
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Vol ontzetting spoedde een aantal mensen zich naar de plaats des onheils, waar men twee Amerikaanse legerofficieren uit de nog brandende massa te voorschijn haalde. Dokter W. van Binsbergen was spoedig ter plaatse, maar kon slechts de dood constateren. Eén officier was getroffen door de bliksem, de andere overleed als gevolg van de val en de ontzettende smak. Op de stoffelijke overschotten werden Amerikaanse papieren en geld gevonden, en verder verrekijkers, chronometers en landkaarten.
De verongelukte Amerikanen waren luitenant John W. Choptaw, 34 jaar oud en inwoner van Worthington, Indiana, en luitenant Robert S. Olmstead, oud 37 jaar en inwoner van Sheldon, Vermont. John Choptaw was getrouwd en had geen kinderen. De Rijksveldwachter te Dinther, Adrianus van de Leijgraaf, en de gemeenteveldwachter van Nistelrode, Lambertus van Rooij, deden aangifte van het overlijden van beide luitenants in Nistelrode.
‘s Maandags arriveerde het parket uit Den Bosch in Nistelrode om een onderzoek in te stellen, rond 19 uur gevolgd door de Amerikaanse autoriteiten uit Brussel en Den Haag. De Wit-Gele Kruisauto uit ‘s-Hertogenbosch werd ontboden, die de lijken om 22 uur naar ‘s Hertogenbosch vervoerde, waarna ze naar Amerika verscheept werden.
Op die bewuste zondag was de Amerikaanse ballon “US Army S6” om 15.00 uur vertrokken vanuit Brussel als deelnemer aan de ballonwedstrijd om de zogenaamde Gordon Bennett beker. Het ging (en gaat, de wedstrijd om de Gordon Bennet Cup, bestaat als sinds 1906 en wordt nog steeds jaarlijks gehouden) erom wie de grootste afstand kan afleggen zonder te landen. De Belgen Ernest Demuyter en Leon Coeckelbergh wonnen dat jaar de GB Cup met hun ballon Belgica. Ze legden in 21 uur een afstand af van 1.155 km en kwamen daarmee in Sköllersta in Zweden terecht.
De GB Cup van 1923 verliep ook verder behoorlijk dramatisch. Al bij het opstijgen had de US Army (hij was te zwaar geladen) een Belgische ballon geraakt, de Ville de Bruxelles, die daardoor zo beschadigd werd, dat hij helemaal niet meer kon vertrekken. Van de zestien andere deelnemende ballons werden er onderweg drie door de bliksem getroffen, met in totaal vijf doden en één zwaargewonde als resultaat.
Voor de officiële uitslag maakte dat allemaal niets uit: de plek van neerkomst telde, en dus staan onze Amerikanen als 9e in de annalen van de GB Cup te boek. Merkwaardig is wel dat ze volgens de uitslagenlijst in Moerdijk geland zouden zijn. Van al die ellende blijkt ook verder niet veel op de site van de ballonrace. Daarvoor moet je bij de verschillende kranten in Nederland en Amerika zijn (zoals de Omaha Daily News van 24 September 1923).
Klik op het fragment hieronder voor het hele artikel
Links de dankbetuiging van het Amerikaanse consulaat,
met name aan de vijf mensen die de ballon geborgen hadden.