skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Pensionaat Maria Mediatrix in Bergen op Zoom

Bergen op Zoom telde vroeger meerdere kostscholen, waaronder MMS (Middelbare Meisjesschool) Maria Mediatrix in Huize Ruyters Hove aan de Wouwse weg. Dit was een tijdelijk onderkomen van de Zusters van het Heilig Hart van Jezus (ook bekend als Zusters van Moerdijk) en hun leerlingen, na de verwoesting van het moederhuis van de congregatie in Moerdijk.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A24684
Leerlingen van de MMS en enkele zusters tijdens de evacuatieperiode (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

De leerlingen verlieten voor enkele jaren hun ouderlijk huis en kregen kost en inwoning van de ‘soeurs’. Ze hadden weinig reden om het terrein te verlaten. Alles wat de jongelingen nodig hadden voor een gedegen katholieke opvoeding lag binnen handbereik. Om te beginnen de kapel, waar heel wat vroege uurtjes op de nuchtere maag werden doorgebracht. De dag begon met gebed. Daarna was het op naar de refter en vervolgens naar de klaslokalen. ’s Avonds keerden de groepen terug naar hun slaapzaal. Privacy was er nauwelijks, routine volop.

Het afgeschermde kostschoolleven had ook positieve kanten, zoals de saamhorigheid, het degelijke onderwijs en de regelmaat. Je leefde er afgeschermd, maar ook beschermd en dat zullen sommige ‘pupillen’ ook wel fijn hebben gevonden.

Naast de zusters waren er ook enkele lekendocenten. Een van hen, Kees Flooren, was tekenleraar op Ruyters Hove.

Na afronding van de MMS (vijf jaar) konden leerlingen doorstromen naar de kweekschool van de zusters voor een opleiding tot lerares basisonderwijs.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A24685
Oudersdag op de MMS in villa Ruyters Hove in 1952, een jaar voor de verhuizing van de zusters en hun leerlingen naar Veldhoven (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

In 1953 verhuisden de zusters naar Veldhoven, naar hun nieuwe klooster- en scholencomplex 'Koningshof'. De MMS Maria Mediatrix en kweekschool werden daar voortgezet. Ook hadden de zusters in Veldhoven een ULO en huishoudschool.

Reageer hieronder, deel je herinningen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.

Reacties (8)

oma Polleke zei op 5 mei 2019 om 22:03
Ook ik heb hier enige tijd intern op school gezeten.
Mijn ervaringen heb ik opgeschreven voor mijn kinderen en kleinkinderen.
n Tijd om snel te vergeten en die ik niemand toewens!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 mei 2019 om 13:57
Bedankt voor je reactie, oma Polleke. Wat verdrietig om te lezen dat het zo'n verschrikkelijke tijd is geweest. Maar wat goed dat je je ervaringen toch hebt opgeschreven, zodat ook je kinderen en kleinkinderen zich een beeld kunnen vormen.

En wat sterk dat je hier toch dit bericht achterlaat, ondanks alle pijnlijke herinneringen.
Veroniek Kerssemakers zei op 13 februari 2022 om 12:38
In Rosmalen zit een dame van 87 bij ons in een huis voor ouderen Zij vertelde over haar tijd in Ruytershoven te Bergen op Zoom .Omdat dat het huis van mijn Opa was ben ik haar gaan helpen met foto’s en info uit die tijd Zij heeft herinneringen van haar klas en die tijd.
Zij is opzoek naar info over haar medescholieren en klasgenoten Haar naam is Carla Heijman nu Akkermans Zij kwam uit Rotterdam en denkt in het jaar 49/50 in Bergen te zijn gekomen Zij kan nog namen herinneren van:

2 zusjes Wijtvliet
Maria v Beers uit Wamel
Ria Duijm die daarna ingetreden is..
Puck v Stratum die goed kon tekenen

Ze vertelde dat ze ingedeeld werden in Groepen niet klassikaal, de namen van de groepen waren sterren namen zij zat in VIRGO Ze herinnert zich ook een ongeluk waarbij een groep kinderen betrokken was met een fatale afloop..deze groep was ASTRUM

Het zou heel leuk voor haar zijn als ze hier nog iets van verhalen kon horen

Met vriendelijke groet,

Veroniek Kerssemakers
namens Carla Heijman Huize de Graef - ROSMALEN
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 februari 2022 om 12:40
Bedankt Veroniek voor het reageren. Ik heb je gemaild met informatie. Het zou mooi zijn als hier nog oud-leerlingen op Carla's oproep reageren. Wij kunnen ook altijd contact leggen achter de schermen, mocht zich hier iemand melden die meer kan vertellen.
Eefje Flooren zei op 15 mei 2023 om 16:10
Aanvullinkje op mooie beschrijving. Dat lekendocenten pas aan het einde van de jaren ‘60 werden aangenomen, klopt niet. Mijn vader, Kees Flooren, heeft in de eerste helft van de jaren ‘50 op Ruytershove tekenles gegeven.
(En toen ik zelf in 1966 naar Maria Mediatrix in Veldhoven ging, waren daar al een aantal lekendocenten).
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 27 juni 2023 om 14:41
Nog bedankt Eefje voor deze aanvulling. We passen de tekst daarop aan. Goed om weer van een voormalige interne leerling te horen. Hoe kijk je terug op deze kostschoolperiode als ik vragen mag? Ik ben wel benieuwd naar een schets van het internaat in die periode, de jaren zestig. Vertel dus vooral nog eens verder als je wilt. Hartelijke groet,
Dionne zei op 6 januari 2024 om 10:23
Hoi Veroniek, ik verzorg Maria van Beers in Oss en na wat graven in het verleden kwamen we plots jouw oproep tegen, ik heb je opgezocht op Facebook en ook daar een bericht gestuurd om met elkaar in contact te komen.
Met vriendelijke groeten,
Dionne van de coolwijk namens Maria van Beers
Veroniek Kerssemakers zei op 6 januari 2024 om 11:55
Wat leuk. Ik heb nog geen berichtje ontvangen. Mijn oproep was wel al een tijdje geleden en Carla is verhuisd. Maar we kunnen proberen contact te zoeken. Dank je ik wacht af

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen