijke groeten,
Robin zei op 13 januari 2014 om 18:38
Beste,

Ik heb zojuist Dhr. Lunenburg een mail gestuurd met enige info.

Beste B,
Dat zijn hele mooie vondsten die je bij de Wamberg hebt opgegraven.Was het nog leesbaar van welke sectie de helm was? Wehrmacht of Luftwaffen? Heb je ook al ergens anders in Berlicum of Middelrode gezocht? Misschien een idee om eens samen op pad te gaan? Ik hoor het graag.

Gr,
B zei op 8 februari 2014 om 13:10
HOI ROBIN HEB HET DE LAASTE TIJD EEN BEETJE DRUK DUS VANDAAR DE LATE REACTIE . MAAR HET IS EEN WEHRMACHT HELM MOOIE STAAT ALLEEN DE DECALS ZIJN NIET MEER ZICHTBAAR. IK BEN WEL EEN PAAR WEKEN LATER NAAR DE LOOPGRAVEN VAN WERSTKANT/LOOFAERT GEWEEST EN HEB DAAR ONGEVEER 20 METER VAN DE LOOPGRAVEN VANDAAN,EEN MET GOUD VERGULDE KOPPELSLOT GEVONDEN DIE WAS VAN EEN DUITSE PRUISEN OFFICIER ECHT EEN TOPVONST . MAAR INDERDAAD LIJKT ME LEUK OM EENS SAMEN OP PAD TE GAAN . GR B
b zei op 13 maart 2014 om 20:26
hoi bihc aangezien robin nog niet heeft gereageerd zou iemand hem nog een mailtje kunnen sturen dat ik graag contact met hem zoek voor een goede samenwerking alvast bedankt groetjes b
Jan Lunenburg, secretaris HVBM zei op 13 maart 2014 om 21:39
Beste "b" ... waarom niet voluit je naam? Leg even contact met ons, de Historische Vereniging Berlicum Middelrode (HVBM), want wij hebben binnenkort een afspraak, dus direct contact, met Robin.
Ons mailadres is janlunenburg@home.nl
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 14 maart 2014 om 09:56
Beste 'b', ik wil met alle plezier het contact met Robin leggen. Maar wilt u dan zo vriendelijk zijn uw e-mailadres even door te sturen naar info@bhic.nl?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: