skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Met de zweep geslagen

Maria Elisabeth de Lauwere (Louwere) werd geboren te Oirschot en begraven 6 juni 1789 te Sint-Oedenrode. Dochter van Johannes de Lauwere en Jacoba Heessel. Het verhaal van een ongelukkig huwelijk.

Circa 1749 woonde Maria Elizabeth samen met haar moeder in het huis genaamd de ‘Roode Leeuw’, gelegen in de Oude Vrijheid aan de Borchmolendijk. Haar moeder kwam als weduwe in 1743 ook in het bezit van de ‘Hoeve op ten Hout’. Later komt de hoeve in bezit van Gijsbertus de Lauwere en na zijn dood aan Maria Elizabeth de Lauwere.

Bron: Adriaan Brock, Beschrijving der Vrijheid Sint-Oedenrode, deel 2
Bron: Adriaan Brock, Beschrijving der Vrijheid Sint-Oedenrode, deel 2

Haar vader was ook verwant aan Peter Molemakers, die gehuwd was met Johanna de Lauwere; zij bezaten o.a. een hoeve op de Baars te Olland. Johanna laat in 1746 haar testament opmaken met daarin vermelding van haar overleden broer Johan de Lauwere en zijn vijf kinderen in echte verwekt bij Jacoba van Heessel.

Maria Elisabeth huwde op 8 januari 1758 met Henricus Maas, bierbrouwer te 's-Hertogenbosch en weduwnaar van Anna Snijders. Uit een paar verslagen lezen we wat zij meemaakte binnen haar huwelijk.

Thomas van Deursen, 60 jaar, en Andries van den Bighelaer, oud omtrent 30 jaar, vertelden dat zij hun ogen niet konden geloven toen zij te Olland bezig waren met boekweit te maaien. Want plotsklap hoorde zij een geluid op de straat en omkijkende zagen ze dat daar op de straat stonden Henricus Maas met zijn huisvrouw Maria Elisabeth de Lauwere. Dat Maas bezig was zijn vrouw met een zweep te slaan en wilde dat zij in de sjees zou gaan zitten. Terwijl Maria om hulp riep is zij in de sjees gaan zitten en zijn beiden weggereden.

Ook Maria van Vlokhoven, 24 jaar, verklaarde dat zij in 1764, toen wonende bij Henricus Maas, verscheidene malen heeft gehoord dat zijn huisvrouw bitterlijk kermde en klaagde over de mishandelingen welke zij van haar man moest lijden. Regelmatig gebeurde het ook dat Maria Elisabeth haar de blauwe plekken toonde aan hoofd en armen, welke zij in de nacht van slaan en knijpen van hem had ontvangen. Dat Maas een klein hondje wat hem toebehoorde voor zijn deur met de sjees overreed. Thuis komende schold hij zijn vrouw uit voor bliksemse canaille en vloekte en sloeg als een dol mens met zijn vuist op de tafel.

Ook Jan Sprengers vertelde toen hij zittende aan tafel van Henricus Maas heeft gezien en gehoord dat Henricus en zijn huisvrouw woorden met elkaar hadden. Dat hij Henricus daarop verschillende malen de flessen met wijn en wijnglazen die op de tafel stonden tegen de grond aan stukken smeet. Vervolgens de neusdoek van zijn vrouw wegnam en haar in het gezicht wierp. Ook de zilveren snuifdoos van zijn vrouw die bij haar op tafel lag pakte en daarmee zijn huisvrouw tegen haar hoofd smeet zodat zij het uit schreeuwde van pijn en haar hoofd met haar handen vastgreep en er een grote bult op haar hoofd verscheen.

Maria Elisabeth de Lauwere komt in 1771 wanneer zij de ‘Rode Leeuw’ verkoopt, voor als gesepareerde huisvrouw van de heer Henricus Maas.

Bronnen

BHIC, Schepenbank Sint-Oedenrode, 1548-1811, toegang 7636
Toegang 1715 Parochie Sint-Martinus te Sint-Oedenrode ca. 1603-2000 (2008) inventaris 460 deel 1 scan 51-52-53
Adriaan Brock (1775-1835), Beschrijving der Vrijheid Sint-Oedenrode, deel 11, p. 49-59-68-133-134

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 december 2021 om 09:32
Jee, wat een aangrijpend verhaal; de zweep, de roep om hulp, de blauwe plekken. Een indrukwekkend verhaal, Willie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: