skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Ginneken en Bavel 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 5 april 2012
bijgewerkt op 1 augustus 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 17 februari 1942 crashte om 01.40 langs de Geersbroekseweg een Junkers Ju 88C-6 (werknummer 360153) van het Erg.St./NJG 2. De oorzaak was ijsafzetting op de vleugels. De hele bemanning van drie, piloot Oblt. Alfred Molenaar (27), waarnemer Ofw. Alwin Scheibel (27) en radiotelegrafist Fw. Johann Jost(31) kwam om. Aanvankelijk werden zij in Breda begraven op Zuilen. Na de oorlog zijn ze herbegraven op de begraafplaats Ysselsteyn in Venray, graven AZ-6-145 tot en met 147. .

Op 31 mei 1942 stortte om 01.15 in Galder een Vickers Wellington III (Z1612) van het 101 Squadron neer, waarbij één bemanningslid gewond raakte. De gehele bemanning, bestaande uit piloot P/O C.H.R. Read, navigator P/O D.H. Davidson, radiotelegrafist en boordschutter Sgt. M. Doherty, idem Sgt. R.G. Killwynen borodschutter Sgt. R.D. Charles heeft het dus overleefd. Ze zijn wel allemaal krijgsgevangen gemaakt.

Het vliegtuig keerde terug van een raid op Keulen. Ook bij Maarheeze, Middelbeers, Alem en Vierlingsbeek crashten die nacht geallieerde bommenwerpers.

In Bavel zijn, voorzover wij weten, twee vliegtuigen neergestort, een Duitse jager in 1943 en een Amerikaanse bommenwerper in 1944.

Het Duitse toestel was een Junkers Ju 88C-6 (werknummer 57474) van 8./NJG 2 die op 25 november 1943 om 21.00 uur net buiten vliegveld Gilze Rijen neerkwam. De bemanning, bestaande uit piloot Fhj.Fw. Kurt Janek (21), radiotelegrafist Uffz. Franz Opalka (21) en boordwerktuigkundige Uffz. Anton Breuer (24) kwam hierbij om. Zijn liggen begraven op Ysselsteyn, graven AZ-8-193 tot en met 195.

De Amerikaanse bommenwerper was een B-17F Flying Fortress (42-31013) van 94BG/332BS die op 21 juli 1944 crashte om 08.55. De gehele bemanning verloor hierbij het leven. Piloot 2nd Lt. K.L. Gregg ligt begraven op het Fort Snelling National Cemetery, Minneapolis, Minnesota. Co-piloot 2nd Lt. K.E. Smith, navigator 2nd Lt. J.T. Peterson, bommenrichter 2nd Lt. J.J. George, boordwerktuigkundige S/Sgt. J.G. Price, radiotelegrafist S/Sgt. F.R. Kendig en de boordschutters Sgt. J.M. Zagula en Sgt. C.H. Allen liggen ook allemaal in de Verenigde Staten begraven. De boordschutters Sgt. W.L. Woolf en Sgt. L.W. Neal liggen op de Amerikaanse erebegraafplaats in Margraten, graf D-20-12 en A-1-9.

Op 1 januari 1945 ten slotte, crashte in Galder Uffz. J. Twietmeyer met zijn Messerschmitt Bf 109K-4 (werknummer 330168) van het 10./JG 77, nadat hij was geraakt door luchtafweergeschut dat was opgesteld bij de Trip van Zoudtlandt Kazerne in Breda. Het liep goed af voor Twietmeyer, die wel krijgsgevangen werd genomen. Zie ook de reactie van Adriaan van Stolk hieronder.

Dat zijn de soms wat kale feiten. Maar wellicht weet iemand  of er nog mensen of gebouwen aan de grond zijn geraakt. Zo ja, laat het ons dan weten!

Reacties (6)

Adriaan van Stolk zei op 9 september 2016 om 00:38
In 1944 heb ik overdag tweemaal een B 17 zien neerstorten. Een van deze toestellen viel in de buurt van Bavel. Toen wij met en paar vrienden er naar toegingen was het afgezet dor Duitsers. Wel vonden wij een complet boordwapen.Dit hebben wij meegenomen maar niet ver. Een boer vond het beter dat wij het bij hem achterlieten. Hetgeen wij deden. De romp van het toestel was nog redelijk gafaf
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 september 2016 om 14:43
Bedankt Adriaan, voor je aanvulling bij dit verhaal. En dat was nog niet zo'n slecht idee van die boer, denk ik, om het wapen bij hem achter te laten !
Adriaan van Stolk zei op 28 november 2017 om 18:12
De Me Bf 109 op 1 januari 1945 is hoogst waarschijnlijk de jager die door de Britse AA staande op de Trip van Zoudtlandt Kazerne werd neergeschoten
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 29 november 2017 om 11:31
De Trip van Zoudlandt Kazerne of Caveleriekazerne staat in Breda. Kunt u ons een korte reconstructie geven van die beschieting?
Adriaan van Stolk zei op 29 november 2017 om 13:52
Ik zal u hier uitvoerig de gebeurtenis van 1 januari 1945 beschrijven.
Ik woonde tijdens de oorlog in Breda op het adres wat nu de Poolseweg heet op nummer 107. Na de bevrijding door de Polen werd op het terrein van de TvZ kazerne een luchtdoelgeschut 4TL Bofors neergezet ongeveer op de plaats hoek
Piet Avontuurstraat / De La Reijweg. In 1944 was het einde van de bebouwing
Eggestraat/Achillesstraat. Via het open land kwam je van de Achillesstraat op het terrein van de TvZKazerne. Op dat gedeelte van het terrein stonden toen houten barakken waarin de Engelse soldaten van het luchtdoelgeschut onder primitieve omstandigheden in bivakkeerden.
Mijn broer Nico en ik bezochten deze soldaten bijna dagelijkse en kregen dan wat te eten. Ik vergeet nooit het witte brood met boter jam die wij regelmatig kregen. Ook kwamen de soldaten bij ons thuis op bezoek.
Op 1 januari 1945 was mijn broer Nico al vroeg naar de Engelse gegaan en was hij getuige van het neerschieten van een Duitse Jager. Een stuk van het vliegtuig viel in buurt neer en werd als trofee bewaard door de Engelse kanonniers. Zelf liep ik op dat moment in de Sikkelstraat en zag de Duitse Vliegtuigen overvliegen.
Het is ook de enige keer dat er op Duitse vliegtuigen is geschoten.
De oorlog heb ik zeer bewust meegemaakt mede omdat mijn vader als militair en lid van de Prinses Irene Brigade 4 1/2 jaar van huis was.
De details van het geschut weet ik omdat ik later bij de luchtdoelartillerie heb gediend en met het geschut in Den Helder geschoten.
Dit is een van mijn herinneringen uit de WWII
Met vriendelijke groet.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 29 november 2017 om 14:03
Mag ik u heel hartelijk danken dat u deze oorlogsherinneringen met ons wilt delen. Nu is het duidelijk hoe de beschieting heeft plaats gevonden.
Wel spannend voor jonge jongens, dit soort belevenissen tijdens de oorlog. Misschien hebben deze gebeurtenissen wel onbewust een rol gespeeld bij uw latere beroepskeuze.

Als ik het zo lees, hebt u nog meer oorlogsherinneringen voor ons in petto!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!