skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Mariakapel Holthees

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 23 april 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Holthees is bekend om zijn mooie, witte Mariakapel, gewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten. In 1464 wordt de kapel voor het eerst in de bronnen genoemd als "Capella ten Hout, parochiae de Vierlinxbeke". In zijn huidige vorm dateert de kapel uit de 16e eeuw. Na de restauratie van 2000 is hier een devotieruimte en gemeentelijke trouwlocatie gevestigd.

De kapel sloot in 1648 op bevel van de protestantse overheid de deuren voor de eredienst. In het vervolg moesten de gelovigen naar de kerk van Sint Petrus' Banden in Venray. De katholieke Heer van Venray besloot in 1699 voor zijn Holthese gelovigen een eigen kapel te laten bouwen in Smakt, net over de grens. Voor de bevolking van Holthees kwam dit besluit als een geschenk uit de hemel. Venray was immers best wel een flink eind lopen...

Pas in 1848 werd de kapel weer in gebruik genomen. Het interieur van de kapel bestaat uit 17e- en 18e-eeuws meubilair: het altaar, het beeld van de H. Anna (17e eeuw), van de H. Joachim (eveneens 17e eeuw), een Pietà uit het eind van de 18e eeuw.

Uit het midden van de 19e eeuw stamt het genadebeeld van OLV van Zeven Smarten, dat een middelpunt van levendige devotie werd. Maria staat hier met gespreide armen ten teken van bereidheid tot moederlijke hulp en bijstand. Tegen het podium waarop het beeld staat, zijn veertien ex voto’s aangebracht. In 1932 is de kapel uitgebreid met een sacristie en in 1939 met twee traveeën.Hierbij werden de toren en het oksaal verplaatst. 

In 1944 werd de kapel door oorlogsgeweld zwaar beschadigd. Het oorspronkelijke tongewelf werd bij de restauratie in 1951 vervangen door het huidige plafond. Teruglopend kerkbezoek noodzaakte het bisdom in 1998 de kapel af te stoten. De Holthese kerkgemeenschap zou noodgedwongen opnieuw “de grens over” moeten naar de kerk in Smakt.

De Mariakapel heeft na deze sluiting even leeggestaan en de vraag was wat ermee te doen. Afbreken zou een daad van cultuurbarbarij zijn geweest en dus geen optie. Leegstand was ook geen alternatief. De kapel was nodig toe aan een grondige opknapbeurt. Het gebouwtje kwam in het bezit van de stichting “Onze Lieve Vrouw” die het tegenwoordig exploiteert voor culturele doeleinden. Na de restauratie in 2000 dient de kapel bovendien als devotieruimte of devotiekapel met het centrale Mariabeeld. De devotieruimte is als zodanig op 21 mei 2000 ingezegend door de Bossche bisschop, Mgr. A. Hurkmans. Deze ruimte is altijd open en toegankelijk voor een moment van gebed en stilte.

Verder wordt de kapel tegenwoordig gebruikt door de gemeente Boxmeer als officiële trouwlocatie. Niet langer is het de priester die op deze plaats Gods zegen afsmeekt over het “eeuwigdurend” contract tussen twee geliefden, maar de ambtenaar van de burgerlijke stand die het vastlegt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen