skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Alem 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 2 april 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Zo stortte op 31 mei 1942 om 00.45 uur bij Alem een Britse bommenwerper neer, vermoedelijk in de toenmalige Alemsche Overwaard. Het vliegtuig was een Vickers Wellington IC, gevlogen door W/O F.G. Hillyer. De bemanning behoorde tot 26 OTU (Operational Training Unit). Vier bemanningsleden kwamen om het leven, te weten waarnemer P/O Arthur Cyril White (23); waarnemer Sgt. Dennis Howard Fletcher (21); radiotelegrafist Sgt. David Stanley Bonner Vincent (25) en boordschutter Sgt. Hector Leslie Smith (27). Ze liggen begraven op het oorlogskerkhof in Uden, graven 4 A 6- 9.

Hillyer zelf overleefde de crash, maar werd krijgsgevangen genomen.

De bommenwerper was om 23.05 uur plaatselijke tijd opgestegen van zijn thuisbasis Graveley met als doel Keulen te bombarderen. Op de terugweg werd het vliegtuig onderschept door Duitse nachtjagers en neergeschoten door Oblt. H. Patruschka of 4./NJG 2

Het was niet het enige toestel dat boven Noord-Brabant neerkwam. Ook in Galder, Maarheeze, Vierlingsbeek en Westelbeers crashten die nacht bommenwerpers van deze missie.

Zijn er nog mensen die hier meer van weten?

Reacties (20)

Stichting Oorlogskerkhof Uden - A. Verbakel, Uden zei op 13 november 2012 om 17:52
Enkele details ter aanvulling:
De Wellington droeg de codes DV740, EU-O.
Van de vijfkoppige bemanning sneuvelden vier leden; de piloot F.G. Hillyer redde zich per parachute en werd krijgsgevangen genomen.
De wrakstukken van het toestel lagen erg verspreid. Twee overleden vliegers lagen in een weiland nabij enkele wrakstukken, twee andere stoffelijke overschotten ernstig verminkt in en bij het wrak. De staartschutter zat nog in zijn koepel, achter de mitrailleur,in zijn hoofd getroffen door een stuk metaal. Een andere gesneuvelde lag naast de linkervleugel, zijn parachute geopend maar verward met en om de vleugel.
De omgekomenen waren:
Sgt. D.H. Fletcher, waarnemer, 21, 4.A.7;
Sgt. H.L. Smith, schutter, 27, 4.A.8;
Sgt. D.S.B. Vincent, telegrafist, 25, 4.A.9 en
Pilot Offr. A.C. White, waarnemer, 23, 4.A,6.
De grafaanduidingen 4.A.6 t/m 9 hebben betrekking op het huidige Britse Oorlogskerkhof te Uden.
De vier werden op 2-6-1942 begraven op het "Engels kerkhof naast de St.Petruskerk" (pastorietuin) te Uden; Vincent als onbekende en in dec. 1943 geïdentificeerd. Allen in de herfst 1946 herbegraven op de huidige begraafplaats te Uden.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 14 november 2012 om 10:07
Dank voor uw gedetailleerde aanvulling. Is er nog iets bekend over het lot van de krijgsgevangen genomen piloot F.G. Hillyer?
Stichting Oorlogskerkhof Udern - A. Verbakel, Uden zei op 14 november 2012 om 11:38
Lotgevallen van de piloot Warrant Officer F.G. Hillyer.
Op de dag na zijn neerkomen door de locale politie aangehouden en overgebracht naar het gemeentehuis te Lith; aldaar overgedragen aan de Duitse autoriteiten, welke hem meenamen naar een kantoor te Utrecht en vandaar naar Amsterdam. De Duitsers brachten hem ook nog even terug naar de crashplaats van zijn toestel. Hij verbleef in krijgsgevangenkampen te Sagan, Heydekrug en Gross-Tychow; zijn POW-nummer was 508. Een tiental jaren geleden overleed hij plotseling. Zijn familie vond in de borstzak van zijn vest een geplastificeerde foto van zijn bemanning, welke hij, naar later bleek, steeds bij zich had gedragen; zij waren daarvan niet op de hoogte.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 15 november 2012 om 10:09
Wat een aangrijpend verhaal. De lezer mag getuige zijn van die speciale kameraadschap in oorlogstijd, die een overlevende in stilte de rest van zijn leven met zich meedraagt...
Jon Pope zei op 14 februari 2015 om 18:39
I am a relation of Flight Sergeant Dennis Fletcher, who was killed in the crash you have described. It was his first mission as a trainee navigator, and his mother never quite recovered after news of his death. I would like to visit Uden Cemetery to see his grave, and visit Alem to see the crash site. Can you tell me more about the location of the crash site? I assume it must have been in a field somewhere near the village? Anything you can tell me would be very helpful. Thank you. Jon Pope (first cousin, once removed of Dennis Fletcher).

Ik ben een relatie van Flight Sergeant Dennis Fletcher , die werd gedood bij de crash die u hebt beschreven . Het was zijn eerste missie als stagiair navigator , en zijn moeder nooit helemaal hersteld na het nieuws van zijn dood . Ik zou willen bezoeken Uden Cemetery naar zijn graf te zien , en bezoek Alem aan de crash site. Kun je me meer over de locatie van de crash site te vertellen ? Ik neem aan dat het moet in een veld zijn geweest ergens in de buurt van het dorp ? Alles wat je kan mij vertellen zou zeer nuttig zijn . Dankjewel. Jon Pope ( eerste neef, nadat het is verwijderd van Dennis Fletcher ) .
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 24 februari 2015 om 11:13
@John Pope,
I have been busy trying to draw you a map of the probable crash site, which I would like to mail to you directly, but unfortunately, you didn't leave a mailadress. So I hope you will contact me by mailing to info@bhic.nl. Sincerely,
Toon van Boxtel zei op 24 februari 2015 om 20:21
Even een Reactie n.a.v de vliegtuigcrash te Alem .geboren in 1941 en jarenlang als inwoner heeft de geschiedenis van het dorp en omgeving altijd een grote belangstelling bij mij gehad ,en zeker de oorlogsjaren.ik weet niet of het over hetzelfde toestel gaat,wel is mij altijd bijgebleven het verhaal dat mijn vader altijd verteld heeft over een Engels vliegtuig dat in de oorlogsjaren aangeschoten en neerkwam aan het eind van het dorp buitendijks op de middelwaard.
Mijn vader en enkele buurtgenoten die daar aan het eind van de dijk woonden zijn er naar toe gegaan en hebben bij het gecrashte toestel enkele inzittende waargenomen en ook troffen ze er eentje wel is waar niet meer levend naast het toestel.zij waren er nauwelijks of de Duitsers kwamen en eenieder moest hun maken dat ze weg kwamen.Hierbij is altijd het verhaal mij bijgebleven dat een Engelse piloot geholpen door een van die omstanders genaamd Toon van Mil hem heeft meegenomen en een tijd lang verstopt heeft in een nabij gelegen bosje waar hij hem ook van eten heeft voorzien, enige tijd daarna heeft deze hem de Maas overgebracht richting Maren-Kessel.
Hoe het verder afgelopen is weet ik nier ,bijna niemand wist daar wat van ,na de oorlog kwam mijn vader dat pas ter oren.Toon is al geruime tijd overleden.
als dit dezelfde piloot is die gevangen genomen dan klopt het niet of het moet alsnog daarna gebeurd zijn.
Wie ook heel veel weet over de oorlog, en ook onderzoek heeft verricht van gecrashte toestellen met bemanning in onze omgeving zijn de gebr. van Hoften uit Kerkdriel
Alric van den Broek zei op 29 mei 2015 om 20:51
Van een klasgenoot uit Kerkdriel hoorde ik dat zijn opa hem had verteld dat er ook in de Kerkdrielse uiterwaard en vliegtuig was neergestort. Hij wees me ooit de plek nabij de oude steenfabriek, daar zouden althans wrakdelen zijn gevonden tussen de straat hintham en de maas ofwel de tegenwoordige steigerboom. Dat ligt hemelsbreed nog geen 2km van Alem.
marijke kraak-de valk zei op 16 augustus 2015 om 15:05
In de stuk van John Poe staat: "first cousin once removed"
dit betekent "achterneef"... m.vr.gr. Marijke Kraak
marijke Kraak-de Valk zei op 16 augustus 2015 om 15:09
sorry, bedoel natuurlijk John Pope. Vaak staat of valt een goede berichtgeving met
een juiste vertaling... m.vr.gr. Marijke kraak-de Valk 16 aug. 2015
pieter steenbekkers zei op 7 februari 2019 om 09:48
Liggen er nog spullen van de wo2 in en rondom alem
pieter steenbekkers zei op 27 maart 2019 om 10:03
Hallo Marilou, deze kaart geeft alleen de gevonden bommen/ munitie aan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 maart 2019 om 08:30
Ah, ik dacht dat je daar ook naar op zoek was, Pieter. Maar je bedoelt andere materialen? Bedoel je dan bij mensen thuis? Of begrijp ik je verkeerd?
Pieter zei op 28 maart 2019 om 20:03
Ik bedoel granaatscherven en hulzen (kogels)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 maart 2019 om 17:59
Duidelijk Pieter. Zelf kan ik dat zo niet zeggen, maar mogelijk is hier iemand die je verder kan helpen?

Wie weet meer? Praat jij ons bij? We horen het graag!
pieter steenbekkers zei op 17 april 2019 om 09:29
Ik ga dadelijk in de meivakantie met iemand in Alem zoeken met een metaaldetector in een bos. Is er dan een kans dat we granaten bommen en kogels vinden
Henk Hooijmans zei op 17 augustus 2020 om 19:38
In het Driels Museum is veel te zien van gevonden voorwerpen uit de 2e wereldoorlog. Onder andere staat er een overblijfsel van de motor van de neergestorte bommenwerper.
Zij weten ook bij wie privé collecties te bezoeken zijn (Hr. Vissers en de Gebr. van Hoften).
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 augustus 2020 om 09:14
Bedankt voor deze aanvulling, Henk. Voor het gemak zet ik er een linkje bij naar de website van het Driels Museum: https://www.drielsmuseum.nl/
Koos Tromp zei op 25 april 2023 om 09:29
De motor in het Driels museum is niet afkomstig van de bommenwerper die in Alem is gecrashed, maar van de bommenwerper die in Kerkdriel naar beneden is gekomen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!