
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De oudste Lourdesgrot bevindt zich bij het kerkhof van de zusters Franciscanessen van Dongen. Deze dateert van voor 1878 en is een van de oudste nog bestaande grotten in Nederland, opgericht in de zogenaamde eerste golf van Lourdesgrotten. Een prentbriefkaart waarop de grot te zien is bevat het jaartal 1875 in handschrift. Mogelijk is de grot dus nóg ouder. Er zijn diverse foto’s van, waarop de zusters met hun rug naar de fotograaf staan. Ze mochten anders eens ijdele gedachten krijgen!
In de jaren 2019-2022 is deze grot grondig gerestaureerd. Maar dat vertellen we in een ander verhaal.
In 1939 namen de Franciscanessen van Dongen het huis Maria-Oord aan de Schoolstraat 3 in gebruik als ziekenhuis en rusthuis voor de congregatie. Een miniatuur-grot stond aanvankelijk in het bidkoor van de zusters en later in een hoekje van de trap. Later werd er een grotere grot op de binnencour gebouwd en er kwam nu ook een beeldje van Bernadette bij.
Die grot is in 1982 door Van Gageldonk compleet nieuw opgebouwd op een andere plek in de tuin, waar hij nu nog staat. Hij is toen ook veel groter gemaakt.
In de tuin van Gasthuisstraat 19, Huize Glorieux, van 1923 tot 1971 een nevenvestiging van het klooster van de Broeders van Dongen, heeft een Lourdesgrot gestaan. De grot is inmiddels verdwenen; er is verder weinig over bekend.
In 1906 werd het Gerardus Majellahuis gebouwd, waar Broeders van Dongen een juvenaat, een lagere jongensschool en een kweekschool hadden. Een Lourdesgrot bood de leerlingen en studenten de mogelijkheid hun devotie te beleven.
De broeders begonnen in 1896 met een noviciaat waar aspirant-broeders werden gehuisvest en opgeleid. Ook daar werd in 1932 in de tuin van de nieuwbouw een Lourdesgrot gemaakt. Inmiddels zijn in het gebouw appartementen gecreëerd. Mede dankzij Mari Van Gageldonk is de Lourdesgrot in de tuin van het complex er nog steeds.
Aan de Heuvelstraat in Dongen stond Huize Overdonk, een sanatorium van de Broeders van Dongen. In de tuin heeft een Lourdesgrot gestaan, maar wanneer en waar precies is nog niet bekend. Het sanatorium werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw gesloopt.
De Franciscanessen Alles voor Allen uit Breda waren actief in de verpleging. Bij het Elisabeth Gasthuis hadden ze een Lourdesgrot, die als ‘prefab’ in Breda was gemaakt. Het ziekenhuis is in 1974 gesloopt en ook de grot is verdwenen.
De gegevens voor dit artikel zijn ontleend aan: Piet van der Pluijm en Bert Kalter, Lourdesgrotten, in: De Wazerweijen 42 (2022), uitgave Heemkundekring "De Heerlyckheit Dongen".
Dit artikel vervangt het verhaal van Rien Wols, dat hier tot 13 september 2022 heeft gestaan. De onderstaande reacties van vóór die datum hebben dus betrekking op dat verhaal.
Ik was vandaag een beetje aan het ontdekken in Dongen (wij wonen in Oosterhout), en stuitten op een begraafplaats van zusters en nonnen. Deze was naast de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bolkensteeg. Want daar waren we eerst geweest, omdat ik foto’s maak van oorlogsgraven van het Gemenebest (er zijn er daar 8). Ik keek op gegeven moment naar links en zag boven de begroeiing uit een stenen berg uitsteken, die mij veel leek op een Lourdesgrot. Nu lijken bijna alle Lourdesgrotten op elkaar, dus de herkenning was meteen gemaakt. Toen we daar naar toe reden kwamen een kerkje tegen en, naar wat later bleek, een klooster (wat nu verbouwd is tot verpleeghuis geloof ik). Na onderzoek bleek dit het klooster van de Franciscanessen van Dongen te zijn, het huis Maria-Oord aan de Schoolstraat 3.
Ik ging ‘googelen’ en kwam al snel uit op jullie website. Hier vond ik een topic over deze Lourdesgrot, en las onder meer dat iemand meldde dat er een herstel bezig was:
“G. Brands zei op 26 februari 2021 om 22:29 uur
Ze zijn nu bezig om het mozaïek te herstellen”
Het is nu juli 2022, en ik moet zeggen dat het er nogal triest uitziet nu. In de grot staan plastic stoeltjes, kratten, potten en andere rotzooi opgestapeld. Van de mozaïek vloer is weinig over, en er staat een betonmolen ergens naast. Maar het ziet er niet naar uit dat hier recent nog werkzaamheden zijn geweest. Het Mariabeeldje waar op de website over gesproken wordt staat er gelukkig nog wel.
Ah, we zien op de foto's van Ron de Groot dus werk in uitvoering, Bert. Dat werpt een heel ander licht op de zaak. Dank je wel voor de toelichting.
Je vraagt hoe je je artikel het beste kunt aanleveren. Dat kan via deze pagina op de website, maar je kunt het ook aanleveren op insturen@bhic.nl. Bij voorkeur met de foto's naast de PDF als losse bestanden.
We kijken er met belangstelling naar uit.