skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Met de melk naar de zuivelfabriek

Ze waren overal te vinden in het Brabantse land: zuivelfabrieken waar de boeren uit de omgeving hun melk gezamenlijk lieten verwerken tot consumptiemelk, boter en kaas. Kun jij ons iets meer vertellen over deze Lithse boterfabriek? We hopen op reacties.

Stoomzuivelfabriek De Maaskant, Lith 1988 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001040166)Stoomzuivelfabriek De Maaskant, Lith 1988 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001040166)

‘Stoomzuivelfabriek De Maaskant’ in Lith werd in 1918 gebouwd en staat aan de Hertog Janstraat. In 1988, toen deze foto er gemaakt werd, was het pand waarschijnlijk al lang niet meer voor de boerencoöperatie in gebruik. De letters op de gevel zijn hier nog wel te lezen en ook de stenen schoorsteen staat nog fier overeind.

Kijk naar Toen

Ken jij nog verhalen – uit eerste hand of van horen zeggen – over hoe dat ging met die melk die in bussen naar de fabriek ging? Of weet jij juist alles over wat er na die tijd met dit karakteristieke gebouw en terrein gebeurd is? We zijn benieuwd en nodigen je van harte uit om te reageren. Deel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (7)

cor van sonsbeek zei op 20 februari 2019 om 22:48
mijn vader klaas van sonsbeek werkte daar als melk controleur en moest daar onder andere op het laberatorium de vet gehaltes bepalen (met behulp ven onderander zoutzuur ) de prijs voor de melk werd bepaald door de reinheid en het vetgehalte .
het was voor de boeren van belang om te weten behalve het aantal liters melk wat een koe of giet gaf maar ook de hoeveel heid kg vet .
daarom waren de meetsen boeren aangesloten bij de plaatselijke fok en controle vereeningin de volharding en moest iedere 3weken van elke koe een monster worden genomen door een monsternemer (de scheper) die monsters worden dan door de melkrijders mee genomen naar de fabriek waar wij als kinderen als we vrij van school waren mochten helpen om de monsters aan te pakken en boven in de fabriek naar het lab te brengen en zodoende mocht in de fabriek iets wat alleen was voorbehouden aan de kinderen van de directeur
gr cor
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2019 om 13:36
Bedankt Cor, wat een mooie aanvulling! Interessant om te lezen hoe destijds een en ander in zijn werk ging, en hoe belangrijk dat vetgehalte was.

En begrijp ik het dan goed dat jij één van kinderen bent van de directeur?
Hans van Mourik - Santa Cruz/BOLIVIA zei op 14 februari 2021 om 12:41
Ik kan me nog goed herinneren dat ik bijna elke zondag (rond de jaren 1968-1971) bijna iedere zondag naar de boterfabiek in Lith ging om nabestellingen voor bier en frisdranken af te leveren. Deze bestellingen werden dan afgehaald door uit Alphen afkomstige melkwagens (met ouderwetse melktuiten) en dan brachten zij de nabestelling naar de toenmalige café´s in Alphen, b.v. voor Toontje van Wijchen en het café van Toon Storij "Dikke Toon".
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 februari 2021 om 09:50
Dank je wel voor deze aanvulling, Hans. En vanuit welk bedrijf leverde je die nabestellingen aan? (en weet je nog welke frisdranken destijds het meest populair waren?)
Hans van Mourik zei op 15 februari 2021 om 14:05
Mijn vader was agent voor Heineken nadat de brouwrechten van onze brouwerij (Koninklijke Stoombierbrouwerij, Mouterij en limonadefabriek "Het Hert") in 1951 waren verkocht aan Heineken.
Dit agentschap van Heineken betrof het aan weerszijden van de Maas gelegen gebied : Hedel t/m Batenburg, aan de Gelderse kant van de Maas en de streek tussen Empel t/m Grave aan de Brabantse kant van de Maas.

De meest populaire frisdranken in die tijd waren : SISI limonade, Pepsi Cola en Seven-up
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 februari 2021 om 09:47
Ah, dus het brouwen heeft een familiaire geschiedenis bij je, wat leuk om te horen, Hans. En die populaire frisdranken hebben de tand des tijds doorstaan want die staan nog steeds in de schappen. Ik gokte nog op Exota of een ander merk dat inmiddels niet meer verkrijgbaar is maar deze frisdranken houden zich ook nog staande in de 21ste eeuw ;)

Veel dank voor je bericht!
Rini de Groot. zei op 10 september 2021 om 23:35
Deze week bezocht ik het Stoomgemaal, De Tuut, van Appeltern, met schoorsteenhoogte 35 meter vermoedelijk een standaard maat voor fabrieksschoorstenen ook de Udense had die lengte.
Wat ik hier opstak was het deurtje onderaan de schoorsteen, dat diende voor de trek bij aanvang van het vuurtje in de stoomketel!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen