skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Mag het een onsje meer zijn?

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 12 juli 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Voor Rang pepermunt, Wessanen’s tarwe griesmeel of Maggi Goudbouillon kon je er terecht. Royco’s groentesoep is in de aanbieding: tijdelijk 2 zakjes voor 86 cent; zoute drop kost je 10 cent. In guldens welteverstaan. Ook voor verse vleeswaren, tafelrijst en geurige thee was je bij Zwiers aan de Teugenaarsstraat in Oss aan het goede adres. ‘Mag het een onsje meer zijn?’ moet het daar vaak geklonken hebben.

Klik op de foto om deze te vergroten

Dit is een foto uit 1956. Weet jij waarom het winkelpersoneel zo keurig, maar streng, poseert? Staan meneer en mevrouw Zwiers ook op het plaatje? Wat ligt er eigenlijk in die prachtig beschilderde kist voor de toonbank? En kocht jij hier voor 17 cent een rol pepermunt of haalde je er havermout voor het ontbijt?

We hopen op reacties. Van de mensen op de foto (of hun familie) of van klanten die bij Zwiers kochten bijvoorbeeld. Deel je herinneringen met ons! Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (10)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 12 juli 2017 om 13:02
Wat een prachtige oer-scherpe foto. Bij het uitvergroten (= 2x er op klikken) zie je elk product haarscherp.
Op de vraag ': waarom het winkelpersoneel zo keurig, maar streng, poseert? kan ik maar één antwoord bedenken n.l. : Het waren kleine gemeenschappen in een dorp. iedereen kende iedereen en dan moest je toch "op je tellen letten". Elke nonchalance houding kon in een dorpsroddel uitmonden dus je hield je, tot op het overdrevene toe, in.
Sorry Mathilde maar de beschilderde kist mis ik even, moet ik zeggen ! Ik zie alleen maar een toonbank-rand waar je eventueel je (zwaargevulde) boodschappentas op kon laten rusten.
Cor Ottens (telefonisch) zei op 12 juli 2017 om 14:31
De winkel was van mevr. Zwiers, haar man Gerrit bemoeide zich niet met de zaak, hij werkte bij Hartog in Oss. We zien mevr. Zwiers achter de kassa staan. Uiterst links staat haar enige dochter Joke, daarnaast staat het achternichtje van Joke, Daad van Amstel. De heer rechts op de foto is Harry van Boxtel, hij was getrouwd met Joke en samen hebben zij later de winkel in de Teugenaarsstraat overgenomen. Gerrit Zwiers was de broer van mijn schoonvader.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 13 juli 2017 om 09:44
@Gerard de Bie. Dank voor je uitgebreide reactie! Ik vond het ook een erg mooie foto. De foto is genomen bij Zwiers in Oss, toch echt een stad en geen dorp ;-). Maar ook in een stad was (en is) er roddel natuurlijk. Zou dat de reden van de strenge blikken zijn?

De kist staat helemaal links vooraan op de foto, voor de toonbank. De binnenkant van de geopende deksel is beschilderd. Ik zie er een lieflijk tafereeltje in: een boom, een gebouw en een zittende vrouw. Kent iemand dit soort kistjes nog? Wat zat er in? En wat stelden de afbeeldingen voor? En: was het eigenlijk wel een kistje of zie ik dat verkeerd?
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 13 juli 2017 om 09:48
@Cor Ottens. Wat leuk dat u zoveel weet te vertellen bij deze foto en de mensen die er op staan! Dus mevrouw Zwiers zwaaide de scepter in deze winkel. Was dat eigenlijk bijzonder in die tijd?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 juli 2017 om 11:12
Ah, Mathilde nu snap ik waar je op doelde. Het is een houten open/dichtklappende (koffer)kist. De schildering, met name de vrouw doet me denken aan cacao [Droste ? maar dat merk heeft een soort zuster als mascotte], Nederlands-indië product ? Kan in principe ook niet daar we Nederlands-indië een 6 jaar eerder hebben moeten loslaten.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 13 juli 2017 om 12:39
Inderdaad, die bedoel ik, Gerard. Wellicht was koffer een betere/duidelijkere benaming geweest. Cacao zou kunnen inderdaad. Ik dacht zelf ook nog aan sigaren. Misschien heeft iemand het antwoord?
Geert de Haan zei op 13 juli 2017 om 21:30
mevrouw Zwiers, beter bekend als Dina d'n Dromer! Geboren in 1946, woonde ik eerst in de Dr. van de Steenlaan, later in de Teugenaarstraat, en deed als oudste altijd de boodschappen bij hen. Alles opgeschreven in het kleine boekje met het potlood dat zij eerst aanlikten, en zaterdag s' avonds ná sluitingstijd werd er achter de winkel opgeteld en kon je de boodschappen van die week dan betalen; kon eventueel ook op zondagochtend na de hoogmis, je kon ook gewoon nog wat 'vergeten' boodschappen doen; en altijd achterom. Ik herinner me nog dat Harry Zwiers de eerste televisie in de straat had, gewonnen met zijn kampioensduiven! Mooie en goede herinneringen.
Rini zei op 14 juli 2017 om 05:26
Geert.
Het potlood dat zij “eerst aanlikten” was vermoedelijk een aniline potlood.
De geschreven tekst met deze schrijfbehoefte was niet, uit te stuffen,
uit te gummen. Een gewoonte die ik ook van Vader herinner,
mijn echtgenote vond dat prettig met de kroontjespen.
Geraldine zei op 14 juli 2017 om 11:23
Deze foto is er een van een serie van 5. Op foto nr. 1659-000203 is te zien dat het gaat om Tjoklat chocolade repen.
BHIC: Plaats Oss, Adres Teugenaarsstraat 29, Datering 24-07-1956, Beschrijving Winkel G.M. Zwiers. Identificatienummer 1659-000203
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 14 juli 2017 om 12:15
Dit is dan een andere variant van de bekende 'Tjoklatvrouw'. Meestal houdt zij een mand met cacaobonen voor haar gezicht. De ouderen onder ons kennen nog wel de
goudkleurige blikken waarop zij afgebeeld stond..

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen