skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Moord op de Leurse Kadijk

Cor Kerstens
Cor Kerstens
vertelde op 4 augustus 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
In de vroege ochtend van donderdag 14 februari 1918 vonden enkele boeren uit de omgeving aan de Kadijk tussen de Leur en de Zwartenbergse Molen het lijk van een man, duidelijk het slachtoffer van een moord. De man was door zijn slapen geschoten en lag naast zijn fiets met de handen in de zakken van zijn overjas. Het bleek te gaan om de 38-jarige timmerman Johannes Uijtdewilgen uit Zevenbergen.

De verdenking viel al snel op de soldaat-commies Gerrit de Boer uit Friesland. Deze 27-jarige soldaat was een meer dan goede bekende van de familie Uijtdewilgen. Toen hij nog in Zevenbergen was gelegerd, kwam hij regelmatig om sigaren in het winkeltje dat door de echtgenote van Uijtdewilgen, Francisca Jacobs, werd gerund. Hij raakte goed bevriend met de familie en was er regelmatig gast in huis. De vriendschap met Francisca ging zelfs over in een verhouding.

Ook na zijn overplaatsing naar Etten, kwam De Boer nog regelmatig bij haar op bezoek. Toen moet bij de soldaat het idee zijn ontstaan om Uijtdewilgen uit de weg te ruimen, zodat de weg vrij was om met de vrouw te kunnen trouwen. De Boer vroeg Uijtdewilgen om eens ’s nacht met hem mee te gaan naar de grens om smokkelaars te vangen. Uijtdewilgen was al twee keer eerder met De Boer meegegaan, terwijl die het plan had hem te vermoorden, maar door omstandigheden was het er niet van gekomen. De derde keer was het prijs.

Na de moord moet De Boer naar Zevenbergen zijn gefietst en verslag hebben uitgebracht bij Francisca. Hoewel de twee het er wel eens over hadden gehad, viel de daad bij de echtgenote niet echt in goede aarde. Om de verdenking van zich af te wenden, informeerden de twee nog die woensdagavond in Zevenbergen of men Uijtdewilgen die avond had gezien. De volgende dag was de moord in Zevenbergen en Etten-Leur het gesprek van de dag. Ook De Boer mengde zich in de gesprekken op straat alsof hij er niets mee te maken had. In de loop van de morgen was hij met een koetsier uit Zevenbergen terug naar Etten-Leur gereden.

Terwijl hij in Etten op straat stond te praten over het gebeurde, werd hij door de politie aangesproken met de woorden: “Zijt gij De Boer, wilt ge meekomen naar het bureau”. Uiterlijk rustig ging hij met de dienders mee. Maar de politie in Zevenbergen had inmiddels bij Francisca Jacobs de liefdesbrieven van De Boer gevonden. Nog diezelfde dag legde hij een volledige bekentenis af. De vrouw werd ’s middag gearresteerd en met een koets naar Zwartenberg gebracht, waar zij door het parket van Breda werd verhoord.

Francisca Jacobs ontkende dat zij ook maar iets van de moord afwist. De rechtbank in Breda veroordeelde De Boer tot 12 jaar gevangenisstraf. De 34-jarige Francisca Jacobs werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Deze geruchtmakende moord haalde vanzelfsprekend de landelijke pers en er werd zelfs een liedblad door Frans Rombouts over geschreven.

Reacties (12)

Uijtdewilgen francisca zei op 16 maart 2011 om 22:01
Hallo goedenavond, graag had ik gereageerd op deze moord. Het slachtoffer van de moord was mijn grootvader en de vrouw van het slachtoffer was mijn grootmoeder!! Er is in de familie nooit veel over gesproken(begrijpelijk)denk ik zo.Nu ben ik blij dat ik( zij het per toeval)weet wat er is gebeurd over zovele jaren!!!!! Beleefde groetjes!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 maart 2011 om 09:18
Prachtig verhaal, Cor, en zo mooi verteld en geïllustreerd! Ik herinner me nu dat ik mijn vader over deze moord heb horen vertellen, toen we 'n keer over de oude Zevenbergseweg richting Zwartenbergse Molen fietsten.
Peter Adams zei op 17 maart 2011 om 14:23
Mijn nicht Francisca heeft me gisteren hierover opgebeld. Weten jullie wat verder met de moordenaar Gerrit de Boer is gebeurd ? Mijn moeder, Alberta Irma Jacobs, dochter van de Francisca Jacobs in het verhaal is geboren op 12 sept 1919... Haar vader was een groot mysterie waar ze nooit het fijne van heeft geweten of heeft willen vertellen... Gerrit de Boer zou dus wel eens mijn grootvader kunnen zijn ???
Uijtdewilgen Francisca zei op 17 juli 2011 om 23:36
Ik ben Uijtdewilgen Francisca, kleindochter van het slachtoffer, Johannes Uijtdewilgen en Francisca Jacobs, wat ik mij nu afvraag is of er ergens nog mensen zijn met de naam Uijtdewilgen waarvan de grootouders in Etten Leur hebben gewoond rond 1920 en misschien wel familie zijn! Vermits mijn grootvader nog zusters en broers had zou dit niet onmogelijk zijn!Dus dames en heren Uijtdewilgen laat niet na om te reageren!!!!!!!
Ton van den Wijngaart zei op 26 augustus 2011 om 14:35
Inmiddels is bekend dat de moord NIET op de Kadijk zelf heeft plaatsgevonden maar op de Haagse Dijk. Deze (huidige) dijk kwam destijds uit recht op het molenaars(café)huis thans restaurant.
De Hr.Uitdewilgen is niet door boeren uit de omgeving gevonden maar door 2 veldwachters. Zowel moordenaar de Boer als Francisca Jacobs zijn nog de dag van de vondst gearresteerd. Zij is ten huize van de toenmalige windwatermolenaar Coppens voorgeleid aan de onderzoeksofficier.
Dus in het huidige restaurant.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 29 augustus 2011 om 10:00
Beste Ton,
hartelijk dank voor je aanvulling bij het verhaal over de moord op de Haagse Dijk. Fijn om nu in ieder geval de exacte locatie te weten.
Met vriendelijke groeten,
Ton van den Wijngaart zei op 1 maart 2013 om 23:47
Mede na aanleiding van het verhaal van Cor Kerstens hebben enkele mensen elkaar gevonden en is er inmiddels een boekje geschreven over de moord. Het is opgezet in reconstructie vorm, gebaseerd op met name de proces verslagen van destijds, en voorzien van de nodige foto's. Het komt uit op 6 april a.s.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 2 maart 2013 om 18:00
Dat is mooi nieuws! Kunt u ook aangeven waar geinteresseerde lezers het boekje kunnen bestellen?
Ton van den Wijngaart zei op 3 maart 2013 om 22:18
Te bestellen (v.a. 6/4 a.s.)via mailadres:
wijngaart42@hetnet.nl
Het kost € 5,00 excl. verzendkosten
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 3 maart 2013 om 23:47
Dank je wel, Ton! Dus geinteresseerde lezers, u weet nu waar u het boekje kunt bestellen.
Marc Eduard August Uytdewilgen zei op 1 maart 2024 om 06:25
Hallo ik ben Marc E. A. Uytdewilgen. Dit was de vader van Matheus Uijtdewilgen, m"en vader dus. Jullie hebben me niet kunnen vinden omdat de ambtenaar van de burgerlijkstand de lange ij in mijn geboorte akte geschreven heeft als een Y.
Ik ben auteur onder de pseudoniem Eduard Augustus., ik heb hebt dit maar veel later ontdekt omdat ons pa altijd zijn naam met Y schreef.
Heb dit verhaal in een neume layout gestoken en een aanhangsel bijgeschreven.. u kunt dit lezen op de website van jet productiehuis LIBERA nos a MALO - Antwerpen
https://www.hermosaebookwebshop.com/levensverhalen-van-de-vlaamse-pruis
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 maart 2024 om 14:18
Dag Marc, bedankt voor dit linkje. Ik ben nog maar net begonnen met lezen en al op een aantal aangrijpende gebeurtenissen gestuit. Bedankt voor het delen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen