skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Dieden, Demen en Langel, 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 13 april 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 31 december 1942 om 20.15 stortte bij Demen een Britse bommenwerper van het type Lancaster I (W4799) neer, die was afgeschoten door een Duitse nachtjager. Piloot was P/O Leonard Thomas Jackson (21) van het 83 Squadron. Deze Canadese piloot was onderscheiden met het Distinguished Flying Cross). Hij kwam om, samen met zijn voltallige bemanning, boordwerktuigkundige F/Sgt. David Smith (28), navigator F/Lt. James McMillan (27), waarnemer-bommenrichter W/O Basil Eldon Hargrove (RCAF), radiotelegrafist en boordschutter F/Sgt. Kenneth Chadwick Taylor (22) en de boordschutters F/Sgt. Leslie Robert Brettle (20) en Sgt. Daniel Crossthwaite (RCAF). Ze werden allen begraven in Uden, graf 2 I 1 (Crossthwaite) en 2 I 2-7 (de anderen).

De Lancaster maakte deel uit van een testbombardement op Düsseldorf door acht bommenwerpers, vergezeld van 2 Mosquito’s die als zogenaamde “pathfinders” moesten optreden. Zij wierpen markeringsbommen af, waardoor de echte bommenwerpers een makkelijker doelwit zouden hebben.

Op 21 september 1944 stortte bij Demen rond 16.00 een Short Stirling IV (LJ833) aan de oever van / half in de Maas neer. Dit vliegtuig van 190 Squadron werd gevlogen door F/Lt A. Anderson. Dankzij Jan Ruijs weten we wat meer over de afloop. Het toestel was al aangeschoten door de Duitse luchtafweer (Flak) en werd daarna door Fw 190 jagers aangevallen, waarbij het in stukken brak. Enkele lokale mensen hebben drie leden van de bemanning, Sgt. Smith, F/Sgt. Orange en Drv. L. Bloomfield, met een rubberen roeiboot (dinghy, onderdeel van de uitrusting van het vliegtuig) kunnen redden.

Een deel van het landingsgestel, een groot wiel met de bevestigingsstangen er nog aan, is stroomafwaarts gedreven en aangespoeld in de buurt van de boerderij van de familie Strik aan de Achterstraat in Dieden. Boer Strik zag wel mogelijkheden in het grote stuk metaal en fabriceerde er een toegangshek voor zijn boerderij van. (Zie: J. Thuring en S. Arts, "Staat Nederlands meest unieke poort in Dieden?", verschenen in: Tussentijds 10 (2004), afl. 1, p.4-9).

Bij de crash is de rest van de crew omgekomen: radiotelegrafist F/Sgt. William George Tolley (21) ligt begraven op het oorlogskerkhof in Bergen op Zoom, graf 25 C 11. Navigator en bommenrichter F/O Alexander Dalgety Adamson (33) en boordschutter F/Sgt. Arthur George Oliver Bellamy (20) liggen begraven op het RK kerkhof in Ravenstein, respectievelijk in graf 1 en 2. Piloot F/Lt .Alexander Anderson is begraven op het oorlogskerkhof in Groesbeek, graf XXII F 3 en 2e piloot F/Sgt. George Felix Conry-Candler (20) ligt op het RK kerkhof in Batenburg. Er is daar een gedenkteken aan de noordwestkant van de toegangspoort.

Van de A.E. Abbot die Jan in zijn reactie noemt, konden we eerst geen verdere sporen vinden. De bemanning van een Stirling bestond uit 7-8 man en dat aantal hadden we al bereikt met de mannen die hierboven genoemd zijn. Maar dankzij Ronny van Hoften weten we nu dat Drv. Albert Edward Abbott (30), dispatcher bij het Royal Army Service Corps, 253 Divisional Airborne Composite Company RASC, wel degelijk ook aan boord was. Dispatchers waren verantwoordlijk voor het droppen van de lading ter bevoorrading van de grondtroepen. Hij ligt begraven in Groesbeek, graf XXII F 2.

Reacties (8)

Jan Ruijs zei op 2 oktober 2012 om 22:12
De short Stirling IV werd aangevallen door afweer van de Duitsers (FLAK), en geraakt. Daarna door jagers aangevallen.Het toestel brak en stortte om 16:00 uur neer in Demen. Enkele locale mensen hebben Smith, Orange en Bloomfield met een roei/rubberboot (dinghy) kunnen redden.
De overige bemaningslden zijn omgekomen.
De bemanning bestond uit:
Fl/lt Alexander Anderson Piloot - KIA
Albert Edward Abbott KIA
F/O Alexander Dalgetty Adamson KIA
F/Sgt Arthur George Oliver BellamyKIA
Bloomfield Overlevende
F/sgt George Felix Conry Candler KIA
F/Sgt Orange Overlevende
Sgt Smith Overlevende
F/Sgt William George Tolley KIA
Op dezelfde dag is nog een Stirling neergehaald, welke op de Diedense Uiterdijk terechtkwam. Indien u daarvan de gegevens nog niet hebt,en je
hebt interesse,laat het dan even weten.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 3 oktober 2012 om 08:17
Dag Jan,
Hartelijk dank voor deze nieuwe gegevens. Ik zal ze in het verhaal opnemen. Wat betreft die Stirling aan de Diedense Uiterdijk: hij staat bij ons te boek als neergestort onder <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=13667" target="_blank">Megen, Haren en Macharen</a>, maar zoals je daar zult zien, hebben we nog alleen maar wat elementaire gegevens. Het was overigens wel een vliegtuig van hetzelfde squadron als bij Demen is neergestort rond dezelfde tijd. In meer gegevens zijn we natuurlijk beslist geïnteresseerd.
Vriendelijke groet
Jan Ruijs zei op 4 oktober 2012 om 01:44
Op dezelfde dag crasht een andere Stirling IV - LJ823 eveneens van het 190e eskadron. op exact hetzelfde tijdstip (16:00 uur)bij de Diedense Uiterdijk . evenals de andere Stirling IV ( LJ 833) nam deze Stirling deel aan de missie Market Garden. Het toestel kreeg FLAK-schade, waarna het door drie jagers werd aangevallen. De order om het vliegtuig per parachute te
verlaten kwam door de geringe hoogte , te laat.De bemanning bestond uit:
Piloot F/O A.C Farren.gewond .POW
W/O Leslie John Billen........KIA F/sgt AJH Brown .. gewond.....POW F/sgt W. L.Pretsell Caims.....KIA F/Sgt F.Ross navigator ....... F/sgt William Henry Skewes....KIA
F/sgt FMT Stone .. gewond.....POW
Piloot A.C. Farren die door de voorraam van de cockpit was geslingerd, werd in een ziekenhuis opgenomen.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 4 oktober 2012 om 12:08
Hartelijk dank Jan, voor deze aanvullende gegevens. Ik ga het verhaal ermee aanpassen! Heel mooi.
Ronny van Hoften zei op 18 september 2016 om 10:04
A.E. Abbot ligt begraven op Groesbeek. Hij had als eerste begraafplaats Maasbommel en is op 28/29 November 1979 op Groesbeek herbegraven....
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 20 september 2016 om 13:44
Dank voor je gegevens Ronny. Kun je ons misschien vertellen waar je die vandaan hebt? Want de enige Abbot die ik kan vinden die een beetje inde buurt komt van de A.E. Abbot die op 21/09/1944 zou zijn gesneuveld, is een zekere Fred (van Alfred?) Abbot, een “trooper” (cavalerist, gewoon soldaat) die dienst deed bij het Regiment Royal Armoured Corps, Nottinghamshire Yeomanry. Hij sneuvelde op 30/09/1944 en was toen 30 jaar oud. Hij ligt begraven op de erebegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen (graf 10. B. 2.). En deze Fred was dus cavalerist en geen airforce-man. Volgens de database van de <a href=”http://www.cwgc.org/&rdquo; target="_blank">Commonwealth War Graves Commission</a> (die de gegevens bevat van meer dan 1,7 miljoen oorlogsgraven) ligt er in Groesbeek niemand met de naam Abbot begraven.
Ronny van Hoften zei op 20 september 2016 om 18:25
Die gegevens komen uit mijn database. A.E.Abbott rust op lokatie 22-F-02 op Groesbeek. Hij was een Despatcher (253 Airborne Composite Company RASC) op Stirling IV LJ833.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 21 september 2016 om 15:38
Dank je wel, Ronny, voor die aanvulling. Het maakt in ieder geval al meteen duidelijk dat de Stirling niet op een bombardementsmissie was, maar op bevoorradingsmissie in het kader van Market Garden. Hij komt ook wel degelijk voor in de database van CWGC, met twee t's op het eind....

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!