skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Militaire dump

Ik ben al enkele jaren (sinds 2010) bezig met onderzoek naar het 'Zerlegebetrieb' (vliegtuigsloperij) binnen het Kz Herzogenbusch (Kamp Vught). Tijdens dit onderzoek vertelden mensen mij over een Militaire Dump aan de Hoevensestraat in Vught.

Tijdens een lezing werd ik geattendeerd op het bestaan van een dumpplaats in Vught waar zich veel vliegtuigtanks bevonden. Van 13 december 1943 tot enkele weken voor 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) is er binnen het Kl Herzogenbusch (Kamp Vught) een vliegtuigsloperij actief geweest. Hier werden Geallieerde en Duitse vliegtuigen gesloopt die waren neergestort tijdens hun oorlogshandelingen. Binnen het kamp en op de Vughtse Heide lag een grote hoeveelheid vliegtuigafval in de vorm van vleugels, rompen en schroot.

Ik was van mening dat dit de enige plaatsen waren waar schroot verzameld werd. Echter heb ik nu van twee verschillende personen te horen gekregen, dat er aan de Hoevensestraat ook een Dump moet hebben gelegen. Op deze dump hebben zeker vliegtuigbrandstoftanks gelegen, zowel sigaarvormige als rechthoekige typen.

Het weiland op de hoek van de Helvoirtseweg en de Hoevensestraat zou in die tijd eigendom zijn geweest van Dhr. Korthals Altes. Later is het verkocht aan Willie Robben. Op dit moment zou het stuk land eigendom zijn van een boomkwekerij uit Haaren? Het gaat om de witte driehoek in het midden van de foto. Aan de rechterzijde van dit weiland ligt de Hoevensestraat.

Wanneer deze dump in gebruik is genomen weet ik niet, maar volgens getuigen lag deze er nog zeker na de bevrijding van Vught. Er zijn verhalen dat deze dump met regelmaat werd bezocht door Vughtenaren en dat er dan  onderdelen werden meegenomen. Ook zijn er verhalen dat er met regelmaat van deze brandstoftanks een waggel zeilbootje werd gemaakt. Hier is mee gevaren op de IJzeren Man en op de Dommel bij Kasteel Maurick.

Gezien het feit dat de dump ver van het Kamp Vught ligt, lijkt er geen connectie te zijn tussen beide. Waarschijnlijk gaat het om een dump welke door de geallieerde bevrijders is opgezet om "oorlogsbuit" te verzamelen.

Wie weet meer over deze dump?

Reacties (8)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 oktober 2014 om 12:05
Tja Peter, het blijft hier vooralsnog stil hè? We ondersteunen je oproep van harte; vandaar dat we je verhaal in het "zonnetje" hebben gezet en hebben toegevoegd bij één van drie highlights op onze website (dat zijn de grotere foto's boven de verhalentrommel). Die verhalen springen extra in het oog. Hopelijk zien we dat ook terug in reacties op jouw verhaal!
Peter van kaathoven zei op 19 oktober 2014 om 22:21
Het is een vrij onbekend verhaal, maar zeker niet minder interessant.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 oktober 2014 om 09:42
Zeer zeker niet, Peter! Hopelijk komen er nog reacties binnen.
W.H.H.M.Vogels. zei op 2 december 2014 om 15:48
Na de oorlog was dit een plek waar alle militair materieel wat in ongerede was geraakt neergezet werd,inderdaad dus een dump!Het is dus niet onwaarschijnlijk dat restanten van verongelukte vliegtuigen,die men stiekum bewaard had hier bij het grof vuil neer gezet werd,zoals lege vleugeltanks (bootje) die af geworpen waren.restanten van vliegtuigen kwamen aan op station Vught.D e gevangenen etaleerden de Duitse vliegrestanten met het hakenkruis zichtbaar op de trailer,de resten van een geallieerd vliegtuig met de kentekens onzichtbaar.Later ging alles via het kamplijntle naar het kamp.ik woonde van 1938 tot 1954 in Vught,aanvankelijk in de Boslaan,later in de van Voorst tot Voorststraat.
Peter van Kaathoven zei op 2 december 2014 om 16:17
Dank U voor de aanvulling. Heeft U meer informatie m.b.t. het CS station Vught cq, losplaats Vughtse Heide. Of heeft U informatie over het verwijderen van de wrakstukken langs de Loonsebaan aan het einde van de Tweede Wereld oorlog?
Peter van Kaathoven zei op 21 januari 2015 om 11:51
Hallo Medewerker BHIC

Is het mogelijk om vanuit jullie Dhr. Vogels te benaderen om in contact te treden met mijn? Ik zou daar zeer blij mee zijn.

Vriendelijke groet

Peter
W.h.h.m.vogels? zei op 9 maart 2015 om 20:38
Beste heer van kaathoven,u kunt mij bereiken op nummer 026 3332872 of 0616784943,groet Wim vogelsb
Rik Wassenaar zei op 16 mei 2023 om 10:40
Beste Peter, Onlangs vond ik op een perceel iets verderop aan de Hoevensestraat iets twee verroeste en verwrongen resten van metalen objecten die doen denken aan brandstoftanks, plus een reeks zware, gebogen metalen draden. Op één van de objecten zit een afsluitdop. Ze meten resp. ca. 75 cm en 1 meter. Geen idee of die hiermee iets te maken hebben. Kan wellicht ook landbouwmaterieel zijn? Groet, Rik Wassenaar

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen