skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

Markkanaal

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 30 juni 2009
bijgewerkt op 12 augustus 2021
Het Markkanaal is een bijna zes kilometer lang kanaal tussen het Wilhelminakanaal bij Oosterhout en de Mark bij Terheijden, ten noorden van Breda. Het staat in open verbinding met de Mark. Hierdoor kan het kanaal water bergen als de Mark niet genoeg afvoercapaciteit heeft, bijvoorbeeld na een hevige regenbui. De kanaaldijken van het Markkanaal zorgen er dan voor dat er geen overstromingen plaatsvinden. Bij Oosterhout wordt het kanaal afgesloten door de Marksluis.

Het kanaal is in de jaren 1913-1915 gegraven. In 1976 is het kanaal verbreed. Er waren drie bruggen over het kanaal, in 2003 is er een vierde gebouwd.

Die eerste bruggen werden in 1911 eerst in het land gebouwd, waarna het kanaal door werklozen, met de hand, werd gegraven. Het Markkanaal is in 1915 voor de scheepvaart opengesteld, zodat met name Breda nu via de Mark, het Markkanaal en de Donge, een goede scheepvaartverbinding heeft met het noorden.

Het Markkanaal maakt onderdeel uit van de recreatieve West-Brabantroute. Vooral het oostelijk deel van de vaarweg is omgeven met veel bomen, wat het kanaal een landschappelijke uitstraling geeft. Langs het Markkanaal loopt een fietspad, onder een boog van prachtige eiken.

Op 3 november 1944 vond de slag om het Markkanaal plaats. Hierbij raakten Poolse troepen die oprukten naar het noorden, slaags met Duitse troepen. Er vielen veel slachtoffers in deze strijd.

Bekijk ook

Kanalen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (17)

digger zei op 8 februari 2014 om 20:43
hoi ik kom oorspronkelijk zelf uit den hout en zoek regelmatig naar oude voorwerpen in en nabij omgeving (markkanaal en den hout) vonsten uit de omgeving van de hartel bij het (markkanaal)blijkt deze stellingen door de duitse troepen stevig werden verdedigd. op twee plaatsen hebben 2cm flak stellingen gestaan dat blijkt uit de vonsten van vele lege 2cm hulzen deze waren van koper en ijzer. maar er heeft ook een grotere flak kanon gestaan er kwamen uit een dumpput ongeveer 40 grote ijzeren hulzen uit de grond van een 45cm hoog (deze hulzen liggen netjes weer in de grond)ook werden er twee bakelieten duitse wapenreiniging flesjes gevonden. maar ook op een aantal plaatsen op de houtse akkers bij het markkanaal kom ik regelmatig voorwerpen uit de slag tegen vele uniform knopen munten en zelfs een kleine hakenkruis onderscheiding. op de houtse heuvel heb ik een poolse onderscheiding en een duitse verwundetenabzeichen gevonden. heeft er iemand nog meer info dan hoor ik het graag gr
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 10 februari 2014 om 09:04
@Digger: de geschiedenis heeft daar heel letterlijk haar sporen nagelaten, begrijp ik. Stel je al die voorwerpen ook ooit tentoon?
gr digger zei op 10 februari 2014 om 19:21
hoi marilou ja veel geschiedenis, zelfs uit de romeinse tijd kom ik dingen tegen zoals een urn uit de 1ste eeuw en een zilveren danarius plus enkele fibulas .het mooiste is dat ik op een bepaalde plaats op een akker steeds meer kleine koperen onderdelen van een harnas en misschien van een kroon vindt deze zijn verguld met een dun laagje goud. ik heb al deze vonsten nog nooit tentoon gesteld maar was het wel een keer van plan misschien ook een keer aan de heemkunde kring van den hout.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 11 februari 2014 om 10:36
@Digger: Dat is een goed idee; daar doe je vast anderen ook veel plezier mee!
Jose van Nispen. zei op 6 juli 2014 om 21:57
Hallo Digger,
ik heb je verslagje met veel belangstelling gelezen. Omdat wij van Heemkundekring De Vlasselt uit Terheijden een boekje gaan schrijven over 100 jaar Markkanaal hebben wij ook erg veel belangstelling voor de door U gevonden voorwerpen.
digger zei op 3 augustus 2014 om 15:46
hallo jose dat klinkt interessant misschien een idee om een keer deze voorwerpen een keer te laten zien aan u ? vriendelijke groetjes digger
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 4 augustus 2014 om 07:50
Hallo Digger, als je contact op wil nemen met de heemkundekring: www.vlasselt.nl/bestuur.html
edwin van lottum zei op 20 februari 2015 om 14:27
Beste Digger, ik zoek ook bij den hout en het Markkanaal. Maar ik heb nog niks gevonden. Ik doe dit samen met mijn zoontje. Ik heb bij het pannekoekershuis gezocht onderaan bij het kanaal. Omdat daar op 3 november een bruggenhoofd was geslagen door de polen. Ik weet niet precies wat de Houtse akkers zijn?.

We hopen een keer wat te vinden...wellicht heb je een tip voor ons
digger zei op 26 maart 2015 om 17:36
hoi edwin misschien een optie om een keer mee te gaan zoeken? ik hoor graag nog iets van je gr digger
Peter Horsten zei op 19 januari 2018 om 21:50
Bij de boerderijen aan de vrachelsestraat en de oude goorstraat zaten veel duitsers en is flink gevochten. Misschien kun je daar eens zoeken.
digger zei op 20 januari 2018 om 08:12
hoi peter ik zal is binnenkort gaan kijken ik ken toevallig mensen daar met wat lapjes grond bedankt voor de info en als ik wat vind zal ik het laten weten
edwin zei op 20 januari 2018 om 11:20
digger, dan ga ik met je mee ?? en mijn zoontje?
Peter Horsten zei op 20 januari 2018 om 13:04
Leuk ben benieuwd of jullie wat vinden. Ik weet dat op de vrachelsestraat 36 duitsers in de schuur zaten voor timmer werk, en dat er in de laatste dagen voor de bevrijding flink gevochten is. Mijn vader heeft daar gewoond en de oorlog meegemaakt. Hij heeft verhalen verteld, ook dat er dichtbij richting de Goorstraat een vliegtuig is neergestort. Veel succes en plezier met de zoek tocht.
edwin zei op 20 januari 2018 om 15:41
Bedankt Peter voor die informatie, ik woon 500 meter van dat huis nummer !! Vliegtuig ..klopt er staat een klein gedenkteken bij basisschool de Meander van die spitfire die is neergestort, naam van de piloot ben ik even kwijt
Peter Horsten zei op 2 september 2019 om 22:30
ik weet van mijn vader die woonde op de vrachelsestraat 36 ( boerderijtje staat er nog) dat er in de grond erachter nog munitie kan liggen misschien zelfs nog onderdelen van een engels vliegtuig. Ik ben op zoek naar meer informatie en foto's uit die omgeving tijdens de ww2, heeft iemand tips waar ik kan zoeken?
Peter zei op 3 september 2019 om 21:50
Bedankt nog niet ga gelijk kijken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.