skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Missiehuis Sint Lambertus, Misericordia in Helvoirt

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 1 november 2012
bijgewerkt op 13 december 2019
Nadat de kapucijnen zijn aanbod hadden afgeslagen en voor Biezenmortel kozen, schonk W. van Iersel uit Udenhout de Paters SVD een perceel in het Laar. Pater Anton Ariaens, rector en novicenmeester, begon in 1921 met de voorbereidingen van de bouw van het klooster.

Het was bedoeld als noviciaat en school voor de lekenbroeders SVD, waarvoor het huis in Teteringen te klein was geworden.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant Sint Lambertus groeide bovendien uit tot een noviciaat voor broeders ‘clerici’ (priesterstudenten), die er filosofieonderwijs kregen. Het huis was ontworpen door pater Bruno Möchel SVD. De plannen werden ter goedkeuring voorgelegd aan de orde-architect pater Beckert, die meerdere huizen voor de Paters SVD ontworpen had. In de bescheiden kapel kon 21 augustus 1921 de eerste mis gelezen worden. Het gebouw was gereed in 1923.

Rector pater P. Bordes had in 1929 plannen voor een uitbreiding, waarvoor pater Fischer SVD schetsen maakte. Architect ir. G. Deur maakte de bouwtekeningen naar deze schetsen. Aannemer Van Gemert uit Nijmegen begon met de bouw in 1929, de nieuwe kapel werd 18 december 1930 ingewijd. In 1955 hebben de missiepaters het gebouw verlaten.

Toen de Broeders van Joannes de Deo er leken-ziekenbroeders gingen opleiden en terminale zieken gingen verzorgen kreeg het huis de naam Misericordia. De tweede verdieping werd verbouwd.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013 Op 1 februari 1989 gingen de Broeders van Joannes de Deo naar het bejaardenhuis De Akkers in Nuenen en werd het gebouw gekocht door de Stichting Getuigenis van Gods Liefde, opgericht door het echtpaar Derksen. Ze wilden er een christelijk conferentieoord vestigen. Daartoe werd het dak vernieuwd, de binnenplaats overdekt tot ‘atrium’ en een nieuw gedeelte rondom de kapel gebouwd. Het huis kreeg de naam Conferentieoord Emmaus. Na het overlijden van het echtpaar Derksen kocht Stichting De Heliand het centrum. In 2004 kreeg het de naam Bezinningscentrum Emmaus.

Het U-vormige gebouw is in een landelijke omgeving gelegen. Erachter ligt de kapel met een toren op het dak. In de tuin een H. Hartbeeld, op het kerkhof een Calvariegroep, beelden van Maria en Jozef, een kruisweg en een Lourdesgrot uit 1922. Een eikenlaan achter het klooster leidt naar een parkachtige tuin.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's
  1. BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
  2. Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen