skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Naar kostschool

Na de lagere school wel of niet verder leren als meisje, dat kon binnen het dorp nogal eens uiteenlopen. Ook binnen dezelfde generatie. Of zelfs binnen één en hetzelfde gezin. "Mijn moeder vond dat als je kon koken en naaien, dan kon je genoeg. Dat is nu net het enige dat ze tegenwoordig niet meer kunnen", zegt Corrie Vissers-Verhoeven.

Maar een paar straten verder werd daar heel anders over gedacht. "Mijn moeder vond dat meisjes ook moesten doorleren en voor zichzelf moesten kunnen zorgen", aldus Marijke Krijbolder.

Of luister naar het verhaal van de zussen Chris Somers-Coppens en Corry Witlox-Coppens. Als oudste moest Corry thuisblijven om te helpen. "Ik heb meer luiers verschoond van mijn jongste zusje dan ons moeder", vertelt Corry. Maar het jongere zusje Chris kon thuis wel in het huishouden worden gemist en mocht verder leren. "Niet eerlijk nee, maar daar stond je niet zo bij stil. Pas later heb ik wel eens gedacht dat ik ook wel verder had willen leren", blikt Corry terug.

Doorleren, dat betekende in Cromvoirt dat je ook naar kostschool moest. De afstand van huis naar school was te groot – en te gevaarlijk. "De meisjes van de huishoudschool fietsten in een groep, maar wij waren alleen. En je mocht niet in je eentje langs kamp Vught, want daar stonden mannen in de bosjes die je van je fiets af trokken. Er waren geen fietspaden of lantaarnpalen en het was te gevaarlijk.

Dus werd het kostschool", vertelt Marijke Krijbolder. Van de acht kinderen bij haar thuis gingen er vijf naar kostschool. Marijke was 11 jaar toen ze daar naar toe ging. "Het was niet altijd leuk, maar datzelfde geldt voor de lagere school. Ik heb er in ieder geval geen trauma aan over gehouden. We liepen in uniform. Handschoenen aan en hoedje op. Dat soort dingen herinner ik me."

Chris Somers ging naar kostschool in de Choorstraat. "We zaten vlakbij het Casino in Den Bosch en dan moesten wij bidden voor de slechte dingen die daar gebeurden." Naar huis gaan gebeurde alleen met kerst, pasen en in de zomer. Marijke Krijbolder mocht één keer in het trimester. Anderen mochten ook met carnaval naar huis. Niet om te feesten, maar voor het veertig-uren-gebed. Dus om te bidden. En vervolgens weer terug naar kostschool, wachtend op de volgende vakantie.

Een gemiddelde dag op kostschool zag er zo uit:

  • Om 6 uur opstaan, op je knieën bidden voor het bed
  • Om 6.20 uur in de kapel, luisteren naar de preek van de rector
  • Om 7 uur was de mis uit en moest je terug naar je slaapkamer om op te ruimen. Aansluitend naar eetkamer, weer een gebed en dan mocht je eten. Dan ging het belletje en mocht je voor het eerst praten. Na het eten ging het belletje weer en moest je mond weer dicht. Op naar de studiezaal en vervolgens…
  • Om 9 uur naar school
  • Tussen de middag naar de refter
  • Om 16 uur pauze met (afhankelijk van de kostschool) twee droge boterhammen of een glas melk
  • Om 18 uur eten
  • Om 18.30 uur het Lof (niet bij iedere kostschool zo)
  • Daarna naar de kapel en vervolgens tijd voor recreatie
  • Tot 20.50 uur want dan moest je weer naar bed
  • Avondgebed en slapen
  • Op zondagmorgen was er les in politesse of etiquette: beleefdheidsles. Over manieren aan tafel, kledingvoorschriften, aanspreektitels en tijd om een brief naar huis te schrijven

Ging jij ook naar kostschool? Wat heeft op jou het meest indruk gemaakt? Denk je er nog vaak aan terug? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Laat het ons weten.

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 mei 2016 om 21:08
Ik ging als jongetje naar Juvenaat "Mariaoord". Toen ik daar intern op school zat (1966-1969) was er 'n prachtig zwembad door de Juvenisten en de broeders gezamenlijk aangelegd. En inderdaad je had er ook 'n grote vijver waarop je in 't eerste jaar dat ik er was met 'n echte motorboot, gemaakt door 'n botenbouwers team van de 4e klas Mulo-leerlingen, mee kon varen als je geluk had. Maar meestal gingen we met de roeiboot, die er ook lag, naar het eiland. Ja over deze school kan menigeen nog 'n heel jongensverhaal over uitwijden. Ik zat er van m'n 13e tot m'n 16e. Voor 't eerst 'n lange tijd van huis. De eerste periode vanaf midden augustus tot de herfstvakantie. Tjonge wat had ik 'n heimwee.
Van dit Juvenaat kun je ruim 250 foto's bekijken via deze link : http://www.mijnalbum.nl/Album=6UWLXSEL
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 mei 2016 om 14:05
Bedankt Gerard, voor je herinneringen én voor je link. Ik kan me voorstellen dat je behoorlijk heimwee gehad hebt, zeker in het begin.
Sta je toevallig ook nog ergens op de foto's of herken je nog mensen van deze foto's?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 18 mei 2016 om 18:56
Ja ik sta volgens mij op éen foto en van gezicht herken ik er tientallen, zowel Juvenisten als broeders, maar de namen weet ik over het algemeen niet meer. Er is nog niet zo heel lang geleden een reünie geweest vlak voor het gebouw tot woningen verbouwd zou worden. In hoeverre dit een succes is geweest weet ik niet. Ik zelf kreeg er via - via bericht over maar heb niet kunnen gaan.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 mei 2016 om 21:45
Dat is jammer Gerard dat je de reünie gemist hebt. Maar het ophalen van herinneringen kan gelukkig ook aan de hand van de bewaarde foto's. Nogmaals bedankt voor je verhaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen