
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
"Arjan Pot, zoals Adriaan van de Burgt in Boekel werd genoemd, was ’n zeer bijzondere man. Hij kwam o.a. altijd voor m’n moeder de wasketel stoken. Ik heb ooit ’n versje opgezegd bij Arjan Pot toen ik nog klein was. Hij werd toen 70 jaar en dat ging als volgt :
70 jaar, wat ’n zegen, wat ’n voorrecht toch vriend lief,
’t was daarom dat elk der uwer hevend hart ten hemel hief,
Gij zag ook uw dierbare gade, in ’n moeder goed en waard (ig)
Van u heengaan, naar hierboven, naar ’n schoner betere aard (e).
Zwaar was vaak voor u ’t leven. Maar bij leed en zielsverdriet,
Was uw hoop op God gevestigd, God verlaat de zijne niet.
Ja, hij heelde zelfs de wonden, die zijn vaderhand hem sloeg
Hij gaf kracht en vreugde, aan die zijn lot zo eeuwig droeg.
Verder kan ik ’t me niet meer herinneren. We leerde zulke versjes op school of eigenlijk na school, als er iemand jarig was of er was ’n jubileum. Ik zat toen waarschijnlijk in de derde klas bij zuster Amadea, want die maakte die versjes voor zulke gelegenheden. Deze non informeerde of stelde je dan vragen over de persoon en aan de hand daarvan kreeg je een versje op papier gezet wat je na school uit je hoofd moest leren. M’n moeder werd bij Arjan uitgenodigd en nam me mee en toen mocht ik ’t versje voor hem opzeggen.
Voor zuster Ambrosien, een zus van m’n moeder, heb ik ook ooit een heel lang vers op moeten zeggen toen ze geprofest werd in ’t klooster. Daarvan ken ik alleen de beginregel nog:
”Voor u profes voor ons is een eer, dat gij werd verkoren om Jezus te volgen”.
Hun jongste broer Bert Raymakers die in Veghel woonde, schuilde tijdens de inval van de Duitsers (mei 1940) met z’n hele gezinnetje in de kelder toen er tijdens de strijd ’n voltreffer van opzij de kelder in kwam. Ome Bert en z’n jongste kind dat op z’n schoot zat, waren op slag dood. In diezelfde dagen trok ’t Duitse leger langs ons huis en vluchtten wij overdag naar “de hei” bij Has Tiebosch. Die woonde nog voorbij Hannamoet (=tante Hanna), De Zijp voorbij. ’s Avonds trokken we verder naar de Noordkant.
Verzen en verhalen die hebben me altijd geboeid. Zo kwam er op de lagere meisjesschool ook wel ‘ns pater Nol de Leest vertellen over de Missie."