skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Met ons allen op de fiets

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 11 juli 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
De zomer is weer in het land en dus gaan we met ons allen op de fiets. Alleen, in de jaren ’50 zijn er nog geen vrij liggende fietspaden zoals tegenwoordig. Dus rijden deze mensen uit Schaijk en omgeving op de fietsstroken langs de oude rijksweg.

Dat is dan nog prima te doen, want auto’s rijden er nog niet zoveel. Op de achtergrond zien we de in oorsprong 17e-eeuwse herberg De Schaijkschenhoek, die in de jaren ’60 werd gesloopt. Dat gebeurde toen gewoon – vermoedelijk stond het gebouw letterlijk ‘in de weg’.

Heb je ‘De Schaijkschenhoek’ ooit bezocht? Kende je wellicht de eigenaren? Wie weet bij wat voor gelegenheid deze mensen zo met z’n allen op de fiets gingen? Ze waren ‘op z’n zondags’ zo te zien.

Het BHIC is nieuwsgierig naar je verhaal!

Reacties (20)

t.Broeksteeg-geurts van kessel,hessch zei op 14 juli 2008 om 12:37
in de cafe woonde het laatst de fam. v d heijden-wingens. Daarvoor woonde er piet wingens en dina van thiel

De cafe werd destijds afgebroken voor een nieuwe bredere rijksweg te kunnen aanleggen.Eeuwig zonde!!!
Er zijn heel veel huizen langs de oude rijksweg daarvoor afgebroken
In die cafe ben ik nog wel eens binnen geweest.Het was een prachtig oud gebouw
uit de 17e-eeuw
Henk van Ras, Schaijk zei op 14 juli 2008 om 22:01
De fam. vd Heijden -wingens hebben inderdaad deze cafe bewoond, echter niet als laatste,dit was de fam.Krings ! Wel was het zo dat de fam.v d Heijden jarenlang hun cafe als clubhuis voor de voetbalvereniging daw beschikbaar stelde.Bij slecht weer mochten de junioren zelfs in de cafe trainen !Op de foto meen ik dan ook enkele leden van daw te herkennen..
De voetbalvelden lagen achter deze cafe,vandaar..
Margot America (namens BHIC) zei op 15 juli 2008 om 10:46
Beste Henk en mevrouw Broeksteeg, nu weten we in ieder geval wie de laatste bewoners zijn geweest van dit prachtige pand. Maar dat er ook getraind werd bij slecht weer, dat is wel heel bijzonder! Het zou eigenlijk wel aardig zijn een paar leden van de voetbalvereniging via dit forum te spreken en het fijne hiervan te weten.
In ieder geval hartelijk dank voor jullie reactie!
Pet er Wingens zei op 17 juli 2008 om 11:32
Het gaat hierom de herberg Schaijksen Hoek, kadastraal bekend onder nummer A1143, eigennaar Jan Megens.
Eind 1800 tot 1951 heeft daar Piet Wingens (Pietje Wijnen) en Ardina van Thiel gewoond. Vanaf 1951 woonde daar Ties van der Heijden en Pieta Wingens (dochter van Piet Wingens).Deze hebben er gewoont tot eind 1958. In deze laatste periode ben ik regelmatig in de Schaijksen Hoek geweest. De bewoners daar is de fam. Krings tot dat de Schaijksen Hoek is gesloopt(1962).
Tegenover het cafe stond een stal, deze werd gebruikt voor het wisselen van paarden o.a. voor de postkoetsen. Deze stal is een enkele jaren later afegbroken.
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 18 juli 2008 om 15:47
Bedankt voor je reactie, Peter. Leuk dat we nu ook de naam van deze herberg hebben!
j.f.van den wijngaard zei op 25 juli 2009 om 02:46
Ik vind het ook erg dat deze woning is afgebroken .het was voor mij een een herinering.Ik heb het niet met z'n allen op de fiets maar als heel goede buren .Dit na het verliezenvan mijn oudersIk bedoel daarmee in de volksmond pietje Wijnen
j.f.van den wijngaard zei op 25 juli 2009 om 02:56
Met ons allen op de fiets.Ik als buurman van Pietje Wingenns weet dat het fijne mensen waren waaraan ik veel te danken heb
j.f.van den wijngaard zei op 25 juli 2009 om 03:11
Deze stal werd ook gebruikt door jan pashouwers .Mijn moeder kon daar de eieren kwijt
Alfred Ellert Joachim Krings. zei op 28 februari 2012 om 12:13
De laatste eigenaren was de familie Krings, namelijk Max en Ciel Krings.Ik ben Alfred Krings, hun jongste zoon en geboren te Nijmegen in 1961. Mijn vader Max is overleden toen ik een paar maanden oud was en m'n moeder Ciel is overleden in september 1997. Ik weet dat mijn moeder nog wel kontakt had met de familie van Ras die aan de overzijde van het cafe woonden, ik geloof dat hun naam Gontje en Tinus van Ras. Ik probeer meer over mijn afkomst te weten te komen, waardoor ik veel op internet zit en google, ik woon nu in Sydney te Australie.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 28 februari 2012 om 13:35
Allen die reageerden op deze foto, dank voor de door jullie genomen moeite! Fijn dat we nu zoveel weten van de voormalige herberg De Schaijksche Hoek en van een aantal eigenaren/bewoners. Wel valt me op dat niemand iets vertelt over de mensen op de fiets. Daaruit moet ik wellicht concluderen dat zij niet uit Schaijk en/of omgeving komen. Of.....?
Henk van Ras zei op 28 februari 2012 om 14:35
Deze mensen op de fiets kwamen wel degelijk uit Schaijk !Helemaal vooraan Piet van Boekel en naast hem Cris Custers , zo dat is alvast een begin want de rest is wat moeilijk te zien .. Vermoedelijk zien wij hier de start van de toenmalige jaarlijkse moestoer .
Vriendelijke groet , Henk van Ras , Schaijk .
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 29 februari 2012 om 12:05
@Henk, mooi alweer - bedankt! Van mijn kant was 't natuurlijk 'n gok, want langs de rijksweg fietsten natuurlijk ook mensen van buiten Schaijk! En zoals je zelf al aangeeft, misschien komen er nog meer namen...
pierrewingens zei op 15 maart 2016 om 18:26
Ik ken het café erg goed. We kwamen heel veel bij ome ties en tante pieta. Zij was mijn ' surrogaat ' moeder. Van ongeveer 1950 tot 1960 logeerde ik elk jaar bij de familie gedurende vele weken . We sliepen boven het café. De jongens rechts en de durskes aan de linkerkant. Er was een heel grote keuken waar ' s zondags gele en bruine vla werd gekookt, voordat het voetbal begon. Op de deel stonden koeien en op stal werden varkens gehouden. Er waren paarden, want met paard en wagen werd grint vanaf de palmen vervoerd. Achter het huis was een boomgaard waardoor je naar het voetbalveld van daw kon. Ik heb er een geweldige tijd gehad bij deze ontzettend warme familie.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 16 maart 2016 om 10:11
@Pierre Wingens, dat klinkt inderdaad ouderwets gezellig! Mooi zulke jeugdherinneringen. Dank voor uw reactie.
Zou u de lezer eens willen uitleggen wat u bedoelt met 'grint vanaf de palmen vervoeren'?
Ben van Gaal zei op 18 april 2016 om 20:50
Nog enkele namen van de fietsdeelnemers. Helemaal rechts vooraan was Rienus de Louw, een zoon van Kees de Louw. Daarachter 2 dames en dan kwam Ad van Boekel, zoon van Grad. Iets verder achter Ad kwam Ria van Boekel, dochter van Has van Boekel. Daarachter kwam Theo Kops met naast hem zijn fiets maatje, Ben van Gaal tot zover deze reactie.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 19 april 2016 om 14:11
Wat fijn dat we zo een steeds completer beeld krijgen van deze mooie foto uit Schaijk! Bedankt voor het doorgeven van de vele namen, Ben!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 22 juli 2016 om 15:54
Paul Wingens (kleinzoon van van Piet Wingens, alias Wijnen in de volksmond, en neef van Pierre) liet ons via de chat met BHIC weten dat met 'het vervoer van grint uit de Palmen' bedoeld wordt:
Palmen is het gebied ten zuiden van het voormalig café, in de bossen richting de Maashorst. Er was toen ook een ven, waarschijnlijk de afgraving. Het grind, de kiezels en steentjes werden gebruikt om de Oude Rijksweg op te hogen en te verbeteren.
Maarten van Boven zei op 9 maart 2020 om 13:34
In 1787 was de herbergier Michiel Megens, volgens een procesverbaal.
NL-HtBHIC, toegangsnummer 19, Raad van Brabant, 447-300 (Verklaringen van Van Well, Frantzen en Francken in het garnizoen te Grave ten overstaan van de auditeur-militair Jacob des Tombe, op last van het officie-fiscaal van de Raad van Brabant, 3 augustus 1787).
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 maart 2020 om 15:12
Hallo Maarten, wat leuk je hier te treffen! Je naam gaat hier nog met enige regelmaat - in positieve zin! - rond.

Veel dank voor deze interessante aanvulling; fascinerend te zien hoe vanaf foto uit de jaren vijftig een brug wordt geslagen naar dit historisch onderzoek. Mooi!
Paul zei op 25 juni 2020 om 21:28
Alfred Ellert Joachim Krings reageerde op 28 februari 2012. Hij heeft die periode van 3 jaar dat zijn ouders op Schaijkschen Hoek woonden niet bewust meegemaakt, omdat hij 1 jaar oud was toen ze verhuisden. Misschien dat hij dit leest, zou wel leuk zijn. Alfred had toen een broer, Guus van 11 en een zus Connie die 15 of 16 was. 'n Anekdootje: met Guus speelden wij, hutten bouwen en loopgraven maken. Henkie Peters, ook 'n vriendje, wist dat Guus protestants of gereformeerd was, had ie denk ik op school gehoord. We hadden boterhammen bij, die we onderling ruilden. Zei Henkie met afschuw tegen mij: "ieeeeks, luste gij prillestantse mik!". We lagen krom van het lachen. Leuke tijd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.