
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Gevaar
We komen geregeld verhalen tegen in onze archieven over Duitse soldaten die ongeregeldheden veroorzaakten en bijvoorbeeld meisjes lastig vielen. In november 1941 luidde de Vughtse politie echter de noodklok over enkele minderjarige dochters van Vughtenaren die juist een gevaar zouden opleveren voor de Duitse Wehrmacht.
De inspecteur van de Vughtse politie werd overstelpt met klachten van bezorgde ouders. Het bleek dat hun dochters ‘bij voortduring’ met militairen van de Wehrmacht omgingen en zelfs nachten achtereen niet thuiskwamen. Wanneer deze ouders hun kroost op hun gedrag probeerden aan te spreken, betichtten deze kinderen hun ouders van een ‘anti-Duitsche’ houding en dreigden de meisjes zelfs om hen aan te geven bij de heer Ortskommandant of de Sicherheitsdienst!
Geslachtsziekte
Een Vughts meisje van 19 jaar oud had het wel heel bont gemaakt: zij verbleef meerdere nachten op de Frederik Hendrikkazerne in de kamers van zowel soldaten als onderofficieren. Tijdens haar verblijf had zij in elk geval één lid van de Duitse Wehrmacht met een geslachtsziekte besmet.
De inspecteur vat zijn zorgen als volgt samen en vraagt majoor Wolk om raad: “Uit vorenstaande moge u blijken, dat bedoelde minderjarige meisjes een gevaar opleveren voor de Duitsche Weermacht, terwijl zij zich, onder valsche voorwendsels nog de hulp trachten te verzekeren van Duitsche Instantie’s.”
Geheime archieven geven gezicht aan oorlogsjaar 1944
Dit verhaal is geschreven in het kader van de Openbaarheidsmaand 2020. Het betreffende dossier (toegangsnummer 5109, inventarisnummer 222) bevat documenten uit de periode 1940-1944 en is vanaf 1 januari 2020 openbaar geworden.
Van een moordaanslag door het verzet, tot in de problemen komen omdat je mof zegt. De archieven van 1944 – na 75 jaar openbaar - laten voelen hoe moeilijk dat oorlogsjaar moet zijn geweest. Het BHIC toont je deze maand opzienbarende, ontroerende en angstaanjagende archiefstukken, die na al die jaren nu mogen worden ingezien. Benieuwd welke archieven nog meer openbaar worden? Hier vind je een Overzicht van archiefstukken die in 2020 openbaar zijn geworden.