skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Mythes en legendes: voortgekomen uit het onverklaarbare

Weerwolven, heksen of kabouters vormen vaak de hoofdpersonen in mythes en legendes. Interessant, omdat ze niet zijn bedacht. Ze zijn voortgekomen uit het onverklaarbare. Hoe is zo'n verhaal gegroeid of ontstaan? En hoe kun je die op een eigentijdse manier in beeld brengen? Joost Urselmann, student aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, ging er voor het BHIC mee aan de slag.

Mijn naam is Joost en 21 jaar geleden ben ik geboren in Boxmeer. Ik kwam bij het BHIC terecht tijdens mijn studie illustratie-animatie op het AKV St. Joost in Den Bosch, vooral door mijn interesse in lokale geschiedenis. In je eigen dorp of stad zijn door de eeuwen heen zo veel leuke of mooie dingen gebeurd, waar vaak overheen wordt gekeken. Met mijn illustratieve achtergrond wilde ik graag deze verhalen weer in beeld brengen.

Toen ik ongeveer zes jaar oud was, verhuisden we van het noorden naar het zuiden van Boxmeer. Mijn nieuwe zolderkamer had een mooi uitzicht dat uitkeek op de toren van Sambeek. Met Koninginnedag kon je voor de kerktoren in Sambeek broodjes bakken en op een springkussen spelen. Toen zag ik ook voor het eerst het doodenge bronzen beeld van het zogeheten Düvelsklökske. Doordat ik vanuit mijn kamer de toren van Sambeek goed kon zien, viel nachtenlang met veel moeite in slaap.

Onverklaarbare waarnemingen

Mijn huidige fascinatie voor volksverhalen komt door de unieke plaats die het in de fictie heeft. Volksverhalen en legendes zijn verhalen die zijn ontstaan door onverklaarbare waarnemingen van vroeger, waardoor mensen deze verhalen (soms deels) geloofden. Hierdoor kun je de vraag stellen of deze verhalen vroeger ook onder de categorie fictie vallen.

Tegenwoordig kunnen we wel stellen dat meeste volksverhalen fictie zijn. Met de huidige kennis weten we bijvoorbeeld dat weerwolven, heksen of kabouters niet bestaan. Toch blijven deze wezens interessant, omdat ze niet zijn bedacht. Ze zijn voortgekomen uit het onverklaarbare. Vandaag de dag blijven volksverhalen alsnog leuke verhalen om aan te horen, maar er is ook veel over te vertellen. Hoe is zo'n verhaal gegroeid of ontstaan?

Ik ben bij deze selectie volksverhalen gekomen doordat het verhaal erachter mij aansprak of omdat ze veel voorkwamen in het verleden. Ook heb ik geprobeerd om voor elke regio in Brabant een verhaal te vinden. Toch is de locatie van de meeste verhalen niet heel erg van belang, omdat zoals eerder gezegd veel verhalen niet op één plek werd verteld. Alles ging via mond tot mond, zo waaiden de verhalen naar andere dorpen met eigen personages.

Sfeer van vroeger

Omdat het hier oude verhalen betreft, wilde ik dat mijn illustraties de sfeer van vroeger meegeven. Met aquarelverf zijn de kleuren wat zachter en helpt dit om een ouder gevoel te weergeven. Sommige illustraties zijn gemaakt met potlood, ook potlood geeft een ambachtelijk gevoel aan de tekeningen, zoals je dat vroeger zag.

Benieuwd naar deze verhalen en de bijzondere tekeningen van Joost?

Klik op de knop hieronder en duik erin:

Lees hier alle volksverhalen

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen