skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Met vliegende vendels

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 3 januari 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
Bijna een halve eeuw geleden, in 1969, nam de gemeente Ravenstein afscheid van burgemeester Van Weegen. Daar liepen alle kerkdorpen voor uit. Mogelijk is deze foto genomen in de Grotestraat, vlakbij de ambtswoning van de burgemeester, op Huisselings grondgebied dus.

Van daaruit trok men in een lange stoet naar Vidi Reo in Ravenstein. De vendels, trommels en kleurige kledij horen natuurlijk bij een gilde.

Daarvan had Ravenstein er meer dan één. Bij welk gilde hoorden deze mannen en worden zij (nog) herkend?

Achter het gilde is nog juist Stadsharmonie OBK zichtbaar. Uiteraard springt ook de schitterende krukboerderij in het oog. Stof genoeg om op te reageren, dunkt ons.

Dat kan via onderstaande reageerlink. We zijn benieuwd!

Reacties (8)

Mia Königs zei op 10 januari 2013 om 18:57
Ter correctie rubriek "Kijk naar Toen".In 1969 nam de gemeente Ravenstein afscheid van burgemeester van Weegen en niet in 1963 zoals abusievelijk vermeld in De Sleutel.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 11 januari 2013 om 09:31
@Mia, je hebt helemaal gelijk dat het afscheid van Van Weegen in 1969 plaatsvond, en niet in 1963. Ik zie nu dus dat de beschrijving van deze foto in onze collectie niet klopt. Bedankt!
Wout Heessen, gildearchivaris zei op 13 januari 2013 om 19:51
De foto laat het Sint Barbara Gilde uit Ravenstein zien, gevolgd door stadsharmonie OBK. Ravensteinhad destijds maar één gilde. Verder was in Neerlangel het Gilde van Sint Jan actief.
Op de foto van rechts naar links:
tamboer Christ van de Linden, commandant Frits van Leur, vaandrig Co Heij, tamboer Wout Heessen*, vendeliers Toon Kuijpers, Jos Verhoeven, hoofdman Toon van de Burgt, vendelier Henny Kraaijvanger*. Verder links met zilver Jan van Zuijlen en daarachter Nico Verhoeven* en Adriaan van de Kamp. Met * nu nog steeds gildebroeder (2013).
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 13 januari 2013 om 22:38
@Wout, bedankt voor deze waardevolle aanvullingen! Uiteraard wisten wij wel dat het stadje Ravenstein destijds (en nog steeds!) 1 gilde rijk was, maar binnen de gemeente meer dan 1. En tot slot nog 'n vraag die jij zeker kunt beantwoorden: wij konden op deze foto eigenlijk niets ontdekken wat typisch 1963 ofwel 1969 was. Is deze foto volgens jou nu van 1963 of van 1969?
Jeroen Arts zei op 15 januari 2013 om 00:14
Inderdaad een mooie foto! Ik kwam hem al tegen tijdens onze speurtocht voor het boek over Huisseling. Burgemeester van Weegen kreeg bij zijn afscheid namelijk een fotoboek aangeboden met allerlei foto's die gemaakt waren in de hele gemeente Ravenstein. Echt heel mooie foto's! Daarna werd er nog een fotoboek met de foto's van de afscheidsreceptie en het receptieboek met de handtekeningen aan toegevoegd. Echt waardevol al die handtekeningen van veelal inmiddels overleden Ravensteiners. De familie heeft de spullen altijd bewaard en wij mochten ze gelukkig gebruiken als bronmateriaal. Ik zie dat het huis van Dries van Zuijlen links naast de burgemeesterswoning alreeds is afgebroken om ruimte te maken voor de doortrekking van de Dorpenweg. In welk jaar dat gebeurde weet ik niet.
Jeroen Arts zei op 15 januari 2013 om 00:16
Ik bedoel in welk jaar het huis werd afgebroken is mij niet bekend...
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 15 januari 2013 om 12:37
Prachtig, @Jeroen, dankzij jou weten we nu zeker dat de foto van het jaar van het afscheid van Van Weegen dateert, dus 1969! Afdrukken van de foto's van dit afscheid zijn kennelijk ook in de gemeentelijke fotocollectie van Ravenstein beland, en dus uiteindelijk bij het BHIC.

Jammer genoeg weet ik evenmin in welk jaar precies de Dorpenweg is doorgetrokken langs Ravenstein. Dat moet in de jaren '70 zijn geweest.
Jeroen Arts zei op 15 januari 2013 om 19:20
Ik wil de dochter van Henri van Weegen vragen of ik de foto's mag publiceren op de fotobank-nb.nl. Zij woont zelf nog in Huisseling. In december 1983 is de doorsteek onder het spoor richting Deursen gereed. Tot dan toe werd al het verkeer via de Grotestraat en de Stationssingel naar de Rector Nuijensweg bij Deursen geleid.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.