skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Naar de kapper

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 15 maart 2011
bijgewerkt op 18 november 2013
Aan de Osseweg in Berghem stond in de vijftiger jaren deze woning annex kapperszaak. Dat was duidelijk te zien op het grote raam aan de voorkant, maar ook de kapperspaal tegen de gevel verwees naar het beroep dat hier werd uitgeoefend.

De fiets zou van een klant kunnen zijn. De foto is heel klein en gemaakt door een ambtenaar van bouw- en woningtoezicht.

Wij van het BHIC zijn hem dankbaar, want dit soort pandjes werd niet vaak gefotografeerd. En dan te bedenken dat hier zoveel Berghemnaren geknipt zullen zijn!

Kapperszaken waren bij uitstek plekken om dorpsnieuws en verhalen uit te wisselen. De kapper speelde daarbij een centrale rol.

Wie was deze kapper trouwens? Jullie reacties zijn allemaal welkom.

Reacties (11)

Marijke v.d.Veerdonk (via e-mail) zei op 16 maart 2011 om 16:25
Leuk die foto van de kapperszaak in Berghem in De Sleutel.Er waren dus vroeger twee kapperszaken in Berghem. Ik weet dat er een kapperszaak in de Burgemeester van Erpstraat was (tegenover benzinestation). Die was van mijn opa. Hebben jullie daar ook nog een foto van?
Met vriendelijke groet,
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 16 maart 2011 om 16:28
Fijn, Marijke, dat je reageerde. Kennelijk was dit dus niet de kapperszaak van je opa. Helaas heeft het BHIC, voorzover ik weet, geen foto van zijn zaak. Misschien binnen je familie? Of anders bij <a href="http://www.berchs-heem.nl/" target="_blank">Heemkundekring Berchsheem</a>?
Nellie zei op 17 maart 2011 om 09:41
dat was keesje van de Sloot
Hij liep mank
Hij was ook brood bezorger
Bij Berneze bij naam de Beer
Hij was getrouwt met
M arietje Dappers
Een heel klein vrouwtje
Daar was ook iets mee ?
maar ik weet niet wat
Jo zei op 22 maart 2011 om 20:37
In Berghem waren en zijn veel kapperszaken. Jaren heeft Keesje van der Sloot als kapper in deze woning zijn werk gedaan. Zijn zoon Frans heeft het overgenomen.

Er waren nog meer van der Sloot kapper in die tijd. Frans van der Sloot aan de Kapelaan Kitslaarstraat 1b. Hij woont nog bij zijn kapperszaak. Hij is nu ruim tachtig jaar. Hij is geen familie van de eerst genoemde Kees en Frans van der Sloot

Frans wist zijn klanten te binden met zijn vogels en verhalen spaarkas, verkoop van sigaretten en snoep. Humor volop. Hij had een spaarkas voor het carnaval in zijn zaak. Bimbergen en Bloem zaten ook bij deze commissie. Vele Bergehemenaren deden hier hun centjes in een houten kist met vakjes. Eens per jaar, bij carnaval wet uitbetaling gedaan om carnaval te vieren of een duur artikel aan te schaffen
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 23 maart 2011 om 10:30
Kennelijk zat het kappersvak de Berghemse Van der Sloots in het bloed! Jo, bedankt voor jouw kleurrijke verhaal over Frans van der Sloot. Het bevestigt weer eens dat kappers bindende factoren waren in de dorpssamenleving.
Jo zei op 23 maart 2011 om 10:43
Marijke, de kapperszaak die jij bedoeld was van Sjaak van Orsouw, deze was gehuwd met Cornelia van der Sloot. Dit zijn ook een oom en tante van Frans van der Sloot, de kapper uit de Kapelaan Kitslaarstraat 1b in Berghem.

De naam van der Sloot heeft een stempel gezet op de kapperszaken in Berghem in het verleden en nu.
Jo van der Sloot zei op 4 februari 2013 om 20:42

Kapper Frans van der Sloot overleden


BERGHEM - Op 84-jarige leeftijd is Frans van der Sloot uit Berghem overleden. Oude Berghemnaren kennen hem nog als kapper; overigens niet te verwarren met zijn naamgenoot die een kapperszaak aan de Osseweg had.

Tot zijn verhuizing naar het verzorgingshuis in Megen vorig jaar, woonde Frans van der Sloot bij zijn kapperszaak in de Kapelaan Kitslaarstraat. Hij stond bekend als een 'echte dorpskapper, die de laatste nieuwtjes doorspekt met veel humor kon vertellen'.

Behalve kapper, was Van der Sloot ruim tien jaar conciërge bij basisschool Het Molenveld. Toenmalig schooldirecteur Geert Grosfeld typeert hem als een 'prachtmens'. &quot;Hij was erg was geliefd bij de kinderen.&quot;

De uitvaartmis is zaterdag 3 november om 10.30 uur in de St. Willibrorduskerk in Berghem
Jo van der Sloot zei op 4 februari 2013 om 20:53
Trefpunt in gesprek met…
Frans van der Sloot
In het weekend van 18 november hield Vogelvereniging “De Vogelvriend” uit Berghem een bijzondere vogeltentoonstelling. De tentoonstelling werd deze keer namelijk georganiseerd in samenwerking met de Speciaalclub Nederlandse Zebravinkenclub en de Speciaalclub Europese Cultuurvogels.
Twee leden van de Vogelvriend stonden tijdens de tentoonstelling ook speciaal in de belangstelling, namelijk Ben Lamers, die 25 jaar lid van de vereniging is, en Frans van der Sloot met liefst vijftig vogeljaren. Tijdens de tentoonstelling kreeg Frans tot zijn grote verrassing de erepenning van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uitgereikt. Een mooie, grote medaille die inmiddels een ereplaatsje heeft in zijn huis.
Met Frans van der Sloot (83), die helemaal verknocht is aan zijn vogels, hadden wij een gesprek.
Rode kanaries zijn grote hobby
Frans is n Berghem bekend vanwege de vele prijzen die hij met zijn rode kanaries won, maar velen zullen hem ook nog kennen uit de tijd dat hij een kapperszaak had in de Kapelaan Kitslaarstraat en dat hij conciërge was op de Molenveldschool.
Gezeten aan de keukentafel vertelt de sympathieke Frans enthousiast over zijn hobby en moeten wij natuurlijk een kijkje gaan nemen in de ruimte waar de mooie beestjes fluitend de dag doorbrengen. Als wij die ruimte (de voormalige kapperssalon) binnenkomen, stopt plotseling het fluiten, waarop Frans zegt: &quot;Ze fluiten niet als er een vreemde binnenkomt”.
Die ruimte waar de vogels staan, roept trouwens herinneringen op aan de tijd dat Frans een bekende dorpskapper was. Het lijkt een soort museumpje, want nog steeds staat er een kappersstoel, een stoel waarin kinderen werden geknipt, een lege kassa en diverse knipattributen, die herinneren aan de kapperstijd van Frans.
Weer terug in de keuken, de vogels zijn weer vrolijk gaan fluiten, krijgen wij van Frans op een enthousiaste wijze “vogelles”. Frans vertelt ons dat hij bij het kweken van de vogeltjes vooral tracht om ze strak in de veren te krijgen en ervoor te zorgen dat ze een mooie rode kleur krijgen. Want Frans kweekt rode kanaries. Kanaries zijn er, zo leert hij ons, in vele kleuren. Maar de voorliefde van Frans gaat uit naar rode kanaries. Om een mooie rode kleur te krijgen, krijgen de vogeltjes speciaal voer. Tweemaal per dag voert Frans zijn kanaries.
Dochter Anita speldt haar vader Frans van der Sloot het draagspeldje, behorende bij de eremedaille, op.
Foto:
Elly van der Sloot.
Toen zijn gezondheid dat nog toe liet, kweekte Frans kanaries voor de verkoop, echter niet voor de winst. “Daar hoef je het niet voor te doen”, zegt hij. Hij deed het puur en alleen omdat het zo’n mooie hobby is. Nu houdt Frans alleen nog maar kanaries voor zijn plezier. In zijn kooitjes zitten nu nog een mannetje en zeven poppen (vrouwtjeskanaries).
Vijftig jaar lid
Frans is vijftig jaar lid van de Vogelvriend en erelid, net als Jo Smits met wie hij jarenlang de vogels op de jaarlijkse tentoonstellingen voerde. Hij roemt de sfeer binnen de vereniging. Iedere maand hebben ze op zondagmorgen een vergadering in het clubhuis bij Zalencentrum De Merx. Omdat Frans niet meer zo goed ter been is, speelt Ben Lamers dan voor chauffeur. Frans vindt het heel jammer dat er geen jongere leden meer zijn. “Vroeger hadden wij een speciaal clubje van jongeren”, zegt hij.

De jeugd heeft nu helaas geen belangstelling meer. “Ze hebben andere dingen die ze leuker vinden”, zegt hij met een diepe zucht.
Hoe dan ook, Frans probeert zo lang hij dat nog kan van zijn vogeltjes te genieten. Als het hem te moeilijk wordt, kan hij gelukkig een beroep doen op zijn dochter Anita, die hem met raad en daad terzijde staat. Verder probeert hij iedere dag toch nog een beetje aandacht te besteden aan zijn tuin en kijkt hij naar voetballen op TV en het journaal.
Wij hopen dat zijn rode kanaries nog vele jaren voor hem zullen fluiten!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 5 februari 2013 om 10:34
Bedankt, @Jo, voor de plaatsing op ons forum van deze verhalen over kapper èn vogelliefhebber Frans van der Sloot! Ze zijn een waardig monumentje voor een man die in Berghem en omgeving zeer gezien was.
Cor Keijzers zei op 30 maart 2016 om 22:56
Bij mijn weten had Berghem in die tijd 4 kappers
Keesje van de Sloot op de Osseweg
Frans van de sloot aan de Kaplaan Kitslaarstraat
Sjaak van Oorsouw (Sjaak de Zwarte) Burgm. van Erpstraat
Harrie Sijnen (Harrie de Lijp) St.Williebrodusstraat
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 31 maart 2016 om 11:42
Wat zullen daar een verhalen verteld zijn! Leuk dat de kappers in Berghem door één foto weer in de herinnering komen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.