skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Duizel en Steensel 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 19 april 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 23 juni 1941 stortte bij Steensel een Junkers Ju 88A-5 (werknummer 5961) van het I/KG 30 neer, kort nadat het vliegtuig was opgestegen vanaf vliegveld Eindhoven. De piloot was Uffz. Jakob Amersberger (28). In het vliegtuig explodeerde een van de mijnen die het kennelijk moest gaan leggen voor de Engelse kust. Alle vier de bemanningsleden kwamen om. De piloot, waarnemer Fw. Wilhelm Linka (27), boordschutter Ogfr. Götz Schrödter (25) en radiotlegrafist Ogfr. Hans Karkuschke (23) werden eerst in Eindhoven begraven en later overgebracht naar de Duitse begraafplaats Ysselsteyn in Venray, Amersberger in graf AA-1-25, de anderen in de graven Z-2-48 tot en met 50.

Brandende brokstukken van het vliegtuig veroorzaakten brand in de boerderij van Vroomans aan de Groenstraat in Duizel. De boerderij en een deel van het huisraad ging verloren.

Op 11 april 1944 stortte rond 23.00 in de buurtschap De Weide tussen Hoek en Mosik, even ten noorden van Duizel, een Lancaster I bommenwerper (LL784) van het 619 Squadron neer.

Piloot S/Ldr. John William Eunson Duncan McGilvray (32) (onderscheiden met het Distinghuished Flying Cross), boordwerktuigkundige Sgt. Ivor Ronald Frank Haberfield (23), radiotelegrafist P/O John Leonard Pritchard en de boordschutters W/O Alexander Armstrong Munro (31) (onderscheiden met de Distinguished Flying Medal) en Sgt. Raymond Hillier (26) verloren hierbij het leven. Zij liggen begraven in Eindhoven (Woensel), graven KK 32-36.

Navigator F/O E.A. Drake en bommenrichter F/O A.K. Baker konden het vliegtuig met een parachute verlaten en overleefden het. Ze werden wel krijgsgevangen gemaakt. Drake werd ruim een week na de crash, op 19 april, in Brussel gearresteerd.

Is de Lancaster geraakt door Duitse luchtafweer (Flak) of (ook) door een nachtjager neergeschoten? En waar precies zijn de vliegtuigen neergekomen? We hopen dat er in Duizel en Steensel nog mensen zijn die hier meer van weten!

Reacties (42)

Robert Daggelders zei op 1 juni 2012 om 12:16
Mijn moeder Dicky van Heijst weet er nog wat van, zij woonde in boerderij de Dennenoord in Hapert. Een deel is in Duizel terecht gekomen, maar het grootste deel op Haperts grondgebied. Helaas wist ze ook niet meer wat er van de bemanning is terecht gekomen maar ze zou er nog over nadenken (ik hou u op de hoogte). Er bestaat nog wel een bordje gemaakt van het metaal van de bommenwerper gemaakt door een onderduiker (tom van ´t Hoofd) op de Dennenoord en is nog steeds in familiebezit.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 2 juni 2012 om 12:13
Beste Robert,

wat mooi dat je moeder zich dit neergestorte vliegtuig nog kon herinneren en uiteraard horen we graag of ze je nog meer kan vertellen.
En bedoel je dat het bordje misschien in jullie familiebezit is ?

Met vriendelijke groeten,
Robert Daggelders zei op 4 juni 2012 om 13:32
Ja, het bordje heeft nog steeds een mooie plaats in de ´trofeeenkast´. Het herinnert haar aan de oorlogstijd die ze gehad heeft en aan de spanning. Gisteren naar Kamp Vugt geweest voor een ´bezoek´ aan haar oom Aart van Heijst die daar gefusilleerd is en dan ´s avonds wordt toch even het bordje met haar naam erin maar weer aangeraakt als herinnering.
Voor ik het vergeet: ze vertelde me dat ze met haar zus een tijdlang heeft rondgelopen in jurken gemaakt van parachutestof (helaas niet meer aanwezig). Maar of de parachutes nu wel of niet gebruikt waren wist ze niet meer. Mocht u een foto willen laat het even weten dan zal ik het opsturen naar vragen@bhic.nl of elk ander emailadress.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 4 juni 2012 om 17:36
Beste Robert,
hartelijk dank voor je reactie en we zouden heel graag de foto van het bordje op onze website willen plaatsen. Dus als je het zou willen mailen naar info@bhic.nl, dan heel graag.
En wat leuk dat je moeder zeer waarschijnlijk in een jurk van parachutestof heeft rondgelopen; daar zou menig ontwerper jaloers op zijn geweest !

Nogmaals bedankt en we zien de foto graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,
Sandra Hakkens zei op 22 juni 2012 om 10:22
Ik heb een stuk tekst gevonden: "Een keer, in het voorjaar van '44, is er boven ons dorp (Duizel) een bommenwerper uit elkaar gevlogen,en in den Dennenoord in Hapert neergestort. Hier lagen de velden bezaaid met wrakstukken. Helaas werden er ook drie geallieerde piloten dood gevonden. zij vonden op de Algemene Begraafplaats in Woensel, hun laatste rustplaats. Engelse en Amerikaanse piloten van neergeschoten vliegtuigen, die zich per parachute in veiligheid gesteld hadden, zijn door de ondergrondse illegale werkers, eens een paar dagen, op de zolder van het C.H.V. Pakhuis (waar nu een kachelzaak/voorheen Fiat zit) ondergebracht geweest, totdat de doortocht naar Belgie geregeld was."

Verderop lees ik ook nog dat er op woensdag 20 september 1944 iets dergelijks is gebeurd. Vliegtuig (Stirling) stortte niet neer, maar moest landen omdat de motor in brand stond. Alles leek goed te gaan, totdat een vleugelpunt een eikenboom raakte. Er raakte gelukkig niemand gewond.

Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 22 juni 2012 om 10:38
@Sandra: Wauw, mooie aanvulling Sandra! Mag ik vragen waar de tekst uitkomt?
Sandra Hakkens zei op 22 juni 2012 om 10:46
Dhr. H.C. Wintermans uit Duizel heeft in zijn leven vele mappen vol getypt over de geschiedenis van Duizel, inwoners, landbouw, oorlog, kerk en oude toren, kortom, een schat aan informatie over ons dorp! Ik ben verslaggever van ons dorpskrantje en ieder nummer plaats ik een stuk uit een van de mappen met oude foto's erbij. Daarom heb ik deze mappen in bruikleen.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 juni 2012 om 17:57
Wat leuk, Sandra! Dat zijn inderdaad prachtige schatten aan informatie. Hopelijk komen we je reacties en aanvullingen nog vaak tegen op onze site!
Robert Daggelders zei op 24 juni 2012 om 18:01
Hallo, Sorry dat het even geduurd heeft. Maar het heeft geloond. De fotos van het bordje zijn naar u onderweg. Samen met fotos van een kogel. Waarschijnlijk uit het vliegtuig! Tijdens gesprekken met de familie kwam boven water dat er niet 1 bordje is maar drie, in verschillende grootte. Een normale grote voor de oudste, een driekwart voor de middelste en een kleintje voor de kleinste. Ik heb de andere twee nog nooit gezien, maar ik ga eens kijken of ik ze boven water kan krijgen. Naast de bordjes is er ook een melkkoker gemaakt van het vliegtuig materiaal, dus het vliegtuig is flink gestript geweest. Er kwam ook boven water of eerder gezegd boven de grond dat ook een machinegeweerkogelband en een bajonet uit het vliegtuig gehaald zijn en begraven op het terrein van de Dennenoord. Als kleine jongen heb ik de band gevonden en een kogel ervan gekregen van mijn pa. De bajonet en de melkkoker zijn in bezit van mijn oom. De kogelband is weer terugbegraven. Waar is niet bekend, maar het is zeker op het KBP te Hapert, maar of het in tussen gevonden is, geen idee. Ik zou er niet naar gaan graven want de band was eind jaren 70 al erg verroest. Het vliegtuig is neergestort achter de boerderij van Tilburgs. Kijkend van Hapert naar Duizel van het kruispunt bij het Tweewielerhuis. Had je eerst de rechts de boerderij van Dijkmans (bestaat nog, daarna van Heijst (nu fietstunnel) en dan aan de (linker)overkant de boerderij van Tilburg. Volgens de overlevering moet het daarachter richting Duizel gevallen zijn, redelijk dicht bij want er wordt gesproken van korte loopafstand. Dus rechts van de Opel Garage. Er zijn voor zover bekend drie doden geborgen en drie piloten zijn er met parachutes geland en inderdaad verborgen door het verzet. Van een van de parachutes is, naast een jurk ook een tafelkleedje gemaakt. Helaas bestaat dit met grote waarschijnlijkheid niet meer.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 25 juni 2012 om 12:33
@Robert: Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Er zitten eigenlijk meerdere verhalen verscholen achter dit neergestorte vliegtuig. Van alle spullen die bewaard zijn gebleven tot het verbergen van de piloten. Intrigerend hoor! We wachten de komst van je foto's af.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 25 juni 2012 om 21:06
@Robert: Je foto's zijn inmiddels binnen... en staan erbij (zoals je ziet ;-)
Sandra Hakkens zei op 30 augustus 2012 om 11:51
Ik heb ondertussen iemand gesproken over de crash. Henk Wintermans was destijds 15 jaar oud. Hij heeft, samen met politieman Slagboom uit Eersel, twee piloten van deze crash de grens naar Belgie over geholpen. Dhr. Wintermans moest op het pad met de fiets rijden terwijl de politieman met de piloten door het bos sloop. Zo zijn ze via Hapert en Bladel naar de grens gelopen. Hij weet helaas de namen niet meer maar heeft wel gehoord dat ze bij Brussel zijn opgepakt maar daar gevlucht zijn oid. Hij mocht van de politieman tegen niemand iets zeggen en hij moest de fiets in de schuur opbergen. Die heeft de politieman 's nachts opgehaald.
Sandra Hakkens zei op 30 augustus 2012 om 12:01
Sorry, nog een korte reactie: een van de omgekomen boordschutters is Raymond Hillier.
Hanneke van der Eerden,namens BHIC bhic zei op 30 augustus 2012 om 21:07
@Sandra, bedankt voor je mooie aanvulling.
Paul Corvers zei op 12 oktober 2012 om 15:55
In het veleden heb ik middels een metaaldetector op de Stevert in Steensel diverse onderdelen van een neergestort toestel gevonden. Onderdelen van cockpit en een knoop van uniform zijn nog in bezit. Ik weet niet of dit de beschreven Junkers Ju 88A-5 betrof.
Meer informatie is welkom.
John Geboers zei op 10 januari 2014 om 11:42
Ik mis het verhaal van het op 20 september 1944, achter het huis van Fam. Wintermans, neergestorte Sterling IV
gevlogen door W/O G.R. Oliver.
onderdeel van de bevoorrading van operatie Market Garden.

Deze gebeurtenis is opgenomen in het "verliesregister 1944"

Deze piloot overleefde de crach en de oorlog en heeft jaren geleden nog een voorwerp uit zijn vliegtuig (Lifehamer) in ontvangst genomen dat met een metaaldetector in de bodem is gevonden op de crach site.

Ik heb persoonlijk het geluk gehad om met een ooggetuige te spreken en met de persoon die de lifehamer aan de piloot heeft overhandigd.
Sandra Hakkens zei op 10 januari 2014 om 17:58
Beste John,

Dat voorval met de Sterling heb ik hierboven vernoemd. Zelfs nog een artikel over gemaakt in ons dorpsblad :-)
John Geboers zei op 10 januari 2014 om 18:59
Hallo Sandra,
Klopt, Nu zie ik de vermelding van de Sterling staan! Dan is het verhaal van de crash toch compleet;-)
Dank je.
Heb jij nog informatie over Sgt. Arthur Frasier.
Hij sneuvelde op de zelfde dag (20-09-1944) dat de Sterling in Duizel neerstortte.
De enigste gesneuvelde in Duizel door gevechtshandelingen. Ik heb inmiddels zijn familie (vrouw en kinderen) achterhaald, de rouwadvertentie en een verslag van zijn bruiloft! ik wil graag meer van hem weten.
Sandra Hakkens zei op 11 januari 2014 om 09:17
Beste John,

Nee, helaas heb ik hier geen informatie over. De informatie over de Sterling heb ik uit de mappen van Driek Wintermans. Hij had een volle map over de oorlog in Duizel. Wellicht dat daar meer informatie over Frasier in staat........
Ad van Zantvoort zei op 13 januari 2014 om 12:50
Re; Paul Corvers

Ik heb ook in het verleden onderdelen op aanwijzing van ooggetuigen gevonden op de Stevert in Steensel. Nader onderzoek wezen uit dat deze afkomstig waren van de op 23 Juni 1941 gecrashte Junkers Ju88A-5. 1/KG30 ,4D+JH. heb een bidprentje van Uffz Jacob Amersberger en event. verdere info.
Ad van Zantvoort zei op 13 januari 2014 om 13:29
Re; Inderdaad de Stirling die een noodlanding maakte op 20 Sept 1944 staat daar inderdaad niet bij.

Dit betrof de Stirling MkIV van het 196 Sqdn, LJ851,ZO-E die te Keevil,Wiltshire opsteeg voor een bevoorradingsvlucht Dropzone "Z" bij Oosterbeek. Toestel werd tijdens de z.g approachrun getroffen door de luchtafweer en de piloot besloot daarom de vlucht af te breken en naar Engeland terug te keren via België. Helaas bleek de schade te groot en moest hij een noodlanding maken bij Duizel op het land eigendom van de Fam.Wintermans. De bemanning bestond uit'
Piloot W/O George Oliver RAAF
Bommenrichter F/O Chuck Henderson RCAF
Radiotelegrafist W/O Les Steele RAAF
Boordwerktuigk F/Sgt Dennis Royston
Navigator F/Sgt James Oates
staartschutter Sgt George Gelinas RCAF
verder dispatchers toebehoordende aan de 63 Airborne Divisional Composite Company RASC
Lance Corporal Shadbolt en driver Jones. De Dispatchers moesten zorg dragen voor het afwerpen van de droppingsmanden,containers en pakketten.

George Oliver en Dennis Royston waren in September 1995 te gast bij de Fam.Wintermans te Duizel waar ze in September 1944 crashtte. In 1998 keerde alleen Dennis Royston terug en kreeg toen een z.g crashbijl overhandigd van Dhr Jan Wintermans die de bijl zo lang bewaard had als aandenken van de Stirling crash.
Mathias Schmidt zei op 25 oktober 2014 om 09:37
@Paul Corvers + @Ad van Zantvoort:
Hello, my grandfather, Wilhelm Linka, was one of four soldiers, who died in Steensel on 23rd of June 1941. The Ju 88 A 5 (#5961) exploded during the take off. Nobody knows why. The pilot, Jakob Amersberger and the other three crew members, Götz Schrödter and Hans Karkuschke were burried in Ysselstyn (Netherlands)as well. Unfortenatuly I could not make contact to possible descendants. Is there anything for me interesting in Steensel? Yours faithfully M. Schmidt
Ad van Zantvoort zei op 8 november 2014 om 14:23
Hallo Mathias, I am eager to get in touch with you as I have more information. Also I am in touch with the relatives of Jakob Amersberger. Hanneke en/of Marilou kun je ons in contact brengen???
Regards,
Adrian
Ad zei op 8 november 2014 om 16:27
Mathias contact me on a.zantvoort@onsneteindhoven.nl

Regards,
Adrian
Henk van Sambeeck zei op 15 november 2014 om 10:50
Hoi
ik vraag me af waarom ik boven geplaatste foto's niet te zien krijg op deze site??
een andere browser helpt ook niet

vr groet
Henk van Sambeeck
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 17 november 2014 om 15:39
Dank voor uw reactie. Bij de conversie is blijkbaar iets mis gedaan. Ik zal uw reactie intern doorsturen zodat de foto's weer kunnen worden bekeken.
Ad zei op 23 oktober 2017 om 22:08
Hallo Paul. Zou je zsm contact met mij willen opnemen daar de familie van een der Duitse vliegers naar NL komt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 oktober 2017 om 10:45
Hallo Ad, ik neem aan dat je je oproep aan Paul Corvers richt? Omdat het alweer een paar jaar geleden is dat hij hier reageerde, stuur ik Paul (achter de schermen) wel even een mailtje om hem op jouw vraag te wijzen. Hopelijk gaat het dan nog tijdig lukken allemaal.
Ad zei op 24 oktober 2017 om 20:27
Dat zou geweldig zijn. Bedankt
Patrik Bierens (Stinsels Archief) zei op 25 oktober 2017 om 10:13
Steensel kent sinds vijf jaar een archiefgroep. Vorig jaar hebben we een boek geschreven met een uitgebreid hoofdstuk over WOII in Steensel. Hier staat ook uitvoerig de crash met de Junckers beschreven. Hierbij zijn ook interviews opgenomen met dorpsbewoners die in de jaren 80 en 90 zijn gehouden. Graag willen wij jullie aanvullende informatie verstrekken. Natuurlijk kunnen wij ook een rondleiding verzorgen door Steensel en de plekken aanwijzen die in WOII een rol gespeeld hebben.

Contact opnemen kan via: stinselsarchief@outlook.com
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 oktober 2017 om 14:24
Bedankt voor deze aanvulling, Patrik, daar zijn vast belangstellenden blij mee.
Ad zei op 26 oktober 2017 om 18:16
Hallo Patrik, Heb jou een mail gestuurd maar nog niets retour.
kees vd Loo zei op 6 mei 2018 om 18:36
bemanning lancaster die neerstortte in buurtschap Weide S/Ldr MC Gilvray
Sgt Haberfield F/O Baker F/O Pritchard SGT Hillier W/O Munro
F/O Drake .Alle liggen begraven op Woensel kerkhof Eindhoven
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 mei 2018 om 09:09
Bedankt Kees, voor het doorgeven van de namen van de bemanning van deze lancaster.
Kees vd Loo zei op 6 januari 2019 om 22:34
Er is ook een glider neergekomen Bij De Mosik in Duizel op 17 September.
Noord van duizellangs de weg en wel gezien van Boerderij Driek V Beers.
Broekseind 13 in de richting van Duizel.
14.46 uur glider geland 4 mannen zijn gevlucht met een jeep in der richting van v Looy Boerderij.
Ze hebben zich gevoegd bij andere glidermannen op de Heikant.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 14:47
Dankjewel voor het doorgeven van deze informatie Kees. Hoe ben je eigenlijk achter het bestaan van deze crash gekomen? Ik ben erg benieuwd!
K van de Loo zei op 8 januari 2019 om 17:56
In boeken en rapporten uit Us
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 9 januari 2019 om 09:14
Dankjewel voor je antwoord. Ik ben altijd erg benieuwd hoe iemand aan zulke informatie kan komen: heel leerzaam.
John Geboers zei op 8 augustus 2019 om 11:50
Ik heb een vraag aan Kees vd Loo! Is het mogelijk de bron van de info over de Glider landing in Duizel wat specifieker te delen. Of een foto van de passage of iets dergelijks. Ik wil hier neel graag meer van weten.
Dit is voor het eerst dat ik hier van hoor en het zou mijn plaatje rond Duizel in de oorlog weer wat completer maken.
K van de Loo zei op 8 augustus 2019 om 18:01
bron Ad Hermens voortijdige Glider landingen in de Kempen boek
kees vd Loo zei op 6 augustus 2023 om 11:49
Ik zou graag willen weten of er iemand iets weet over het zweefvliegtuig dat landde op 17 sept 1944 kort bij de boerderij van Bertje Schilders.
Weet iemand waar hij woonde ?
Dit moet kort bij boerderij de Hoef zijn in Duizel
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 10 augustus 2023 om 14:52
Bedankt voor je vraag, Kees. Via het 'verliesregister' kom ik alleen een crash tegen op 20 september 1944 in Eersel/Duizel. Misschien is er meer informatie aanwezig bij het RHC Eindhoven of bij de heemkundekring De Acht Zaligheden: https://www.hskdeachtzaligheden.nl/. Veel succes met je onderzoek!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!