skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Chaam 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 20 april 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Over crashes bij Chaam weten we slechts een paar naakte feiten, met uitzondering van de eerste, dankzij een aantal reacties van onze lezers.

Op 21 december 1940 bij Snijders-Chaam rond 22.00 uur een Junkers Ju 88C-2 neergestort. Karel Donkers liet weten dat het toestel op de boerderij van zijn oom en tante is neergekomen en dat de bemanning daarbij zou zijn omgekomen. Dankzij Ronny van Hoften weten we inmiddels dat piloot Gfr Kurt Ludescher (24 jaar) inderdaad is gesneuveld en begraven ligt op Ysselsteyn, graf AZ-3-69. En dankzij een tip van Fred (vrijwilliger bij de website Find a grave) weten we nu ook dat twee andere bemanningsleden van de Junkers zijn omgekomen.

Het gaat om de 20-jarige Gfr Friedrich Rohde en de 22-jarige Gfr Heinrich Dempewolf. Zij liggen ter weerszijden van hun piloot begraven, respectievelijk in graf AZ-3-70 en graf AZ-3-68. Een Junkers 88 had meestal (maar niet altijd) vier bemanningsleden aan boord, dus er blijft (misschien) nog één vraagteken over.

Junkers Ju 88Op 5 september 1942 moet niet ver van de eerste crash, namelijk in de buurt van de Grote Slingerdreef, en ongeveer om dezelfde tijd opnieuw een Ju 88C-2 (Werknummer 116) zijn neergekomen, dit keer gevlogen door OGfr R. Morenz van het Erg.St./NJG 2. De rest van de bemanning bestond uit radiotelegrafist Gfr. W. Strewitschka en boordschutter Ogfr. Anton Boy (21). Deze laatste kwam om het leven en ligt begraven in Yssesteyn, graf AZ-7-161.

Het toestel moest een buiklanding maken als gevolg van een motorstoring.

Op 20 juli 1944 is rond 12.45 ten zuiden van Chaam, langs de weg naar Baarle een Amerikaanse bommenwerper, een B-17G Flying Fortress van 100BG/418BS neergekomen.

Piloot Maj. M.C. Fuller, co-piloot 1st Lt. B.L. Farnum en de boordschutters S/Sgt. G.E. Snider en S/Sgt. R.D. Chavez   werden gevangen genomen. De navigators 1st Lt. L.H. Abromowitz en 1st Lt. G.E. Bonitz, de radarman Capt. H.C. Griffis, de bommenrichter Capt. R.E. Nance, de boordwerktuigkundige T/Sgt. D.B. Deason, de radiotelegrafist T/Sgt. O.L. Edge en de boordschutter S/Sgt. D.M. Cargile konden uit handen van de Duitsers blijven.

En ten slotte is op 6 maart 1945 om 22.52 een Mosquito NF.30 van het 410 Squadron in de Chaamse bossen terecht gekomen. Het toestel kreeg motorproblemen nadat het was opgestegen. De piloot, W/O Arthur George Cole (29) (RCAF) en zijn navigator F/O Sydney Isaiah Lees (RCAF) kwamen beide om het leven.Ze liggen begraven op het Canadese erekerkhof in Bergen op Zoom, graven 8 D 9 en 10.

Veel meer weten we niet van deze crashes. Zijn er aan de grond slachtoffers gevallen of gebouwen beschadigd? Waar precies zijn deze toestellen neergekomen? We hopen dat er in Chaam nog mensen zijn die hier meer van weten!

Reacties (6)

karel Donkers zei op 13 mei 2013 om 23:22
Hallo mijn naam is Karel Donkers en ben geboren in Chaam. Mijn vader was destijds bij de brandweer, en heeft er over verteld. Het vliegtuig wat op Snijders is neer gestort, viel op de boerderij van mijn oom en tante. En ik heb begrepen dat de bemanning daarbij om het leven is gekomen.
Ik zelf ben van 1957, maar mijn neef Piet van Loon was toen nog een baby. Ik heb hem gemaild voor meer info. Ik weet waarschijnlijk nog iemand die hier meer over weet. Ik zal proberen hem ook op te sporen.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 16 mei 2013 om 13:22
Beste Karel,
allereerst bedankt voor alle moeite die je je neemt om meer informatie boven water te krijgen. We zouden het erg interessant vinden om meer verhalen over deze periode op onze website te plaatsen. Graag horen we van je.
Met vriendelijke groeten,
ramon zei op 26 juni 2013 om 19:09
Beste karel donkers ik ben n neef van toon en nel leyten van snyders ik wil graag zoeken met myn metaaldetector heeft u evt tips of wil u mee met t zoekeken dan zou ik t leuk vinden mvgrt rsmon vd wyngsard uit bavel tel 0628417904
Ronny van Hoften zei op 3 augustus 2013 om 11:43
Gfr K. Ludescher is gesneuveld en ligt op Ysselsteyn begraven op locatie AZ 069....
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 29 augustus 2013 om 08:58
@Ronny: hartelijk dank voor die aanvulling, Ronny. Ik heb hem in de tekst verwerkt.
Vriendelijke groet,
karel donkers zei op 17 januari 2021 om 02:39
@ronny,na zoveel jaren zie ik dit pas, geweldig dat je er namen bij hebt kunnen zoeken. Heb jij nog meer gegevens van deze mannen, of foto s. Getuigen zijn er niet meer behalve mijn nichtje wat lag te slapen, toen het toestel het dak raakte.
ze bleef ongedeerd. ik zal vragen of er foto s zijn van het toestel. De bemanning is eerst begraven op de begraafplaats in zuilen, en na de oorlog herbegraven in ijselstein. Heb jij foto's van de bemanning ?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.