skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Met kipkarretjes kanaliseren

We weten precies op welke dag deze foto is gemaakt: op 22 juni 1940 in Huisseling. De lome warmte straalt als het ware van de foto af. Het werk is zwaar. Arbeiders sjouwen met zogeheten kipkarretjes, bedoeld voor het vervoeren van materialen als zand en steen over een smalspoor.

Op deze foto lopen de mannen langs de doorlaatbrug (spoorbrug) over het stroomgebied van de Beerse Maas. Door de zogeheten normalisatie- en kanalisatiewerken aan de Maas behoorden de Beerse Overlaat en Beerse Maas tot het verleden.

De brug had daarmee geen functie meer en werd afgebroken. Het is al een flink eind in de tijd terug, maar toch zijn we benieuwd of er mensen zijn die meer kunnen vertellen over deze foto. Misschien heeft je vader hier gewerkt of je opa? Wat vertelden ze erover?

Laat het ons weten!

Reacties (16)

Jeroen Arts zei op 2 mei 2014 om 22:32
Ik weet het helemaal zeker, maar volgens mij is de foto gemaakt in de richting van de Koolwijk, dus met de rug naar Ravenstein. In 1979 met de verdubbeling van het spoor kwamen de brugpijlers weer even tevoorschijn...
Jeroen Arts zei op 2 mei 2014 om 22:32
NIET helemaal zeker bedoel ik...
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 5 mei 2014 om 10:01
Bedankt Jeroen, en wij zijn gelukkig ook al verder geholpen met ideeën en ingevingen. Dus bedankt voor je reactie. Heb je misschien nog foto's van het werk aan het spoor in 1979 en van de brugpijlers die toen zichtbaar werden.
Met vriendelijke groeten,
Jeroen Arts zei op 6 mei 2014 om 19:12
Ja, Mariët, er zijn foto's van, maar die heb ik zelf niet in bezit. Op de fotobank staan er twee en ook nog een andere foto van het werk aan het spoor, zoals bij de foto hierboven.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 8 mei 2014 om 09:47
Hoi Jeroen,
wederom bedankt voor je reactie.Er is inderdaad nog een andere foto van het werk in 1940 (en ook een verhaal van jouw hand over de Huisselingse Kade) maar van de verdubbeling van het spoor in 1979 kan ik in onze collectie helaas niets vinden.
Met vriendelijke groeten,
Jeroen Arts zei op 8 mei 2014 om 10:17
Die foto's staan op http://0077.filmenfotobank-nb.nl/ zoeken onder brug, pijlers of dam; dan komen ze wel tevoorschijn. Daar staan overigens nog veel meer foto's van oud-gemeente Ravenstein en nog een flink aantal staan in de wachtrij voor publicatie...
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 8 mei 2014 om 13:14
Bedankt Jeroen, deze link zal vast ook anderen interesseren.
Met vriendelijke groeten,
Louis van den Brekel
Louis van den Brekel zei op 16 juni 2014 om 10:52
Marilou,
Deze kiepkarretjes werden in de bouw ook wel Japanners genoemd. Vermoedelijk afkomstig van de beruchte Burma spoorlijn.

Groetjes,
Louis van den Brekel
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 juni 2014 om 09:23
Hartelijk dank voor deze aanvulling, Louis. Hoewel die bijnaam voor de karretjes voor mij helemaal nieuw is, lijkt mij jouw verklaring zeer plausibel. Heb je er zelf mee gewerkt? En zo ja, was het net zo zwaar als het eruit ziet op de foto?
Adie
Adie zei op 4 oktober 2014 om 01:06
Bhic wil verhalen horen, ok, dan dus shoppen bij mijn oudere familieleden met deze foto's.
Over deze karren gesproken, tijdens gezellige koffiemomenten komt een bekende naar boven: "karrezeiker". Waar komt dit vandaan? Door de enorme werkdruk in die tijd en omdat de karretjes volledig uit staal bestonden met maar weinig mechanische overbrenging laat staan smering, begonnen de karretjes na een uurtje of acht wat wij tegenwoordig niet meer kunnen voorstellen te piepen. De wielen piepten zo erg dat de arbeiders er genoeg van hadden. Ze spraken af als er water af gelaten moest worden, dit niet tegen een boom te doen maar beurtelings tegen de wielen. Door het vocht piepten de wielen niet meer, en hebben we nu een verklaring voor het woord "Karrenzeiker" (niet te verwarren met kruikenzeikerTilburg)

gr
Arno
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 oktober 2014 om 10:46
Wat een verhaal Adie; hoewel ik er ook om moest lachen, is het vooral heel interessant om te weten waar zo'n naam vandaan komt. Bijzonder hoor! Als je meer van dit soort verhalen hebt... wij zijn heel nieuwsgierig ;-)
Henk Buijks zei op 18 maart 2019 om 13:37
Dit bericht is bestemd voor Jeroen Arts.
Recent heeft de gemeente Oss een doorkijkpaneel laten plaatsen in het weggetje Beving nabij Huisseling. Onderwerp van het paneel is de spoorbrug over de Beerse Maas. Vandaag vernam ik dat het paneel is verdwenen. Jeroen, wellicht heb jij iets daarover vernomen in het Huisselingse. Laat het even weten via dit forum. Er wordt ook navraag gedaan via de gemeente Oss.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 20:25
Ik heb Jeroen even een mailtje gestuurd, Henk, dan ziet hij je vraag zéker niet over het hoofd... Wordt vast vervolgd ;)
Henk Buijks zei op 18 maart 2019 om 21:46
Dank je wel, Marilou!
Jeroen Arts zei op 18 maart 2019 om 22:43
Beste Henk en Marilou, het paneel heb ik nooit gezien en ik wist ook helemaal niet dat deze daar überhaupt stond! Zo zie je maar weer, de communicatie en publicaties van de gemeente laat in ieder geval te wensen over. In Huisseling heb ik er ook nooit iemand over gehoord. Is er een lijst van alle doorkijkpanelen? Ik weet er maar twee te staan. Beiden in Ravenstein. Met vriendelijke groet, Jeroen Arts
Rini de Groot zei op 18 maart 2019 om 23:47
Adie, bedankt met de karren geschiedenis kende ik al vele gezegdes, maar ‘Karrenzeiker’ was nieuw. Al is het geen verhaal zo zie een bijdrage is
ook altijd welkom, het is voor ons een stimulans. Zo kreeg ik vandaag een schouderklopje in een telefoon gesprek van een 97 jarige mevrouw die een bijdrage had geleverd voor m,n onlangs geplaatst verhaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.