skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Neergestorte vliegtuigen in De Haarsteeg 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 16 mei 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 17 juni 1944 stortte rond 02.00 uur in De Haarsteeg (bij De Hoeven) een Lancaster I-bommenwerper (registratienummer LL747, call sign BQ-P) brandend neer. Dit vliegtuig van het 550 Squadron werd gevlogen door F/O G.H. Packham. Op weg naar Duitsland op een bombardementsmissie, is het toestel waarschijnlijk door een Duitse jager neergeschoten, waarbij de bemanning blijkbaar nog wel de tijd heeft gehad om te springen. Twee van hen landden in de Bokhovense polder, anderen zouden in Ammerzoden en Well terecht zijn gekomen. Ze zijn allemaal krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers.

In augustus 1945 schreef Henk van Engelen uit Haarsteeg een brief aan familieleden in het buitenland, die in 1995 in het heemkundetijdschrift Met Gansen Trou is gepubliceerd. Deze crash, en de desastreuze gevolgen die de ontploffende bommen hadden, beschrijft Van Engelen uitvoerig. Hier een citaat uit die brief:

“In juni 1944 was er ’s nachts weer een groep van honderden Engelse bommenwerpers op weg naar Duitsland. (…) door een Duitse jager werd een van deze bommenwerpers aangeschoten, zodat hij de koers niet meer kon houden en in brand geraakte. In een wijde boog is hij toen brandend over Haarsteeg gevlogen en is toen met al zijn bommen eronder in de Hoeven gevallen.

Het vliegtuig dat in de Hoeven viel was geladen met 17 bommen, waaronder er zelfs een van 1.000 kg; de andere waren kleiner. Hij kwam terecht op de huiswerf (die weet je toch nog wel) een honderd meter van de straat. De verwoesting die toen werd aangericht was ontzettend. Hierbij werden acht Haarsteegse mensen gedood.

Brandende benzine werd honderden meters weggeslagen, acht boerderijen brandden toen af (waaronder ook uw stamhuis); de overige huizen in de Hoeven waren van de luchtdruk totaal in elkaar gedrukt. Er bleef niets over. De ganse Hoeven vanaf Marien van den Brand (weet je die nog te staan?) is weg op de laatste huizen na van Nort van Baardwijk en nog een.

Bij je overkomst zul je dit kunnen zien en dan pas zal het tot je doordringen wat er is verwoest. Het gat waar het vliegtuig was gevallen, was 5-6 meter diep en 20-30 meter breed. Iedereen stond er verstomd van dat er maar zo weinig doden waren. Honderden mensen zijn naar deze ramp komen kijken. Van zoiets kwam geen letter in de krant.”

Een dergelijke ramp moet in de herinnering van meer mensen zijn gebleven, ook al is er nooit iets over in de krant verschenen. In 1952 is er trouwens wel over de Hoevenramp geschreven, namelijk in het heemkundetijdschrift Met Gansen Trou.

Reacties (2)

Bert zei op 20 mei 2012 om 00:38
Waarom dit onder Hedikhuizen is geplaatst is mij onduidelijk; Haarsteeg viel sinds 1935 volledig onder de gemeente Nieuwkuijk.
Verder kan je dit verhaal nalezen in 'met gansen trou' jaargang:1952 blz.88/90. Hierin is tevens opgenomen een overzicht van de direct verwoeste en indirect geraakte huizen. Alsmede de bidprentjes van de omgekomen slachtoffers.
MvG
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 21 mei 2012 om 16:58
@Bert,
je hebt een goed punt, Bert. Samen met Nieuwkuijk is Haarsteeg in 1935 geannexeerd door de gemeente Vlijmen. Vandaar nu dus op deze plaats.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!