skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Magazijn van een molenaar

In de Essche Postelstraat staat dit markante gebouw. Volgens onze informatie was dit het magazijn van de molenaar en is het pand rond 1930 gebouwd. Roept deze foto herinneringen bij je op?

Molenaarsmagazijn, Esch 1985 (foto: Wies van Leeuwen/Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC: PNB001019790)
Molenaarsmagazijn, Esch 1985 (foto: Wies van Leeuwen/Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC: PNB001019790)

Onze foto komt uit 1985. De omvang van het pand – links staat zelfs nog een houten bijgebouw - en de twee enorme dubbele deuren doen vermoeden dat de molenaar hier in zijn hoogtijdagen flink wat goederen had liggen. Weet jij wat allemaal?

Kijk naar Toen

Roept deze foto herinneringen bij je op? Aan wat er zoal in dit gebouw te vinden was? Of weet je nog hoe het was om hier te spelen of te werken? Weet jij hoe het dit Essche pand daarna verging? Iedere reactie naar aanleiding van deze foto is van harte welkom. We horen graag van je.

Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (2)

John Verhoeven zei op 27 juli 2021 om 16:41
Nu als eigenaar, toen als de zoon van de molenaar kan ik jullie er wel wat over vertellen.

Niet alleen achter die twee grote deuren lagen goederen opgeslagen maar ook dat de hele verdiepingsvloer vol bakgoed goederen lag. Achter de twee rechtse deuren op de foto bevond zich de kunstmestopslag. Achter de twee linkse deuren bevond zich de malerij en de opslag voor voederstoffen.Achter het houten hok wat men links op de foto ziet werd er eerst nog gemalen met molenstenen aangedreven door een verbrandingsmotor, Later werd deze vervangen na de komst van krachtstroom door een 40 pk hamermolen waarbij tegelijkertijd een stortput met elevator werd aangelegd tevens een mengketel en een zakkenlier. Een elevator is een lange brede band met schepjes eraan waardoor grondstoffen naar boven konden worden getransporteerd. In de mengsilo werd varkensmeel, biggenmeel enz gemengd, alle grondstoffen voor veevoer waren aanwezig.ook verschillende kunstmestsoorten. Door de komst van veevoer in brokvorm werd de mengsilo voor dit doeleinde overbodig. Ik wil er wel bij vertellen dat deze goederenzakken 50 kg wogen en allemaal handmatig verplaatst werden, en zo op een dag tonnen aan gewicht met de hand verplaatst werden.

In de krant 'De Meierij Boxtel' van 29 april 2020 staat een foto van de oude molen van Esch, daar is door mijn vader een graandrogerij gebouwd met een stortput en elevator om grondstoffen vanuit die stortput naar boven te transporteren. Eenmaal boven aangekomen, ging het koren door de kafmolen waar het koren van het onkruidzaad oftewel het kaf werd gescheiden. Vervolgens ging het graan de graandroger in of in twee grote opslagsilo's . De vochtigheid van het graan werd gemeten en in natte periodes moest het graan meerdere malen door de droger. Als alle soloschuiven goed stonden bleef het graan rondcirkelen en kon de molen even onbemand blijven zodat mijn vader ook even kon gaat eten. Ook van de omliggende dorpen werden daar de verschillende graansoorten gedroogd. Door de opkomst van het mais werd steeds minder graan verbouwd. Dat resulteerde dat de graandroger in de oude molen stil kwam te staan.

Mijn vader kocht de oude molen zonder wieken. Toen hij nog in bezit was van de eigenaar voor mijn vader is er naar horen zeggen ,de molen op hol geslagen en was niet meer af te remmen .door middel van een stootijzer tussen de tandwielen te gooien hebben ze hem weten af te remmen maar is de molen erg beschadigd en buiten werking geraakt. En werden de wieken eraf gehaald . In de Tweede Wereldoorlog zijn de wieken door de Duitsers meegenomen vanwege het ijzer in de wieken en per spoor naar Duitsland verdwenen.

Op de afgebeelde foto aan de linkerkant van de molen ziet men een deur open daar ligt een verbrandingsmotor die de molenstenen aandreef na het verlies van de wieken. Later is op die plek een houtzagerij gekomen waar men met een grote lintzaag met bomenslee bomen zaagde.

Naarmate de tijd voortschrijdt wordt alles overbodig en blijven de gebouwen leeg achter en lang leeg staan en kregen ze een andere bestemming. De molen is nu bewoond en een twee onder een kap geworden zoals je ziet op de foto.












Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 juli 2021 om 13:03
Goh John, wat mooi dat je ons als lezer zo rondleidt door het pand, van vroeger en nu. Heel bijzonder om zo'n inkijkje te krijgen, en heel waardevol als informatie.

Veel dank voor je uitgebreide toelichting en de foto's.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen