skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Nederig stulpje

“Woonhuis in Heesch, gebouwd ca. 1925” staat er in onze beschrijving bij deze foto. Nuchter, zakelijk en inhoudelijk vast geheel correct. Maar Jan Modaal woonde hier zeker niet en Jan met de Pet kwam ook niet in aanmerking.

Nederig stulpjeDie waren vaak al blij met een 2-kamerkrot zonder luxe verworvenheden als een behoorlijk toilet of stromend water. En dan moest de grote crisis van 1929 nog komen…

En in dat Brabant en in die tijd zien we dit dorpskasteel verrijzen. Siermetselwerk, een erker, een ingangsportiek, vensterdeuren, een mansardedak: het kan niet op.

Wie kan ons vertellen wie het zich wél kon veroorloven om zo’n paleis te laten bouwen? Wie weet wie de eerste gelukkige eigenaars waren, wie er in de loop der tijd zoal gewoond hebben en wat die mensen deden voor de kost? Praat ons dan eens bij en deel je kennis!

Reacties (11)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 januari 2017 om 12:26
Mijn inschatting is dat het in die tijd dikwijls, bijvoorbeeld; Hoofdonderwijzers, Doktoren, Fabrieksdirecteuren en Burgemeesters waren die zich zulke 'villa's' konden veroorloven.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 januari 2017 om 14:51
Dat zou best eens een hele goede inschatting kunnen zijn Gerard. Het zou leuk zijn als we konden achterhalen wie hier nu écht gewoond heeft.
De Sic zei op 18 januari 2017 om 22:13
Ik ben de opdrachtgever geweest voor dit huis, ik was destijds - begin jaren dertig - gemeentesecretaris in Heesch. Die zonneschermen waren trouwens niet mijn idee.
Henk van den Berg zei op 19 januari 2017 om 00:02
Staat dit huis werkelijk in Heesch? Als dat zo is, dan staat er een look-a-like in Oss aan de Kromstraat 32. Ik ken de geschiedenis van dit huis niet, wel dat het onlangs flink is gerenoveerd en nu wordt bewoond door de heer van Zantvoort. Ik ben wel benieuwd naar het adres in Heesch waar het huis van de foto staat.
De Sic zei op 19 januari 2017 om 07:45
Het juiste spoor! Zo was het, maar toen die foto gemaakt werd, bestond het huis op het verhaalplaatje nog niet. Dat werd 2-3 jaar later gebouwd.
Ik heb niet het eeuwige leven en ben dus niet de oude Sic.
Wel heb ik twintig jaar in het huis gewoond, mijn ouders wonen er nog.
Mijn vader zal over dit huis verhalen op dit forum. En over de samenhang met de bouw van de nieuwe woning van de burgemeester (beide woningen liggen aan 't Dorp). Het huis in Oss is een look A like van decHeesche woning. Het Osse huis is onlangs gerenoveerd, waarbij de bewoners en aannemer in Heesch zijn komen kijken hoe het weer in oude luister hersteld zou kunnen worden
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 januari 2017 om 12:38
Dat lijkt me leuk ! Ik bedoel ; het verhaal van je vader . Met uw verhaal er misschien nog bij krijgen we een schat aan informatie.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 januari 2017 om 13:42
Dat zouden we inderdaad er leuk vinden, meneer De Sic. Uw vader mag ook via de mail info@bhic.nl met ons contact opnemen, als dat gemakkelijker is hoor.
We zouden heel graag meer willen weten over dit huis, maar natuurlijk ook over het huis in Oss.
Fried van Rosmalen zei op 20 januari 2017 om 08:56
De laatste burgemeester Wolters van Heesch ( de laatste van de 3 Wolters ) was burgemeester en tevens gemeentesecretaris. In 1931 trad deze burgemeester af (en overleed ook dat jaar) en werd burgemeester Offermans benoemd. Hij was er aanvankelijk van uitgegaan dat hij in de voetsporen van zijn voorganger tevens gemeentesecretaris zou worden. Maar die vlieger ging niet op vond de gemeenteraad en er werd een secretaris aangenomen, de P.A.A. Gerrits. Toen ontstond er een probleem,wie zou de ambtswoning mogen betrekken? Men werd het daarover niet eens. Dit heeft uiteindelijk in 1933 geleid tot het besluit beiden een woning te bouwen in Heesch, een soort Salomons oordeel.Het huis van de burgemeester staat op 't Dorp 27 ( het huis van mijn broer ) en van de secretaris staat op 't Dorp 106 ( ons huis ).

Op de blauwe tekening die ik in mijn bezit heb , staat : "Plan voor het bouwen van een landhuis voor den WelEd. heer P.A.A. Gerrits Heesch langs den Rijksweg" Onder aan de tekening staat :"Jos Brocks ( evt Broeks ) Bouwkundige 31/3 Oss 1933. Men is met de bouw begonnen in Augustus 1933 en in het voorjaar van 1934 was de woning gereed..
In 1971 is de heer P Gerrits overleden. In april 1972 hebben wij dat huis gekocht en we wonen er nog steeds naar volle tevredenheid.

In Oss in de kromstraat staat een zelfde huis en zoals onze zoon ( de Sic ) al vertelde,hebben de nieuwe eigenaar en aannemer " Muller Bouw" bij ons uitgebreid ons huis bekeken en foto's gemaakt, zodat zij het huis in de Kromstraat weer in de oorspronkelijke staat konden terugbrengen.Het huis in Oss was in het verleden door verbouwing ernstig verminkt. Dat huis is in 2015 gerestoreerd.

De foto van ons huis in "De Sleutel " is gemaakt in 1987 hetgeen te zien is aan het jonge boompje langs de weg, na de reconstructie van de oude Rijksweg in 1987 ,omgedoopt naar Boschbaan - ;t Dorp - Graafsebaan.Wij wonen op 't Dorp 106. Voordat we in het huis gingen wonen hebben we intern de noodzakelijke werkzaamheden uit laten uitvoeren zonder het interieur te beschadigen. Wel hebben we de dienstmeidbelletjes aan de lampenkronen verwijderd in de voor- en achterkamer.

Het huis in Oss is volgens ik vernomen heb eerder ( ca1925 ?) gebouwd en het dak was voorzien van kleine dikke leiachtige pannetjes die in Engeland veel werden gebruikt

Gr Fried van Rosmalen
Mevr. F. Janssen- Van Orsouw (per post) zei op 23 februari 2017 om 12:36
Met mijn derde jaar ging ik al naar school, dat was in 1932. Toen stond het huis er al, schuin tegenover het huis stond onze school die door onze zusters Franciscanessen werd beheerd. In het huis woonde de gemeentesecretaris dhr. Gerrits, die er met zijn gezin al die jaren heeft gewoond. Ik kan me herinneren dat hij er lang heeft gewoond.
G.N. van Rosmalen zei op 1 maart 2017 om 11:12
Reactie op de informatie van Mevr. Janssen van Orsouw mbt "nederig stulpje".
Mevrouw heeft en andere beleving van de werkelijkheid. Als 3 jarige mocht je niet naar de kleuterschool ( Bewaarschool ). Vroeger begon het schooljaar niet op 1 september maar per 1 April. Normaal ging je met je 5de jaar naar de kleine Bewaarschool (o.a. bij Zuster Dionisio ) en het jaar daarop naar de grote Bewaarschool. Vaak gingen kinderen alleen maar naar de grote bewaarschool.
De Bewaarschool stond niet tegenover het "nederig stulpje" maar schuin tegenover de kerk. Die school is later verbouwd tot de garage van Hasje Neelen,later kwam daar autobedrijf Weijenberg in die daar nog steeds zit. De school waar Mevr, Janssen op doelt ,met het uitzicht op op het bewuste huis, is de meisjesschool waar de meisjes,na de Bewaarschool, later naar toe gingen. Na 1934 heeft Mevrouw vanaf de meisjesschool jarenlang uitzicht gehad op dat huis. Het bewuste huis stond er in 1932 nog niet, want dat is pas in het voorjaar van 1934 gereed gekomen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen