skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Dinther 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 17 april 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

In Dinther stortte op 22 jun 1943 rond 01.32 een Lancaster III-bommenwerper (ED556) neer. Het toestel met call sign HW-B werd gevlogen door P/O J.R. Thurlow van het 100 Squadron. Het toestel werd in een luchtgevecht geraakt door Hptm. Hans Dieter Frank van I./NJG 1. De bommenwerper explodeerde in de lucht en stortte neer achter de melkfabriek aan de St. Servatiusstraat te Dinther.

Geen van de zeven bemanningsleden overleefde de explosie en de crash. Aanvankelijk begraven op het katholieke kerkhof te Dinther, werden ze na korte tijd herbegraven op de protestantse begraafplaats Zuylen in Princenhage (dat toen net door Breda was geannexeerd).

Na de oorlog zijn alle bemanningsleden overgebracht naar de militaire erebegraafplaats in Bergen op Zoom. De Canadese piloot P/O John Robert Thurlow (32) (RCAF) ligt op het Canadese gedeelte, graf 11 F 9. De anderen liggen op het Britse deel: bommenrichter Sgt. Kenneth Eric Walters in graf 23 C 3; boordwerktuigkundige Sgt. Rodney Henry Pyle (26) in graf 24 B 1; navigator P/O Charles Edward Thompson (28) in graf 24 B 2; radiotelegrafist en boordschutter Sgt. Arthur Jarman (30) deelt graf 24 B 3-4 met boordschutter Sgt. George Charles William Norton (38); en boordschutter Sgt. Stanley Maisner tenslotte rust in graf 27 A 12. Met dank aan Toon Verbakel.

Nog geen maand later, op 14 juli 1943, kwam rond 1.30 uur een brandende bommenwerper, de Halifax II HR720 van het 158 Squadron, neer op de Dintherse heide, tussen Vorstenbosch en Dinther. Het vliegtuig werd neergeschoten door Lt. Werner Baake van I./NJG 1 toen het op weg was naar zijn doel voor die nacht, Aken. De brisantbommen aan boord ontploften, waardoor brandende brokstukken tot ver in de omtrek werden rondgeslingerd. De boerderij van H. Zomers vloog als gevolg daarvan in de brand en raakte zwaar beschadigd.

De piloot van de bommenwerper, F/Sgt. George Robert James Duthie (RNZAF), kwam bij de crash om het leven. Hij was 21 jaar oud en ligt begraven op het oorlogskerkhof in Uden, graf 5 E 9. Zijn bemanning, bestaande uit navigator Sgt. F.D. Granger (RCAF), radiotelegrafis / boordschutter Sgt. H.E. King, bommenrichter Sgt. T.E.T. Carr, boordwerktuigkundige Sgt. J.N. Hemstead en de boordschutters Sgt. J.R. Grey (RAAF) en Sgt. T. Pinkney, had het toestel op tijd per parachute kunnen verlaten.

Foto: Antoon den Breeuwer; Bron: Fotoarchief Buurtvereniging EikenheuvelDankzij een artikeltje in Sprokkelingen jrg. 29 (2015) nr. 113, p. 6-7 van de hand van Ad van Driel m.m.v. Toon Verbakel, “Een Canadese sergeant landde in 1943 met zijn parachute op de Eikenheuvel”, weten we wat er met die mannen is gebeurd en in het bijzonder met de Canadees F.D. Granger.

Hemstead was de enige die uit handen van de Duitsers wist te blijven. Hij was in november weer terug in Engeland. De andere vier landden in Uden, waar ze op Granger na, vrijwel direct werden gearresteerd en krijgsgevangen gemaakt. Granger kwam neer in het weiland van Tinus van Boxmeer op de Eikenheuvel, waarna hij aanklopte bij de boerderij van Dorus den Breeuwer. Pogingen om hem veilig onderdak te krijgen, lukten niet erg. Uiteindelijk kregen de Duitsers er lucht van dat er een geallieerde vlieger rondzwierf. Om vier uur ’s middags werd hij bij de boerderij van Knilles van der Wijst krijgsgevangen genomen en overgebracht naar Stalag Luft 6 en later Stalag 357.

Op 2 december 1943 crashte tussen Dinther en Heeswijk om 19.50 een Mosquito IX (LR499) van het 109 Squadron, gevlogen door F/O Leonard F. Bickley. Hijzelf en zijn navigator, F/O Jack H. Jackson, konden zich  per parachute in veiligheid brengen. Met hulp van het verzet en na lange omzwervingen slaagden zij uiteindelijk in weer terug in Engeland te komen. [Met dank aan Ruud Wildekamp voor die aanvullende informatie].

Zijn er mensen die nog speciale herinneringen hebben aan deze ongelukken, of mensen die er verhalen over gehoord hebben? Laat het ons weten.

Reacties (8)

Ruud Wildekamp zei op 25 april 2012 om 14:38
De bemanning van de Mosquito, piloot Flying Officer Leonard F. Bickley en navogator Flying Officer Jack H. Jackson verlieten hun toesel per parachute. Ze werden opgevangen door het verzet en konden, na veel avonturen, het Verenigd Koninkrijk bereiken.
Documentatiegroep Volkel - A. Verbakel, Uden. zei op 15 november 2012 om 14:32
Enkele details ter aanvulling op Lancaster III van 100 Sqdn RAF.
Het toestel droeg serienr. ED556 en code HW-B. Tijdens een luchtgevecht met Hptmn. Hans Dieter Frank van I./NJG 1 van Venlo in de lucht geëxplodeerd en neergestort achter de melkfabriek aan de St. Servatiusstraat te Dinther. De zeven bemanningsleden sneuvelden hierbij. Na veel strubbelingen begraven op het r.-k. kerkhof te Dinther en na korte tijd herbegraven op de Protestantse begraafplaats Zuylen in de wijk Princenhage te Breda (aldaar een verzamelbegraafplaats voor geallieerde gesneuvelden). Het waren:
Sgt. A. Jarman, telegrafist, 30;
Sgt. J. Maisner, schutter,
Sgt. G.C.W.Norton, schutter, 38;
Sgt. R.H. Pyle, werktuigkundige, 26;
Pilot Offr. C.E. Thompson, navigator, 28;
Pilot Offr. J.R. Thurlow, piloot, 32 en
Sgt. K.E. Walters, bommenrichter.
De Canadees Thurlow werd overgebracht naar het Canadese Oorlogskerkhof te Bergen op Zoom (graf 11.F-9) en de anderen (Britten) op 10-10-1946 naar het Britse Oorlogskerkhof, eveneens te Bergen op Zoom (de graven 23.C-3,24.B-1 t/m 4 en 27.A-12).
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 16 november 2012 om 10:10
Beide heren, hartelijk dank voor deze aanvullingen!
Albert van den Boom zei op 18 maart 2014 om 23:47
Ik heb gehoord dat er in WO 2 een vliegtuig is neergestort in de buurt van kasteel Zwanenburg op Beugt. Is dat waar en zo ja,waar was de juiste locatie ?
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 19 april 2018 om 11:02
@Albert van den Boom. In de Collectie Sluijters (toegang 1770 inv.nr. 728) trof ik een foto aan van een defect vliegtuig. Op de omslag staat: Lage Beugt Dinther Schlageter JG26. Op de achtergrond is een boerderij te zien in Dinther. Vanwege auteursrechten kan het BHIC deze foto niet online zetten. Maar u kunt de foto wel in de studiezaal van BHIC in Den Bosch inzien.
Marcel Hermes zei op 2 juni 2018 om 16:27
Hallo Annemarie, staat er toevallig ook genoteerd wat de datum van de noodlanding is van bovenstaand toestel?
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 4 juni 2018 om 11:14
Beste Marcel, helaas staat er geen tekst op de achterkant. Het is geen originele foto. Deze foto is door dhr. Sluijters nabesteld. Alleen op de omslag om deze foto staat: Lage Beugt Dinther Schlageter JG26.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!