skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Naar de leste mis

Dit zijn twee foto's van mijn vader en mijn moeder op de fiets. Het zijn Johan Brouwers en zijn vrouw Maria Brouwers die in de jaren vijftig op weg zijn naar de kerk (de leste mis). Ouders van een groot gezin, zoals ook blijkt uit het verhaal van mijn zus Gilia, elders op deze site.

Maria in stemmig zondags zwart en Johan, of liever, Johan van Wilmer-Jannekes, want zo kende iedereen hem in Lieshout, in zijn zondagse pak en met de sigaar in de mond.

En daar vragen wij van het BHIC ons toch wel iets bij af. Moesten de kerkgangers in die tijd niet nuchter zijn vanaf 12 uur 's nachts? (een beetje water drinken mocht nog wel, dachten we). Maar was roken daarvan uitgezonderd?

Doortje vertelde daarop dat onze vader Johan van Wilmerjannekes een sigaar rookte voor hij te communie ging. "Ik heb pastoor Van Eindhoven, toen pastoor, nooit van de preekstoel horen zeggen dat dat niet mocht".

Reacties (5)

Karel van Hoof Best zei op 27 augustus 2009 om 21:58
onze vadder, Dries van Hoof rookte nooit , nie vur of nao de leste mis . Hij ging wel na de mis jenzen in ut cafe van Peer van Hoof (z'n bruur) .
Assie won koos ie altijd vur
repen chocola . i.p.v. sigaren.
Zodoende kregen wij dur de week welles un stukske chocola as we naar school gingen. D^e was natuurlijk vur den oorlog . want tijdens de bezetting was er geen chcola te kriege.
Sigaren en cigaretten waren op de bon en konden als prijs bij het jenzen niet meer gewonnen worden en was de winst dus enkel een potje bier.. Jan Brouwers was ,net as Churchil , altijd te zien mee 'n sigaar. De foto's van Jan en z'n vrouw , op weg naar de kerk zijn zeer goed gelukt en precies zoals ik ze vruuger gekend heb.
Theo Vogels zei op 12 oktober 2017 om 10:17
Nou, dat was wat in die tijd op de fiets naar de kerk, wij moesten op de klumpkus van de Hei naar de Donk, dat was een heel eind!!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2017 om 20:35
Dat kan ik me voorstellen, Theo. En zeker in de winter lijkt me dat geen pretje...
Helena zei op 12 oktober 2017 om 21:22
Mijn moeder zaliger vertelde wel eens dat de tweede groep in hun grote gezin te voet en op de klompen naar de kerk ging en dan onderweg van klompen naar schoenen wisselde met de eerste groep broers/zussen die van een eerdere mis op weg naar huis waren. Totdat iedereen uiteindelijk schoenen had...

Maar moeilijker lijkt mij voor sommigen toch wel 'de leste mis'...in de tijd dat men nog vanaf middernacht nuchter moest blijven om de communie te mogen ontvangen. ..
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2017 om 09:16
Jee Helena, wat een verhaal. Ik zie het ook al helemaal voor me, dat al die kinderen onderweg moeten stoppen om van schoeisel te wisselen. Wat een tijd moet dat zijn geweest. En wat je zegt, al die tijd nuchter blijven, is ook een prestatie op zich.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen