skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Mode en media: Olcay Gulsen

Olcay Gulsen, die van Koerdisch-Armeense afkomst is, werd in 1980 in Waalwijk geboren. Ze groeide, door de chronische ziekte van haar vader, onder moeilijke omstandigheden op. Het heeft de nodige sporen in haar karakter achtergelaten: Olcay zal de eerste zijn om toe te geven dat ze niet de gemakkelijkste is. Wat heet: ze kreeg het voor elkaar om enkele weken voor het eindexamen HAVO alsnog van school te worden geschopt...

Achteraf misschien wel haar redding: Olcay besefte net op tijd dat het “nu of nooit” was om de knop om te draaien en dat was dan ook precies wat ze deed. De HAVO werd alsnog afgemaakt,  gevolgd door een HBO-opleiding en de onhandelbare puber groeide snel uit tot een gedreven, ambitieuze vrouw.

Het was deze “nieuwe” Olcay die op haar 21ste het bedrijf 2Stepzahead oprichtte, waarmee ze merkkleding ging importeren. Naar eigen zeggen werd ze al 2 jaar later, in 2003, eigenaar van het modemerk waarmee ze echt bekend werd: SuperTrash.

Olcay Gulsen in 2014 (bron: Wikimedia. Licentie: Creative Commons Attribution 3.0 Unported)
Olcay Gulsen in 2014 (opname: Vimeo. bron: Wikimedia;.CC BY 3.0)

“Dominant”, ”snel”, “eigenzinnig”, "gedreven", “energiek”, “een workaholic”; het zijn slechts een paar van de kreten die vallen als mensen die haar kennen Olcay moeten omschrijven. Het is allemaal waar, maar zelf is ze intelligent genoeg om dat te relativeren. “Als je nog niets bereikt hebt, moet je jezelf soms wat overschreeuwen”, liet ze zich eens ontvallen. Vandaar waarschijnlijk dat haar CV hier en daar wat opgeleukt is, dat sommige jaartallen net niet kloppen of sommige gewonnen prijzen niet helemaal echt zijn gewonnen...

Intussen heeft Olcay natuurlijk wel degelijk verbluffend veel bereikt. In 2009, bijvoorbeeld, riep Philips haar hulp in bij het promoten van de Senseo. Zij ontwierp toen de Black Dress, exclusief verkrijgbaar voor kopers van dat apparaat. De Senseo werd een doorslaand succes... Een jaar later was haar Dutch Dress wereldnieuws, toen die gedragen werd door de “Bavaria Babes”.

Intussen heeft ze SuperTrash in 2009 écht overgenomen en tot een instant hit gemaakt: het merk is inmiddels verkrijgbaar via honderden verkooppunten in zeker 24 landen. SuperTrash was het populairste kledingmerk van 2014, met een ijzersterk imago, uitstekende promotie en overal positieve kritieken.

Zelfs die critici die een beetje zurig vinden dat SuperTrash meer een luxe confectiemerk dan een modemerk is, geven vol bewondering toe dat het dan toch wel absoluut superieure confectie is. Overal te koop tegen concurrerende prijzen en gedragen door bijvoorbeeld Cheryl Cole, Nicole Scherzinger, Lady GaGa en zelfs koningin Máxima. Super toch?

En dan doemen er tóch donkere wolken op: In 2016 vertrekt Olcay plotseling bij SuperTrash, om verder te gaan met het verliesgevende ST.Studio. Ze kan het tij niet keren en in 2018 gaat haar bedrijf failliet.

Olcay was toen al jarenlang met grote regelmaat op TV te zien, bijvoorbeeld als jurylid voor het modeprogramma “Ultimate Shopper”. Als de lifestyle-deskundige voor RTL Boulevard. Als de vrouw die verpieterende bedrijven uit de brand helpt in “Werk aan de winkel”. Als de winnaar van de “Stoere Vrouw Award 2015”.  Ze speelde een rol in The Bold and the Beautiful en spreekt  tussen de bedrijven door ook nog een stemmetje voor de Disney tekenfilm “Cinderella” in....

In 2019 zien we haar aan de zijde van Herman den Blijker in “Zelfbouwers Rotterdam” optreden. Haar toekomst lijkt dus bij de televisie te liggen. Hoe dan ook: Olcay Gulsen heeft inmiddels al meer dan genoeg bereikt om zichzelf nooit meer te hoeven overschreeuwen. Ze kan gaan werken aan de diepgang die ze naar eigen zeggen al langer zoekt…

Illustratie

Olcay Gulsen in 2014 (opname: Vimeo. bron: Wikimedia. Licentie: Creative Commons Attribution 3.0 Unported)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.