skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Maasheggen

Paul Spapens
vertelde op 5 februari 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Tussen St. Agatha en Maashees trokken boeren en Moeder Natuur eeuwenlang samen met elkaar op. Dat leverde een uniek Maasheggengebied op, dat zich uitstrekt tussen beide plaatsen.

Foto: Cor LeenhoutsDeze Maasheggen zijn meidoornhagen met oorspronkelijk een tweeledig doel. Ze dienden als afscheiding van weilanden. Deze functie raakten ze kwijt toen na de eerste Wereldoorlog prikkeldraad in zwang raakte. De Maasheggen zijn blijven staan, omdat de meeste boeren ze waren gaan beschouwen als begroeiing van hun Maasweien.

De hagen hadden nog een tweede doel. De opgaande begroeiing zorgde er voor dat vruchtbare slib bij overstromingen van de Maas achterbleef. Het bemesten van de weilanden was daarom nauwelijks nodig.

Toen Julius Caesar tweeduizend jaar geleden door deze streken trok, nam hij deze methode al waar: ‘Zo zijn deze mensen in staat deze omheiningen te vormen tot een verschansing als een muur, waar niet doorheen is te komen en zelfs niet doorheen te kijken’.

De bloeiende meidoornhagen zijn in mei een lust voor het oog.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 3 december 2007

Reacties (3)

arno peters zei op 25 augustus 2011 om 23:39
De Maasheggen zijn ineengevlochten (doorn)struiken. Deze moeten regelmatig bijgehouden worden. Helaas is in de laatste jaren van de vorige eeuw weinig aandacht besteed aan deze manier van onderhoud.
Door initiatieven van geinterresseerden is uiteindelijk een jaarlijks groots opgezet evenement geboren: Het Maasheggenvlechten.
Dit wordt in het voorjaar elk jaar gehouden met een leuk wedstrijdelement en wordt door duizenden bezoekers bezocht. Dit evenement wordt door verschillende instanties gesponsord onder andere door de provincie Brabant en gemeente Boxmeer. Het is een prachtig natuurevenement met medewerking van vele vrijwilligers. Door verschillende groepen uit binnen- en buitenland worden de heggen op allerlei wijzen gevlochten. Boeren stellen weiden ter beschikking voor dit evenement en er zijn allerlei leuke en educatieve zaken te zien en te beleven. Maasheggenvlechten wordt meestal in maart gehouden.
Jan Nillesen zei op 10 december 2012 om 22:12
De Maasheggen bij Boxmeer zijn nooit door Julius Ceasar gezien. Tot de twaalfde eeuw was het een gebied van geulen, zandbanken, oeverwallen, ooibossen. Het was er kletsnat. Er was voor de mensen niets mee te beginnen. Die boerden liever op de stroomrug van Boxmeer. Daar was het droog en de grond was goed te bewerken. De Maasheggen zag Julius Ceasar aan de Sambre.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen