skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Neergestorte vliegtuigen in Herpen 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 23 april 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 30 juli 1943 crashte rond 10.30 uur Lt.Col. Melvin F. McNickle in Herpen met zijn P-47C Thunderbolt van 78FG/HQ, als gevolg van problemen met zijn zuurstofsysteem waardoor hij een ander vliegtuig raakte. De piloot overleefde de crash, werd gered door Herpenaren, maar raakte als gevolg van zijn verwondingen toch in krijgsgevangenschap.

Bijna een jaar later, op 21 juli 1944 stortte om 02.03 uur tussen de Molenstraat en de St.-Hubertusstraat een Handley Page Halifax III van het 578 Squadron neer. Dit vliegtuig werd gevlogen door F/Lt. J.A.L. Couture. De brandende bommenwerper richtte een ware ravage aan in Herpen, maar er vielen geen burgerslachtoffers. De volledige bemanning van het toestel kwam echter om.

Dankzij de reacties, het boek Herpen : Een eeuw in woord en beeld (Herpen, 1991) en het boek van Wim Boeijen, Vliegen en vechten bij de Maas 1940-1945 : Oorlogsgeschiedenis op de grens van Noord-Brabant en Gelderland (Westerhoven, 2004) weten we inmiddels heel veel over deze crashes.

Reacties (14)

Jo van der Sloot zei op 8 mei 2012 om 08:59
De Halifax die neerstortte in de nacht van 21 op 22 juli 1944 kwam in de St. Hubertusstraat neer. Het was daar één vuurzee. De familie Van de Velden verloor daarbij hun huis. Er vielen geen doden of gewonden. Hanna, Harrie, Richard en Jan van de Velden zijn bij ons in Berghem, aan het Heiend 230, geëvacueerd geweest voor een hele lange tijd. Jan van de Velden heeft na de oorlog een aannemersbedrijf in Herpen gehad. Deze personen zijn allemaal al overleden.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 8 mei 2012 om 10:11
Beste Jo,
heel erg bedankt voor je aanvulling bij ons verhaal over neergestorte vliegtuigen in Herpen. Fijn om te lezen dat er geen doden of gewonden vielen bij deze crash.
Met vriendelijke groeten,
Ronnie Megens zei op 20 september 2012 om 18:58
Ik weet ook dat mijn opa in deze tijd een piloot bij zich in huis had en dat hij deze verborgen heeft gehouden voor de Duitsers wij hebben zelf zijn reddingsvest nog met daar op zijn bloed de wethouder van toen heeft nog het gouden horloge afgepakt zodat hij niks tegen de Duitsers zou zegen hij is in ieder geval heel snel naar een ziekenhuis of wat dan ook gebracht we hebben zelfs nog contact gehad met deze piloot na dien ik weet niet of dit om de zelfde piloot gaat
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 24 september 2012 om 10:44
Beste Ronnie,
bedankt voor je aanvulling bij ons verhaal. Het zou inderdaad wel mooi zijn om te weten of het om dezelfde piloot gaat.
Met vriendelijke groeten,
Hans van der Linden Herpen zei op 6 februari 2013 om 23:49
De geschiedenis van de twee neergestorte toestellen is eigenlijk compleet bekend er staan getuigen verhalen en nadere onderzoeken beschreven in het boek "Herpen een eeuw in woord en beeld"
En in het boek van Schaijkenaar Wim Boeijen "Vliegen en vechten bij de Maas 140-1945.
In 7 koppige bemanning van de Halifax is begraven in Uden op de Militaire begraafplaats. De Thunderbolt is vlakbij de schaijkseweg (nabij parkplts zwembad Kriekeput) neergestort.
Piloot Lt.Kolonel F.Mc.Nickle overleefde de crash werd uit het wrak gehaald door enkele dappere Herpenaren die in de buurt op het land aan het werken waren.(F.Mc. Nickle is dus niet gearresteerd zoals eerder vermeld) F.Mc.Nickle overleefde en vocht na revalidatie verder voor onze vrijheid.
Buurtbewoner Jan School, die de piloot in huis verborg, heeft later uit dank en erkentelijkheid een oorkonde, ondertekend door generaal Eisenhower, namens de president van Amerika ontvangen. Het bebloede zwemvest van F.Mc. Nickle is in het bezit van de kleinzoon van Jan School.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 7 februari 2013 om 12:02
Dank je wel, Hans, voor deze definitieve aanvulling en de literatuurtip. Ik ga het hele verhaal aanpassen met al jullie gegevens.
Met vriendelijke groet en dank voor de hulp.
Ton Driessen zei op 6 maart 2013 om 15:34
Het bebloede zwemvest van Mc. Nickle herinner ik mij als de dag van vandaag.
Het lag jarenlang in een lade van een grote eiken klerenkast op zolder bij mijn opa Jan Megens en oma Drika Megens-School aan de Schaijkseweg 2.
Iedere keer als ik 't zwemvest weer eens uit de kast haalde moest mijn oma het verhaal opnieuw vertellen.
De piloot die zwaar gewond was binnengebracht is vandaar verplaatst naar het ziekenhuis in Oss.
Later zou hij samen met een verpleegster gevlucht zijn naar Engeland.
Mijn opa en oma hebben na de oorlog nog jarenlang met Kerst kalkoen toegestuurd gekregen als dank voor hun hulp.
Op late leeftijd (mijn oma was toen al de zeventig gepasseerd) wilde ze haar verhaal graag nog eens vertellen alsof het de dag daarvoor was gebeurt.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 7 maart 2013 om 12:14
@Ton, dit is nu 'oral history' die je niet in boeken vindt en daarom zo waardevol is om op deze wijze vast te leggen.
Wat een ontroerend verhaal en leuk voor je grootouders, hoe mr. Nc Nickle jarenlang zijn dankbaarheid toonde!
Ronnie Megens zei op 6 februari 2018 om 19:06
Ook dit verhaal ken ik allen weet ik ook nog dat het zwemvest bij ons in bezit is en het verhaal van de nsb agent die de trouw ring van de vliegenier van zijn vinger trok en zij tegen mijn opa dat hij hem snel moest verweideren want anders zou hij de duitsers sturen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 februari 2018 om 09:29
Ik kan me voorstellen dat dat soort verhalen flinke indruk hebben gemaakt, Ronnie.
Ronnie zei op 7 februari 2018 om 12:37
ik vond het altijd geweldig als mijn opa en oma deze verhalen vertellen Het bebloede zwemvest van F.Mc. Nickle is in het bezit van de kleinzoon van mijn opa
Jan Megens en oma Drika School Patric van vechel mijn Opa woonde destijds op de Schaijkseweg in Herpen ook hebben mijn opa daar een joods meisje laten onderduiken
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 februari 2018 om 09:29
Een veelbewogen tijd die veel verhalen heeft opgeleverd; zoveel is wel duidelijk Ronnie. En wat mooi dat je opa en oma je daar veel over hebben verteld, dat zijn bijzondere momenten. Daar is vast de liefde voor geschiedenis ontstaan ;)
Ronnie Megens zei op 22 augustus 2022 om 15:20
Het verhaal van Hans van der Linden Herpen zei op 6 februari 2013 om 23:49 is waar enkel dat dit ging over mijn opa Jan Megens waar deze piloot ondergedoken zat met nog een joods meisje regina waar mijn opa en oma nog jaren contackt haden
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 augustus 2022 om 19:34
Duidelijk hoor, Ronnie, en goed dat je dat hier meldt. Het is toch een heel bijzonder gegeven, vind ik.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!